Bouillabaisse
45 min

Nappaa talteen!
Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on kaikkien kalakeittojen äiti. Klassikkokeitto yhdistää erilaiset kalalajit, äyriäiset ja tomaattisen valkoviiniliemen täydelliseksi herkuksi. Bouillabaisse aiolilla eli valkosipulimajoneesilla on perinteinen bistroruoka, joka sopii hyvin myös juhlaruoaksi.
| 300 g | lohifileetä |
| 300 g | kuhafileetä |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 100 g | purjoa |
| 200 g | (2 isoa) porkkanaa |
| 2 kpl | lehtisellerinvartta |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 g | (1/2 ps) sahramia |
| 25 g | (1 rkl) tomaattipyreetä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kalaliemikuutiota |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | cayennepippuria |
| 120 g | (1 tlk) simpukoita suolaliemessä |
| Aioli eli valkosipulimajoneesi | |
|---|---|
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | dijoninsinappia |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 dl | rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua) |
- 1.
Jos tarjoat keiton kanssa aiolia, valmista se ensin. Kuori ja hienonna valkosipuli. Riko muna sauvasekoittimen korkealaitaiseen kulhoon. Lisää valkosipuli, sitruunamehu, sinappi ja mausteet. Pane sauvasekoitin kulhoon niin, että keltuainen jää teräkuvun alle. Kaada rypsiöljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hyvin hitaasti ylös. Majoneesi syntyy, kun öljy ja kananmuna emulgoituvat noston aikana. Tarkista aiolin maku ja lisää tarvittaessa valkosipulia tai mausteita. Anna aiolin tekeytyä jääkaapissa keiton valmistamisen ajan.
- 2.
Poista kaloista tarvittaessa ruodot ja nahka. Paloittele kalat ja mausta ne sitruunamehulla.
- 3.
Kuori ja hienonna sipulit. Pese purjo, porkkanat ja sellerinvarret. Hienonna purjo. Suikaloi porkkanat ja lehtisellerit. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sekoittele, kunnes ne ovat hiukan kuullottuneet. Lisää sahrami ja tomaattipyree. Kääntele hetki. Kaada vesi ja valkoviini kattilaan, lisää liemikuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.
- 4.
Lisää kalapalat ja loput mausteet. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Älä sekoita enää voimakkaasti, jotta kalat eivät hajoa.
- 5.
Valuta simpukat ja lisää ne lopuksi keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto aiolin ja vaalean leivän kanssa.
Bouillabaisse
Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on kaikkien kalakeittojen äiti. Klassikkokeitto yhdistää erilaiset kalalajit, äyriäiset ja tomaattisen valkoviiniliemen täydelliseksi herkuksi. Bouillabaisse aiolilla eli valkosipulimajoneesilla on perinteinen bistroruoka, joka sopii hyvin myös juhlaruoaksi.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 300 g | lohifileetä |
| 300 g | kuhafileetä |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 100 g | purjoa |
| 200 g | (2 isoa) porkkanaa |
| 2 kpl | lehtisellerinvartta |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 g | (1/2 ps) sahramia |
| 25 g | (1 rkl) tomaattipyreetä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kalaliemikuutiota |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1 tl | timjamia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | cayennepippuria |
| 120 g | (1 tlk) simpukoita suolaliemessä |
Aioli eli valkosipulimajoneesi | |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 tl | dijoninsinappia |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 2 dl | rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua) |
Valmistus
- 1
Jos tarjoat keiton kanssa aiolia, valmista se ensin. Kuori ja hienonna valkosipuli. Riko muna sauvasekoittimen korkealaitaiseen kulhoon. Lisää valkosipuli, sitruunamehu, sinappi ja mausteet. Pane sauvasekoitin kulhoon niin, että keltuainen jää teräkuvun alle. Kaada rypsiöljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hyvin hitaasti ylös. Majoneesi syntyy, kun öljy ja kananmuna emulgoituvat noston aikana. Tarkista aiolin maku ja lisää tarvittaessa valkosipulia tai mausteita. Anna aiolin tekeytyä jääkaapissa keiton valmistamisen ajan.
Määrä Ainesosa 1 kpl valkosipulinkynsi 1 kpl kananmuna 1 rkl sitruunamehua 1 tl dijoninsinappia 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna 2 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua) - 2
Poista kaloista tarvittaessa ruodot ja nahka. Paloittele kalat ja mausta ne sitruunamehulla.
Määrä Ainesosa 300 g lohifileetä 300 g kuhafileetä 2 rkl sitruunamehua - 3
Kuori ja hienonna sipulit. Pese purjo, porkkanat ja sellerinvarret. Hienonna purjo. Suikaloi porkkanat ja lehtisellerit. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sekoittele, kunnes ne ovat hiukan kuullottuneet. Lisää sahrami ja tomaattipyree. Kääntele hetki. Kaada vesi ja valkoviini kattilaan, lisää liemikuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 100 g purjoa 200 g (2 isoa) porkkanaa 2 kpl lehtisellerinvartta 2 rkl rypsiöljyä 1/2 g (1/2 ps) sahramia 25 g (1 rkl) tomaattipyreetä 8 dl vettä 2 dl valkoviiniä 2 kpl kalaliemikuutiota - 4
Lisää kalapalat ja loput mausteet. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Älä sekoita enää voimakkaasti, jotta kalat eivät hajoa.
Määrä Ainesosa 1 tl timjamia 1/2 tl suolaa 1/2 tl cayennepippuria - 5
Valuta simpukat ja lisää ne lopuksi keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto aiolin ja vaalean leivän kanssa.
Määrä Ainesosa 120 g (1 tlk) simpukoita suolaliemessä
Ravintosisältö
543
Energiaa kcal
2272
Energiaa kj
43,2 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
6,3 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
25,5 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
543
Energiaa kcal
2272
Energiaa kj
43,2 g
Rasvaa
3,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
6,3 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
2,5 g
Kuituja
25,5 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 g (1/2 ps) sahramia, 0.5 tl Cayennepippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























