Joululimppu

arvosana4/5

(5)arviota
2 Kappaletta

Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Perinteinen joululimppu on erottamaton osa suomalaista joulua. Makean, mausteisen limpun päälle riittää sipaisu voita. Joululimppu on myös ilahduttava ruokalahja.

Ainekset

MääräAinesosa
5 dlpiimää
50 g(1 pkt) hiivaa
1 dlsiirappia
1 1/2 tlsuolaa
1 tlpomeranssinkuorta
1 tlfenkolinsiemeniä
1 tlkuminaa
3 rklrypsiöljyä
9 dlvehnäjauhoja
4 dlruisjauhoja

Voiteluun

1/2 dlvettä
1/2 dlsiirappia

Valmistus (Uuni 175°C)

  1. 1

    Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva piimään. Lisää siirappi, mausteet ja öljy.

    MääräAinesosa
    5 dlpiimää
    50 g(1 pkt) hiivaa
    1 dlsiirappia
    1 1/2 tlsuolaa
    1 tlpomeranssinkuorta
    1 tlfenkolinsiemeniä
    1 tlkuminaa
    3 rklrypsiöljyä
  2. 2

    Alusta jauhot taikinaan. Kohota taikinaa huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin 1 tunti.

    MääräAinesosa
    9 dlvehnäjauhoja
    4 dlruisjauhoja
  3. 3

    Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää limppua ja laita leivät leivinpaperille uunipellille. Kohota liinalla peitettynä vähintään 30 minuuttia, jotta limput eivät repeile paistettaessa.

  4. 4

    Sekoita vesi ja siirappi voitelua varten.

    MääräAinesosa
    1/2 dlvettä
    1/2 dlsiirappia
  5. 5

    Paista leipiä uunissa 30 minuuttia. Ota limput uunista ja sivele niiden pinta siirappivedellä. Laita leivät takaisin uuniin noin 40–45 minuutiksi ja sivele siirappivedellä noin 10 minuutin välein. Anna limppujen jäähtyä peittämättä.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl pomeranssinkuorta, 1 tl fenkolinsiemeniä, 1 tl kuminaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
22.10.2018
|
Päivitetty: 10.11.2025

Samankaltaisia reseptejä