Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vinkit jyrsijöiden torjuntaan

Teksti:
Jenni Uusilehto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.8.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Metsähiiret ja -myyrät pidetään loitolla huolehtimalla pihan siisteydestä ja rakennuksen tiiviydestä.

Sisätiloihin pyrkivistä hiiristä eroon pääseminen voi olla haastavaa, mutta ei mahdotonta.

Syksyllä viilenevät kelit ja ensimmäiset pakkaset houkuttelevat metsämyyriä ja -hiiriä sisätiloihin etenkin esikaupunkialueella, maaseudulla ja mökeillä.

"Sisälle pyrkivät metsähiiret ovat tyypillinen ongelma maan etelä- ja keskiosissa, metsämyyrät taas koko maassa", sanoo metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitokselta.

Jyrsijöiden torjunta aloitetaan tarkistamalla, ettei kotipihassa ole avonaisia roska-astioita tai komposteja, jotka houkuttelevat eläimiä.

Helppo tapa pitää jyrsijät poissa on huolehtia rakennuksen tiiviydestä. Pienetkin kolot kannattaa peittää tiheäsilmäisellä rautalankaverkolla.

"Nyrkkisääntö on, että metsämyyrä pääsee sisälle pullonsuunkokoisesta aukosta."

Metsähiiret ja -myyrät ovat hyviä kiipeämään, joten verkko kannattaa asentaa myös vesikaton alla olevaan ilmarakoon.

Jos jyrsijät varotoimista huolimatta tunkeutuvat taloon, täytyy käyttöön ottaa järeämmät keinot. Myrkky on tehokas torjuntaväline sisätiloissa, mutta silloin kuolleet jyrsijät saattavat jäädä talon rakenteisiin haisemaan.

Metsämyyrissä voi piillä myös terveysriski, sillä ne levittävät ulosteissaan myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta. Virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse pölyn mukana ja sisätiloissa tartuntariski säilyy ulosteessa jopa kaksi viikkoa.

Perinteinen hiirenloukku pitää edelleen pintansa.

"Parempaa torjuntakeinoa ei olekaan", sanoo Henttonen.

Jos omat keinot eivät riitä, kannattaa kääntyä torjuntayrityksen puoleen. Varsinkin rottien karkotus omin avuin voi olla haastavaa.

Saalistamisesta pitävä kissa on oiva apu hiirien karkotukseen.

Lisää aiheesta