Georgialaiset hatsapurit
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Hatsapuri on perinteinen georgialainen juustopiiras, josta on olemassa lukuisia eri versioita. Näissä uunissa paistetuissa hatsapureissa on täytteenä fetaa ja mozzarellaa. Kananmunat rikotaan pinnalle aivan paistamisen loppupuolella.
| 3 dl | vettä |
| 15 g | (1/3) pala hiivaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 kpl | (200 g) fetajuustoa |
| 250 g | mozzarellajuustoraastetta |
| 1 kpl | kananmuna |
| 100 g | (1/2 prk) kermaviiliä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 3 rkl | persiljaa hienonnettuna |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Pinnalle | |
| 4 kpl | kananmunaa |
- 1.
Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että syntyy pizzataikinaa muistuttava pehmeä, mutta ei liian löysä taikina. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna kohota 1 ½ tuntia.
- 2.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikina huolellisesti ja jaa neljään osaan. Pyörittele palat palloiksi ja anna levätä liinan alla täytteen valmistamisen ajan.
- 3.
Murenna feta kulhoon. Lisää joukkoon mozzarellaraaste, kananmuna ja kermaviili. Puserra joukkoon valkosipulinkynsi. Lisää persilja ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.
- 4.
Kauli taikinapallot noin 20 cm:n pitkiksi soikeiksi pohjiksi jauhoja apuna käyttäen. Nosta pohjat leivinpaperin päälle pellille. Pyöritä pohjien pitkät reunat molemmin puolin rullalle, venytä ja nipistä päät hyvin kiinni. Levitä täyte pohjien päälle.
- 5.
Paista hatsapureja uunin keskitasolla 15–18 minuuttia. Nosta pelti uunista ja tee varovasti lusikalla pieni kuoppa kunkin piirakan täytteeseen. Valuta kananmuna kuoppaan. Valkuaista valuu väistämättä myös piirakoiden reunoille ja pellille, mutta se ei haittaa. Paista piirakoita vielä noin 5 minuuttia tai kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuaiset ovat edelleen pehmeitä. Viimeistele persiljalla ja mustapippurilla. Tarjoa hatsapurit lämpiminä.
Georgialaiset hatsapurit
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Hatsapuri on perinteinen georgialainen juustopiiras, josta on olemassa lukuisia eri versioita. Näissä uunissa paistetuissa hatsapureissa on täytteenä fetaa ja mozzarellaa. Kananmunat rikotaan pinnalle aivan paistamisen loppupuolella.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 dl | vettä |
| 15 g | (1/3) pala hiivaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 7 dl | vehnäjauhoja |
Täyte | |
| 1 kpl | (200 g) fetajuustoa |
| 250 g | mozzarellajuustoraastetta |
| 1 kpl | kananmuna |
| 100 g | (1/2 prk) kermaviiliä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 3 rkl | persiljaa hienonnettuna |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Pinnalle | |
| 4 kpl | kananmunaa |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että syntyy pizzataikinaa muistuttava pehmeä, mutta ei liian löysä taikina. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna kohota 1 ½ tuntia.
Määrä Ainesosa 15 g (1/3) pala hiivaa 1/2 tl suolaa 1 rkl rypsiöljyä 7 dl vehnäjauhoja 3 dl vettä - 2
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikina huolellisesti ja jaa neljään osaan. Pyörittele palat palloiksi ja anna levätä liinan alla täytteen valmistamisen ajan.
- 3
Murenna feta kulhoon. Lisää joukkoon mozzarellaraaste, kananmuna ja kermaviili. Puserra joukkoon valkosipulinkynsi. Lisää persilja ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.
Määrä Ainesosa 1 kpl (200 g) fetajuustoa 250 g mozzarellajuustoraastetta 1 kpl kananmuna 100 g (1/2 prk) kermaviiliä 1 kpl valkosipulinkynsi 3 rkl persiljaa hienonnettuna 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 4
Kauli taikinapallot noin 20 cm:n pitkiksi soikeiksi pohjiksi jauhoja apuna käyttäen. Nosta pohjat leivinpaperin päälle pellille. Pyöritä pohjien pitkät reunat molemmin puolin rullalle, venytä ja nipistä päät hyvin kiinni. Levitä täyte pohjien päälle.
- 5
Paista hatsapureja uunin keskitasolla 15–18 minuuttia. Nosta pelti uunista ja tee varovasti lusikalla pieni kuoppa kunkin piirakan täytteeseen. Valuta kananmuna kuoppaan. Valkuaista valuu väistämättä myös piirakoiden reunoille ja pellille, mutta se ei haittaa. Paista piirakoita vielä noin 5 minuuttia tai kunnes valkuainen on hyytynyt, mutta keltuaiset ovat edelleen pehmeitä. Viimeistele persiljalla ja mustapippurilla. Tarjoa hatsapurit lämpiminä.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 3 rkl persiljaa hienonnettuna 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
Ravintosisältö
745
Energiaa kcal
3120
Energiaa kj
27,0 g
Rasvaa
11,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
85,8 g
Hiilihydraatteja
2,5 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
35,8 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
745
Energiaa kcal
3120
Energiaa kj
27,0 g
Rasvaa
11,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
85,8 g
Hiilihydraatteja
2,5 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
35,8 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























