Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tapetti – ostajan opas

Teksti:
Ilona Savitie ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.8.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kaunis tapetti tuo huoneeseen väriä ja tyyliä. Oikein valitun tapettikuosin avulla voi myös parantaa tilan mittasuhteita. Ostajan opas antaa vinkit tapettiostoksille ja kertoo, miten eroavat esimerkiksi kuitutapetti, paperitapetti ja lasikuitutapetti.

5 vinkkiä tapetin valintaan

 1. Mittasuhteet. Pienessä mallipalassa tapetin sävy ja kuvio näyttävät vaaleammilta kuin kokonaisella seinällä. Sävy syvenee, kun tapetti on suurena pintana seinällä.
 2. Tilan tarpeet. Eteiseen ja keittiöön sopii pehmeän harjapesun kestävä vinyylipinta: vinyylitapetti tai vinyylipintainen non-woven-kuitutapetti. Keittiön kaapiston välitilaan voi kaakelien sijasta laittaa tapettia lasilevyn taakse. Kylpyhuoneeseen tai muuhun kosteaan tilaan sopii lasikuitutapetti, joka maalataan kostean tilan maalilla. Olohuone tai muu tila, jossa ei vaadita erityistä vedenkestävyyttä, voidaan tapetoida millä tahansa tapetilla.
 3. Valo. Valon voimakkuus, laatu ja tulosuunta vaikuttavat siihen, millainen väri todellisuudessa on. Sama väri näyttää erilaiselta auringossa, varjossa, pilvisellä säällä ja keinovalossa. Karkea pinta voi näyttää kohtisuorassa valossa vaalealta. Jos valo tulee sivusta, pinnan rakenne muodostaa varjoja ja tuo sävyyn tummuutta.
 4. Tilan tunnelma. Vaikka tumma, dramaattinen tapetti näyttää seinällä upealta, se ei välttämättä sovi joka huoneeseen. Valitse voimakas tapettikuosi tilaan, jossa ollaan energisiä, ja tapetoi makuuhuone rauhallisemmalla tyylillä.
 5. Testaa tapettia mallipalan avulla, jos mahdollista. Mahdollisimman suuren palan avulla voit vertailla tapetin sopivuutta kotiisi. Mieti valintaa kotona, oikeassa käyttöympäristössä.

Korjaile tapetilla

Vanhat säännöt pätevät yhä: tapetin pystyraidat tuovat huoneeseen korkeudentuntua, vaakaraidat leventävät tilaa. Vaakaraidat myös pehmentävät teräviä kulmia.
Pitkän ja kapean huoneen päätyseinän voi tapetoida voimakkaalla värillä tai kuosilla, jolloin seinä tuntuu tulevan lähemmäksi.

Vinot seinät ja katonrajat tuovat tapettivalinnalle omat haasteensa, sillä raitatapetti on vaikea saada siististi nurkkiin, jos seinät ovat vinossa. Epäsymmetrinen kuvio on turvallisempi valinta, sillä se ei korosta vinoja kulmia. Jos seinän ja katon yhtymäkohta ei ole ihan suora, kannattaa valita kuviotapetti, jonka taustaväri on samaa sävyä kuin katto. Vaalea tausta sulautuu katon jatkeeksi eikä saumakohta näy epätasaisena.

Lämpimät vaaleat sävyt sopivat huoneeseen, johon ei tule paljon luonnonvaloa. Aurinkoista tilaa voi viilentää siniseen taittuvilla kylmillä sävyillä.

Pienet kuviot sopivat pieneen tilaan ja luovat suurentavan vaikutelman. Suuressa tilassa pieni kuvio häviää seinään. Isokokoiset kuviot näyttävät hyvältä, kunhan seinäpintaa on riittävästi. Näin kuosi saa näkyä kunnolla.

Tapetoinnissa hyvä pohjatyö on kaiken a ja o. Tasoite- tai lasikuitutapetti ei silota seinän muhkuroita eikä koloja. Niillä voi kuitenkin peittää pieniä pintavikoja, kuten seinän pieniä hiushalkeamia. Tasoitetapetilla voi myös peittää vanhan lasikuitutapetin.

Leikittele ja kokeile tapetilla

Rohkea kokeilija rikkoo kodissaan sisustuksen sääntöjä. Tapetointia voi kokeilla esimerkiksi kattoon tai kirjahyllyn tasaiseen kylkeen.

Tapettia voi käyttää seinällä myös poikittain. Yksilöllisen lopputuloksen saa, kun leikkaa paloja erilaisista tapeteista ja tekee niistä seinälle tilkkutyötä muistuttavan pinnan.

