Bagelit
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo itse helpot bagelit! Bageleiden suomenkielinen nimi, vesirinkelit viittaa niiden valmistustapaan, sillä bagelit keitetään nopeasti vedessä ennen uunissa paistamista. Herkuttele rinkelit sellaisinaan uunituoreina tai tee täytettyjä bageleita.
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | kuivahiivaa |
| 3 1/2 dl | vettä |
| 1 1/2 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| Keittämiseen | |
|---|---|
| 1 1/2 l | vettä |
| 1 1/2 rkl | siirappia |
| Pinnalle | |
| 2 rkl | unikon- tai seesaminsiemeniä |
- 1.
Sekoita puoleen jauhoista kuivahiiva ja sekoita seos noin 42-asteiseen veteen. Lisää sokeri ja suola. Alusta loput jauhot desin erissä taikinaan, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
- 2.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja leivo pötköksi. Jaa 15 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinalla peitettyinä noin 15 minuuttia.
- 3.
Kiehauta vesi ja siirappi kattilassa. Tee kohonneiden pullien keskelle sormilla reikä ja venytä rinkeleiksi. Keitä muutamaa rinkeliä kerrallaan noin puoli minuuttia, käännät rinkelit keittämisen puolivälissä. Nosta pikakeitetyt rinkelit reikäkauhalla leivinpaperille pellille. Ripottele kuumien rinkeleiden pinnoille seesamin- tai unikonsiemeniä. Anna kohota peittämättöminä noin 15 minuuttia.
- 4.
Paista bageleita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pinnat ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä ja täytä haluamillasi täytteillä.
Bagelit
arvosana2/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Leivo itse helpot bagelit! Bageleiden suomenkielinen nimi, vesirinkelit viittaa niiden valmistustapaan, sillä bagelit keitetään nopeasti vedessä ennen uunissa paistamista. Herkuttele rinkelit sellaisinaan uunituoreina tai tee täytettyjä bageleita.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | kuivahiivaa |
| 3 1/2 dl | vettä |
| 1 1/2 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
Keittämiseen | |
| 1 1/2 l | vettä |
| 1 1/2 rkl | siirappia |
Pinnalle | |
| 2 rkl | unikon- tai seesaminsiemeniä |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Sekoita puoleen jauhoista kuivahiiva ja sekoita seos noin 42-asteiseen veteen. Lisää sokeri ja suola. Alusta loput jauhot desin erissä taikinaan, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
Määrä Ainesosa 7 - 8 dl vehnäjauhoja 2 tl kuivahiivaa 1 1/2 rkl sokeria 1 tl suolaa - 2
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja leivo pötköksi. Jaa 15 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinalla peitettyinä noin 15 minuuttia.
- 3
Kiehauta vesi ja siirappi kattilassa. Tee kohonneiden pullien keskelle sormilla reikä ja venytä rinkeleiksi. Keitä muutamaa rinkeliä kerrallaan noin puoli minuuttia, käännät rinkelit keittämisen puolivälissä. Nosta pikakeitetyt rinkelit reikäkauhalla leivinpaperille pellille. Ripottele kuumien rinkeleiden pinnoille seesamin- tai unikonsiemeniä. Anna kohota peittämättöminä noin 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 1/2 l vettä 1 1/2 rkl siirappia 2 rkl unikon- tai seesaminsiemeniä - 4
Paista bageleita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pinnat ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä ja täytä haluamillasi täytteillä.
Vinkki! Jaa taikina 8 palaan, jos haluat bageleista isoja ja muhkeita. Voit voidella bagelit kananmunalla ennen siementen ripottamista, niin ne pysyvät paremmin kiinni bagelin pinnassa.
Ravintosisältö
132
Energiaa kcal
555
Energiaa kj
0,5 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,9 g
Hiilihydraatteja
1,6 g
Sokereita
1,2 g
Kuituja
4,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
132
Energiaa kcal
555
Energiaa kj
0,5 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,9 g
Hiilihydraatteja
1,6 g
Sokereita
1,2 g
Kuituja
4,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl kuivahiivaa, 1.5 l vettä, 1.5 rkl siirappia, 2 rkl unikon- tai seesaminsiemeniä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























