Bouillabaisse

Arvostele resepti
6 Annosta

45 min

Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on kaikkien kalakeittojen äiti. Klassikkokeitto yhdistää erilaiset kalalajit, äyriäiset ja tomaattisen valkoviiniliemen täydelliseksi herkuksi. Bouillabaisse aiolilla eli valkosipulimajoneesilla on perinteinen bistroruoka, joka sopii hyvin myös juhlaruoaksi.

Ainekset (6 annosta)

MääräAinesosa
300 glohifileetä
300 gkuhafileetä
2 rklsitruunamehua
1 kplsipuli
2 kplvalkosipulinkynttä
100 gpurjoa
200 g(2 isoa) porkkanaa
2 kpllehtisellerinvartta
2 rklrypsiöljyä
1/2 g(1/2 ps) sahramia
25 g(1 rkl) tomaattipyreetä
8 dlvettä
2 kplkalaliemikuutiota
2 dlvalkoviiniä
1 tltimjamia
1/2 tlsuolaa
1/2 tlcayennepippuria
120 g(1 tlk) simpukoita suolaliemessä

Aioli eli valkosipulimajoneesi

1 kplvalkosipulinkynsi
1 kplkananmuna
1 tldijoninsinappia
1 rklsitruunamehua
1/2 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria rouhittuna
2 dlrypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Valmistus

  1. 1

    Jos tarjoat keiton kanssa aiolia, valmista se ensin. Kuori ja hienonna valkosipuli. Riko muna sauvasekoittimen korkealaitaiseen kulhoon. Lisää valkosipuli, sitruunamehu, sinappi ja mausteet. Pane sauvasekoitin kulhoon niin, että keltuainen jää teräkuvun alle. Kaada rypsiöljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hyvin hitaasti ylös. Majoneesi syntyy, kun öljy ja kananmuna emulgoituvat noston aikana. Tarkista aiolin maku ja lisää tarvittaessa valkosipulia tai mausteita. Anna aiolin tekeytyä jääkaapissa keiton valmistamisen ajan.

    MääräAinesosa
    1 kplvalkosipulinkynsi
    1 kplkananmuna
    1 rklsitruunamehua
    1 tldijoninsinappia
    1/2 tlsuolaa
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna
    2 dlrypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  2. 2

    Poista kaloista tarvittaessa ruodot ja nahka. Paloittele kalat ja mausta ne sitruunamehulla.

    MääräAinesosa
    300 glohifileetä
    300 gkuhafileetä
    2 rklsitruunamehua
  3. 3

    Kuori ja hienonna sipulit. Pese purjo, porkkanat ja sellerinvarret. Hienonna purjo. Suikaloi porkkanat ja lehtisellerit. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sekoittele, kunnes ne ovat hiukan kuullottuneet. Lisää sahrami ja tomaattipyree. Kääntele hetki. Kaada vesi ja valkoviini kattilaan, lisää liemikuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    2 kplvalkosipulinkynttä
    100 gpurjoa
    200 g(2 isoa) porkkanaa
    2 kpllehtisellerinvartta
    2 rklrypsiöljyä
    1/2 g(1/2 ps) sahramia
    25 g(1 rkl) tomaattipyreetä
    8 dlvettä
    2 dlvalkoviiniä
    2 kplkalaliemikuutiota
  4. 4

    Lisää kalapalat ja loput mausteet. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Älä sekoita enää voimakkaasti, jotta kalat eivät hajoa.

    MääräAinesosa
    1 tltimjamia
    1/2 tlsuolaa
    1/2 tlcayennepippuria
  5. 5

    Valuta simpukat ja lisää ne lopuksi keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto aiolin ja vaalean leivän kanssa.

    MääräAinesosa
    120 g(1 tlk) simpukoita suolaliemessä

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 g (1/2 ps) sahramia, 0.5 tl Cayennepippuria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Katri Schröder, Kati Pohja
Kuvat:
Panu Pälviä
24.7.2018
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä