Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sablonimaalausohjeet

Teksti:
Kaisa Järvinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Kodin sisustuksessa pinnalla ovat nyt värien lisäksi karheat pinnat ja oma kädenjälki. Sablonimaalaus eli kuviomaalaus tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja kodin ilmeen uusimiseen.

Sabloni, sablona, sapluuna ja sabluuna… maalauksen apuna käytettävällä kuviomuotilla on monta nimeä. Sabloniaihion läpi maalattavat kuviot sopivat koristamaan seinien lisäksi myös kalusteita ja sisustustaulua.

Kuviointimaalauksen avainsana on kontrasti, joka saadaan aikaan värien tummuusasteilla, erilaisilla pinnan- ja kiiltoasteiden vaihteluilla. Romantiikan ystävä leikkii yhdistelemällä mattaa ja helmiäistä, jolloin kuviot nousevat esiin valon osuessa niihin. Luonnollista ja rouheaa tunnelmaa hakeva pelaa murretuilla lähiväreillä ja maalien erilaisilla struktuureilla ja kiiltoasteilla. Rohkean tyylin kannattaja valitsee seinään kivistä pintaa tai metallin hohtoa. Valmiita sabloneja valmistaa esimerkiksi Tikkurila. Kätevä sisustaja piirtää kuvion itse ja leikkaa sen irti piirtoheitinkalvosta.

Ensituntumaa työvälineisiin ja maaliin kannattaa ottaa kuvioimalla ensin vaikka pahvinpalaa. Kun sopiva maalimäärä on löytynyt, voi huolettomammin siirtyä seinän pariin. Ihan keskeltä seinää ei kuitenkaan kannata aloittaa.

Kuvioita voi sijoitella seinälle haluamallaan tavalla. Sabloniaihiot kiinnitetään seinään maalarinteipillä tai spray-tarraliimalla. Maalin voi levittää telalla tai vaahtomuovisella "töppärillä". Helmiäislasyyri kannattaa työstää telan avulla, jolloin väri levittyy tasaisesti kuvion päälle.

Jokainen toteutus on ainutkertainen ja tekijänsä taidonnäyte. Maalattaessa on hyvä ottaa rento asenne ja muistaa, että maalatut kuviot saadaan useimmiten piiloon maalaamalla päälle. Osa maaleista, kuten Tikkurilan Tunto-maali, on tosin hiottava pois ennen päälle maalaamista.

Ohjeet sablonimaalaukseen

Vapaasti sijoitettavan yksittäisen kuvion paikka voidaan hahmotella seinälle silmämääräisesti, mutta symmetrisesti toistuva kuvio kannattaa mitoittaa tarkkaan. Kuvioiden paikat voi hahmotella lyijykynän avulla seinälle jo etukäteen.

Sablonimaalauksen esivalmistelut

  • Tasoita seinien kolot ja halkeamat ja maalaa seinä sopivan väriseksi. Anna kuivua. Mitä sileämpi pinta on, sitä paremmin sablonimaalaus onnistuu. Sablonimaalauksen voi tehdä myös aiemmin maalatulle puhtaalle ja kuivalle seinäpinnalle.
  • Suunnittele kuviointityö huolellisesti etukäteen. Mieti, miten kuviot sijoittuvat seinälle. Käytätkö esimerkiksi vain yhtä kuviota vai useamman kuvion yhdistelmää.
  • Jos maalaat useampia värikerroksia päällekkäin, mieti missä järjestyksessä työ etenee. Yritä suunnitella kuvio siten, että nurkat eivät aiheuta ongelmia.

Sablonimaalauksen työohjeet

Aseta sabloni haluamaasi kohtaan. Käytä apuna viivainta ja lyijykynää.

Kiinnitä sabloni haluamallesi paikalle maalarinteipillä tai sprayliimalla.

Jos käytät telaa, kasta se ensin kevyesti maaliin. Rullaa ylimääräinen maali paperille ja levitä sitten maalia telalla tasaisesti kuvion joka kohtaan. Suurissa kuvioissa telalla voi tehdä pohjatyön ja viimeistellä sen jälkeen reunat töppärillä.

Kasta töppäri kevyesti maaliin. Painele ylimääräinen maali paperille. Töppärin tulee olla lähes kuiva, jotta kuvion reunat pysyvät siisteinä. Töppää maalia sitten kevyellä ranneliikkeellä kohtisuoraan sablonia vasten.

Irrota sabloni heti, kun kuvio on valmis. Siirry seuraavaan kohtaan. Lisää tarvittaessa tarraliimaa sabloniin sitä uudelleen kiinnittäessäsi, jotta maalia ei pääse vääriin paikkoihin.

Ohuita viivoja ja kuvion rajoja voi vahvistaa siveltimen avulla myöhemmin.

Kuvioinnin aikana sablonia on huuhdeltava muutamia kertoja lämpimällä vedellä, jotta lovikot eivät tukkeudu ja jotta kuvion reunat eivät tule sotkuisiksi.

Jos suttuja tulee, vesiohenteinen kuviointimaali lähtee märkänä kostealla kankaalla pyyhkimällä. Pikkuvirheitä ei kannata surra, sillä kädenjälki saa näkyä.

Sablonimaalauksen välineet

  • sabloniaihio
  • maalitela tai vaahtomuovitöppäri
  • viivoitin tai mitta
  • maalarinteippiä
  • sprayliimaa
  • lyijykynä.