Jos koko huoneen tapetointi ei tunnu hyvältä, voit tapetoida vain yhden seinän tai tehdä tapetista ison sisustustaulun. Fototapetit sopivat myös tauluiksi. Tapetin sijasta seinälle voi liimata myös sisustustarroja.

Tilat, joista lähinnä kuljetaan läpi, sopivat erikoisen tapetin "näyttelyseinäksi". Kokeile trendiväriä tai erityisen näyttävää kuosia vaikkapa eteiseen tai käytävän varrelle.

Jos seinille ripustetaan paljon tauluja, niiden taustana oleva tapetti kannattaa valita harkiten. Hillitty tausta on turvallinen valinta.

Maailmalla myydään tapetteja, joissa on kristalleja, helmiä ja jopa LED-valoja. Tällaiset tapetit voivat olla hyvinkin hintavia.

Erilaisia tapetteja

 • Kuitutapetti (non-woven, nowo) on helppokäyttöinen ja kohtuuhintainen tapetti. Se ei tarvitse vettymisaikaa ennen kiinnitystä: liisteri levitetään seinään ja kuitutapetti suoraan sen päälle. Kuitutapetti on selluloosan ja polyesterikuidun seosta, eikä se veny kosteana kuten perinteinen paperitapetti. Kuitutapetti voi olla myös vinyylipintainen, jolloin se kestää hyvin kosteutta ja pehmeää harjapesua. Kuitutapetti on helppokäyttöisyydellään noussut monen kotitapetoitsijan suosikkitapetiksi.
 • Paperitapetti on perinteisin nykyajan tapettityypeistä. Siitä on olemassa erilaisia vahvuuksia Hyvälaatuinen paperitapetti kestää myös pyyhkimistä kostealla. Tapetti liisteröidään pöydällä ja annetaan vettyä ennen seinälle kiinnittämistä.
 • Vinyylitapetti kestää pehmeää harjapesua ja kostealla pyyhintää. Jos vinyylitapetin pohjamateriaalina on paperi, se liisteröidään samoin kuin paperitapetti. Jos taas pohjamateriaali on kuitua, tapetointi tehdään kuitutapetin tavoin.
 • Lasikuitutapetti kestää kovaa kulutusta, suojaa kolhuilta ja peittää pieniä epätasaisuuksia. Se on siksi suosittu materiaali julkisissa tiloissa sekä helposti likaantuvissa tiloissa kotona. Lasikuitutapetti maalataan yleensä pinnalta, mutta nykyisin on tarjolla myös tapetteja, jotka voi jättää maalaamatta. Lasikuitutapettia on vaikea poistaa seinästä ilman, että seinäpinta rikkoutuu.
 • Maalattava tapetti (maalaustapetti, maalauspäällyste) on seinää hieman silottava tapettipohja, joka on tarkoitettu päälle maalattavaksi sisustusmaalilla. Maalaustapetissa on valmis tekstuurikuvio kuten lasikuitutapetissa. Sopii tilaan, johon halutaan täysin vedenkestävä pinta, kunhan tapetti maalataan kosteudenkestävällä maalilla. Tapetti on melko helppo poistaa seinästä, myös maalattuna.
 • Tapettiboordi on tapettimainen koristelista, joka kiinnitetään yleensä tapetin päälle katonrajaan. Boordeja käytetään yhä vähemmän, sillä tapetit ovat itsessään usein kuviollisia ja värikkäitä.
 • Peittopinnoite (tasoitetapetti, taustatapetti) sopii epätasaisen pinnan tasoittamiseen ennen varsinaista tapetointia. Paksu tasoitetapetti peittää alleen pienet epätasaisuudet seinässä, esimerkiksi vanhan lasikuitutapetin.
 • Maisematapetit (fototapetit) ovat nostaneet suosiotaan. Markkinoilla on valmiita, erikokoisia kuva-aiheita luontomaisemista mustavalkoisiin nostalgiakuviin.

Tapettirullan kestävyysmerkinnät

 • 1 aalto: kestää vain kevyttä kostealla/nihkeällä rievulla pyyhkimistä.
 • 2 aaltoa: kestää kosteutta melko hyvin.
 • 3 aaltoa: kestää hyvin kosteutta.
 • Harjamerkintä: kestää kevyttä harjapesua.
 • Aurinko: hyvä valonkesto, värit eivät haalistu auringonvalossa.
 • Nuoli ylös ja alas: joka toinen vuota tulee tapetoida ylösalaisin, jotta valmiin seinän väri olisi mahdollisimman tasainen.