Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ylös, ulos ja merenrantaan – Neljä ulkoilureittiä talvisessa pääkaupungissa

Teksti:
Jenni Uusilehto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.12.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Katajanokka ja jäänmurtajat, Vanhankaupunginlahden luonnonrauha vai Espoon edustan saaret? Talvinen pääkaupunkiseutu ja sen rannat tarjoavat ulkoilumaastoja jokaiseen makuun. Valitse neljästä reitistä itsellesi mieluisin.

1. Historian havinaa Etelä-Helsingissä

Helsingin ydinkeskustasta on vain kivenheiton matka merelle. Siksi kaupungin vilinästä on helppo lähteä kävelylle merenrantaan ja antaa raikkaan meri-ilman virkistää. Idyllisellä, keskustan kiertävällä rantareitillä voi samalla nauttia annoksen kaupungin merellistä historiaa. Reitti alkaa Pohjoisrannasta Kruununhaan edustalta ja jatkuu Kauppatorin ja Kaivopuiston rannan kautta hulppeaan Eiran rantaan. Matkan varrelle mahtuu rantabulevardia, satamaa sekä kallioista luonnonrantaa.

Pohjoisrannassa sijaitsee Halkolaituri, jonne kannattaa pysähtyä katselemaan puisia perinnepurjelaivoja. Osa niistä seisoo laiturissa yli talven. Laiturin nimi on peräisin ajoilta, jolloin sinne tuotiin puutavaraa. Jos talvi on riittävän kylmä ja meri jäässä, kaupunkilaiset luistelevat laiturin edustalla.

Upeiden jugend-talojen Katajanokkaa ei sovi ohittaa, sillä sen kärjessä mutkittelevalta puistomaiselta hiekkapolulta avautuu upeat maisemat meren yli Korkeasaareen. Jos merituuli ei puhalla liian kylmästi, polun varrelle sijoitetuilla penkeillä on mukava levähtää. Muistathan pysähtyä ihailemaan myös mahtipontista jäänmurtajalaivastoa, joka majailee Katajanokalla meren ollessa sula.

Reipas ulkoilija kapuaa maisemien perässä Uspenskin katedraalille tai Tähtitorninmäelle. Lumisella kelillä tarvitaan myös pulkkaa, sillä Kaivopuiston mäkiä on mahdoton vastustaa. Lapsiperheiden suosikki on Kaivopuiston leikkipuisto, jonka maamerkki, valtava lohikäärme, on hauska ilmestys talvella.

Sään salliessa Kaivopuiston rannasta voi kävellä jäätä pitkin aina Harakkaan ja Sirpalesaareen asti. Uunisaareen ja viereiseen Liuskaluotoon pääsee talvisin siltaa pitkin. Lauttamatkan päässä Kauppatorilta on Suomenlinna, joka on upea ilmestys myös talvella.

2. Luonnonystävän Itä-Helsinki

Helsingin keskustasta pääsee luonnonmukaisempiin merenrantamaisemiin varsin nopeasti. Metroradan varrella sijaitsee Vuosaari, josta on lyhyt kävelymatka metsäiseen Uutelaan. Siellä voi helposti unohtaa olevansa Suomen pääkaupungissa.

Jos jää kantaa, Aurinkolahden edusta täyttyy pilkkijöistä, ulkoilijoista ja kauempana Kallahdessa leijalautailijoista. Jään yli kannattaa patikoida lähisaariin. Pysähdy Huomenlahja-nimiseen pikkusaareen ihailemaan maisemia. Saaresta on helppo tiirailla kauas meren ulapalle, sillä lähistöllä ei ole toisia saaria peittämässä upeana avautuvaa maisemaa.

Myös itäiseen kantakaupunkiin sijoittuvaa Vanhankaupunginselkä tarjoaa hyvät puitteet talviulkoiluun. Alueen pohjoispuoli on kokonaan luonnonsuojelualuetta, ja vain vaimeana kuuluva liikenteen kohina muistuttaa alueen keskeisestä sijainnista.

Arabianrannasta lähtevä ulkoilureitti vie rantakaislikoita myötäillen ensin Viikin metsiin ja sieltä Herttoniemeen ja Kivinokalle saakka. Pieni koukkaus Vanhankaupunginkoskelle kannattaa, sillä se on talviasussa kesääkin upeampi, kun kosken pato muovaa pakkasella vedestä upeita jääveistoksia. Myös ulkoilijoiden suosimaan Lammassaareen pääsee pitkospuita pitkin talvella.

Vanhakaupunginlahdelta löytyy useita lintutorneja, jotka sopivat sekä eväshetken viettoon että talven hiljentämän luonnon ihailuun. Auringon paistaessa kuuran koristelemat kaislikot ovat huikea näky.

Jäisinä talvina moni poikkeaa Arabianrannasta jäälle kävelemään, hiihtämään tai lumikenkäilemään. Vähälumisena talvena peilikirkkaalla jäällä voi myös luistella. Varsinaista retkiluistelua voi harrastaa Munkkiniemen ja Puotilan jäille auratuilla reiteillä.

