Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joogatrikoot on kuvioitu nipistämällä ja sen jälkeen liukuvärjätty. Solmuvärjäys toimii niin liukuvärjätyssä kuin kokonaan värjätyssä kokonaisuudessa.

Solmu- ja liukuvärjätyt trikoot

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.1.2013
|
Muokattu: 1.4.2022
Tekstiiliväreillä värjääminen on helppoa ja nopeaa. Liukuvärjätyt trikoolegginsit saavat ilmettä solmimalla tehdyistä yksityiskohdista.

Solmuvärjäys

Ensin kangas puristetaan ryppyyn ja sen jälkeen päälle sidotaan kuminauha pitämään kankaan rypyt paikoillaan värjäyksen ja pesun ajan. Kiinnitä nipistetyt tai rypytetyt alueet napakasti kuminauhoilla. Kuminauhojen alla oleva kangas jää värjäyksessä alkuperäisen väriseksi ja sen ympärillä olevat kangaslaskokset värjäytyvät utuisesti. Näin saadaan aikaan marmorimainen kuviointi.

Tee kankaaseen solmut ennen pesua ja värjäystä, jotta solmuvärjäyksestä tulisi selkeä. Pyöreitä kuvioita saat nipistämällä ja raitoja rypyttämällä kangasta joko pysty- tai vaakasuunnassa.

Liukuvärjäys

Pese värjättävä kangas käsin ja puristele siitä ylimääräinen vesi pois. Voit myös kuivattaa kankaan, mikäli haluat liukuvärjäyksestä selvärajaisemman.

Valmista väriliemi pussin ohjeen mukaan lämpimään veteen (40 astetta). Sekoita liemi huolella ja aseta keppi laakean astian päälle poikittain niin, että värjättävä kangas voidaan tukea siihen.

Liukuvärjäyksessä kangasta lasketaan tasavälein 1015 minuutin välein astiaan, jolloin pisimmän aikaa astiassa ollut kangas värjäytyy eniten. Kuvan trikoissa liukuvärjäys on aloitettu lahkeista, jonka jälkeen kangasta on laskettu noin 1525 cm kerrallaan väriliemeen 15 minuutin välein 45 minuutin ajan. Tue liemen yläpuolella olevaa kangasta keppiin, jotta värjätystä alueesta tulisi suora. Muista sekoittaa värilientä 1015 minuutin välein, jotta väri tarttuisi tasaisesti kaikkialle kankaaseen.

Kun värjäys on valmis, puristele ylimääräinen väriliemi kankaasta ja huuhtele kangas runsaalla kylmällä vedellä. Pese vaate erillään muusta pyykistä pyykkikoneessa yhden kerran. Poista kuminauhat vaatteesta vasta pyykkikoneessa pesun jälkeen, jotta solmuvärjäys pysyisi mahdollisimman selkeänä.

Värjätyn vaatteen pesu

Seuraavilla muutamalla pesukerralla suositellaan vaatteen pesua joko erillään tai samanväristen vaatteiden kanssa.

Väriaine saattaa ärsyttää ihoa, joten käytä kumihanskoja värilientä ja vasta värjättyä vaatetta käsitellessäsi.

Vinkit tekstiilivärjäämiseen

  • Voit värjätä vaatteen myös kerralla, jolloin kaikki vaatteen osat solmittuja lukuun ottamatta värjäytyvät yhtä selkeästi.
  • Värjätessä pätevät normaalit värien sekoittamisen säännöt: kahden pussin värejä sekoittamalla saadaan niiden välimuotoa tai esimerkiksi keltaiselle kankaalle sinisellä värjätessä saadaan vihreä lopputulos. Värjäystuotteen kyljessä oleva esimerkkikuva väristä vastaa todellisuutta, kun värillä värjätään valkoinen kangas.
  • Voit tehdä liukuvärjäyksen myös ylhäältä alas laskeutuvaksi.
  • Liukuvärjäys on mahdollista toteuttaa myös kaksivärisenä. Valmista tällöin kaksi värilientä ja kasta vaatteen päät eri väreihin.
  • Värit sopivat niin uusien kuin vanhojenkin kankaiden ja vaatteiden värjäämiseen.
  • Mikäli värjäämäsi vaate on pienikokoinen, voit värjätä samalla myös muita pieniä vaatekappaleita, kuten sukkia.
  • Kosteana värit näyttävät voimakkailta, mutta kankaan kuivuessa värit haalistuvat. Jos haluat tummaa väriä, tulee kankaan värjäytyä ohjeen mukaisesti väriastiassa.