Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Takan puhdistus

Teksti:
Jari Valtonen. Artikkelia on päivitetty 17.6.2016.
Asiantuntija:
toimitusjohtaja Kari Krohns, Vuoleri Oy
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Takan pinnan tahrat ja lika kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Puhdistuksessa otetaan huomioon takan pintamateriaali.

Takan puhdistuksesta kannattaa huolehtia riittävän usein. Mitä pinttyneempi lika, sitä hankalampi siitä on päästä eroon. Myös takan säännöllinen lämmitys ja käyttö auttavat pitämään sen puhtaana.

Eri pintamateriaalien puhdistukseen sopivat eri aineet ja tekniikat. Useimmiten tavalliset, kotoa löytyvät puhdistusaineet riittävät hyvin.

Ennen puhdistuksen aloittamista on tärkeää varmistaa, että takka sekä sen sisältämä tuhka ja muu palojäte ovat täysin jäähtyneet. Kuuma tuhka voi sytyttää muun materiaalin palamaan tai se voi esimerkiksi sulattaa muoviastian, jossa tuhkaa yritetään siirtää. Joidenkin puhdistusaineiden sisältämät kemikaalit saattavat myös höyrystyä, jos niitä joutuu kuumille pinnoille, tai jopa syttyä palamaan.

Takan likaantumista ehkäisee parhaiten säännöllinen käyttö kuivalla ja käsittelemättömällä puulla.

Tuhkan ja tuhkaluukun puhdistus

Takan tuhkaluukku pitäisi tarkistaa aina ennen sytyttämistä ja tarvittaessa tyhjentää. Myös arina kannattaa pitää puhtaana tuhkasta, koska palamisen kannalta on tärkeää, että ilma pääsee arinan alta tulipesään. Ylimääräistä tuhkaa puhdistettaessa pitää yrittää toimia niin, että irtonainen lentotuhka liikkuu hormiin päin. Näin hormissa oleva veto ehkäisee tuhkan leviämisen takasta huoneistoon.

Tuhka on vietävä sille varattuun, ulkona olevaan kannelliseen ja palamattomasta aineesta tehtyyn astiaan.

Takan puhdistus käy siististi tuhkaimurilla. Tuhkaimureita on saatavana sekä erillisinä laitteina että imurin suulakkeeseen asennettavana lisäosana. Lisäosa suojaa pölynimuria hienojakoiselta tuhkalta, joka saattaa muuten tukkia imurin. Tavallista pölynimuria ei pidä käyttää tuhkan imurointiin ilman tuhkaimuriosaa.

Takan puhdistus pintamateriaalin mukaan

  • Maalattu teräs- tai valurautapinta kärsii liiasta hankaamisesta ja naarmuttamisesta. Puhdistukseen voi käyttää kotoa löytyviä emäksisiä puhdistusaineita, esimerkiksi astianpesuainetta. Hankaamiseen voi käyttää sientä tai talouspaperia.
  • Maalaamaton valurautapinta saattaa ruostua, mikäli saa kosteutta. Perinteinen tapa on ostaa pala silavaa ja hieroa sitä pintoihin.
  • Vuolukivitakan kivipinnat voi puhdistaa tavallisilla pesuaineilla. Yleensä vesi ja astianpesuaine riittävät hyvin. Jotkut tahrat, esimerkiksi steariinin aiheuttamat, voivat vaatia erityispuhdistusaineita.
  • Kaakeliuunin pinnat saa puhtaaksi tavallisilla puhdistusaineilla. Mikäli kaakelien välisiin saumoihin pääsee imeytymään likaa, saumojen uusiminen voi olla ainut puhdistuskeino.

Takan lasiluukkujen puhdistus

  • Lasiluukut voi puhdistaa kostutetulla talouspaperilla, johon on otettu takasta hieman jäähtynyttä lentotuhkaa. Tuhka toimii hankausaineena.

  • Pyyhi lasipinta lopuksi kostealla talouspaperilla puhtaaksi.

  • Lika lähtee helpoiten, kun sen puhdistaa riittävän usein eikä likaa päästä pinttymään.

Hormi on nuohottava kerran vuodessa. Nuohouksesta huolehtiminen kuuluu kiinteistön omistajalle.