3. Romanttinen reitti Hietaniemen rannoilla

Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin yllättää oma kulta viemällä hänet romanttiselle talvipiknikille merenrantaan. Pakkaa mukaan istuinalustat sekä kuumaa juomaa ja suuntaa kohti Hietaniemen rantaa. Aloittakaa kävely Hietaniemen hautausmaalta, jolloin voitte seurata rantoja pitkin mutkittelevaa reittiä pitkälle Meilahteen ja muutaman mutkan kautta aina Munkkiniemen rantaan tai Laajalahdelle asti.

Matkan varrella voi pysähtyä ihmettelemään talvisena uinuvaa Hietaniemen uimarantaa, talvisäässä taianomaista Sibeliuksen puistoa sekä Meilahden hulppeita huviloita. Huonon sään yllättäessä rannasta pääsee nopeasti suojaan, sillä julkinen liikenne kulkee koko ajan lähellä.

Kovilla pakkasilla jää peittää meren Hietaniemen kohdalla. Tällöin jäitä pitkin voi kävellä katetulle soutustadionille, joka tarjoaa oivat puitteet talvipiknikin viettoon. Jäätilanteen ollessa heikko kaupunkisiluettia pääsee ihailemaan mereltä päin Seurasaaresta. Seurasaari ulkoilmamuseoineen ja nuotiopaikkoineen sopii hyvin talviretkeilyyn.

Älä unohda Lauttasaaren rantoja. Reipas ulkoilija kiertää rantoja pitkin koko saaren. Saaren paras osuus odottaa sen eteläosassa: Särkinniemen puiston kallioisilta rannoilta avautuvat  henkeäsalpaavat maisemat merelle. Alueen leikkipuistossa viihtyvät etenkin perheen pienimmät.

4. Upeita merimaisemia Espoon edustalla

Pitkiä lenkkipolkuja ja merellisiä maisemia havittelevan unelma sijaitsee Espoossa. Lähes 40 kilometrin pituinen rantaraitti kulkee Espoon rannikkoa pitkin. Reitti alkaa Helsingin rajalta ja kiertää miltei Kirkkonummelle asti merenrantaa myötäillen. Väylä on tarkoitettu ainoastaan kevyelle liikenteelle. Sen kuluessa maisemat vaihtelevat urbaanista kaupunkimaisemasta hiljaiseen luontoon.

Ulkoilija pääsee ihastelemaan raitin varrella hulppeiden merimaisemien lisäksi Keilaniemen tornitaloja, Westendin huviloita, Haukilahden venesatamaa sekä lukuisia pieniä luonnonrantoja. Jos ei halua reippailla kerralla koko reittiä, myös julkinen liikenne kulkee rantaraitin varrella.

Laajalahdessa, luontotalo Villa Elfvikin kohdalla kannattaa tutustua kaislikkoiseen luonnonrantaan luontopolkuja pitkin. Hyvän taukopaikan tarjoaa polun varrella sijaitseva lintutorni, jota tosin ei ylläpidetä talven aikana. Otaniemen edustalla voi bongata jäällä viilettäviä leijalautailijoita.

Kun meri on paksun jään peitossa, ulkoilijat suuntaavat jäälle etenkin Matinkylän, Kivenlahden ja Haukilahden rannoilta. Lumisena talvena jäältä löytyy pitkät hiihtoladut. Jäätä pitkin voi tarpoa Isoon Vasikkasaareen, josta löytyy talvellakin käytössä oleva nuotiopaikka polttopuineen.

Kirkkonummella merimaisemista pääsee parhaiten nauttimaan Porkkalanniemen ulkoilualueella ja Linlon saarella.

Meren äärellä

  • Jokainen helsinkiläinen asuu alle 10 kilometrin päässä merenrannasta.
  • Helsingissä on yhteensä 130 kilometriä rantaviivaa, Espoossa 58 kilometriä.
  • Helsingissä on yli 300 saarta, Espoossa 165.
  • Uudenmaan maakunnan meripinta-ala on 6 491 km2.

Kysy neuvoa paikallisilta pilkkijöiltä tai tarkista jäätilanne ennen jäille lähtöä netistä: ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

Hiihtolatujen ja luistelukenttien kunto: mski.fi

TOP 3 asiantuntijoiden suosikkikohteet

  1. Itä-Helsingin saaristossa on uskomattoman hienoa hiihtää jäitä pitkin. Retken kruunaa nokipannukahvit ohikulkumatkalle sattuvan saaren nuotiopaikalla talvista merta ihastellen.
  2. Kaivopuistossa, Ursan tähtitornin vieressä on kivinen taso, jossa on kiva juoda lämmintä kaakaota termarista ja katsella samalla maisemia. Illan pimetessä kannattaa kivuta torniin katsomaan tähtiä. Aukioloajat ja pääsymaksut: www.ursa.fi
  3. Keilaniemen rannasta avautuu aurinkoisella säällä mahtavat maisemat. Herkkä luonto ja urbaani kaupunkiympäristö tornitaloineen kohtaavat toisensa upeasti rannassa. Kontrasti on suuri, mutta siksi juuri niin viehättävä.

Lähteet: Visit Helsingin seudullisen matkailuneuvonnan vastaava matkailutiedottaja Johanna Vilhunen ja Visit Espoon markkinointiviestinnän koordinaattori Hanna Saari.

  • Kuvat: Jussi Hellsten / Visit Helsinki
  • Kartat: Mika Soikkeli