Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juhannusjuusto

timer-iconUseita tunteja  (josta 30 min aktiivista)
Fork and knife
10 Annosta
Fork and knife
10 Annosta
Juhannusjuusto on Pohjois-Pohjanmaan perinteinen kesäherkku, joka keitetään homogenoimattomasta maidosta. Heraliemi ja juustomassa makeutuvat ja karamellisoituvat hurmaavan maukkaiksi pitkän keittoajan ansiosta.

Ainekset

3 l
homogenoimatonta täysmaitoa (luomu)
1 tl
juustonjuoksutinta (Åström)
1/4 tl
suolaa

LISÄKSI

sokeria

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Lämmitä maito isossa kattilassa kädenlämpöiseksi (37 astetta). Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Anna juustomassan erottua herasta huoneenlämmössä sekoittamatta. Maidon juoksettuminen kestää noin 1 tunnin.

1 tl
juustonjuoksutinta (Åström)
3 l
homogenoimatonta täysmaitoa (luomu)
2

Tee puulastalla tai -haarukalla maitoon pohjaa myöten kaksi ristikkäistä viiltoa. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan hiljalleen sekoittaen.

3

Keitä juustomassaa miedolla lämmöllä 4–6 tuntia välillä sekoittaen. Juhannusjuusto on valmista, kun heran ja juustomassan väri on muuttunut punertavaksi ja juustomassa on saostunut suupaloiksi. Keittoa tulee noin 1,5 litraa. Peitä kattila väljästi kannella noin 3 tunnin keittämisen jälkeen, jos hera haihtuu liian voimakkaasti, jolloin suuri osa juustopaloista nousee pinnalle näkyviin. Juustokeittoa ei saa keittää kokonaan kannen alla, ettei siihen tule vetinen maku.

4

Mausta valmis keitto suolalla. Tarjoa juhannusjuusto haaleana tai viileänä jälkiruokana sellaisenaan tai sokerin kanssa. Juustokeitto säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

1/4 tl
suolaa
sokeria

Vinkki: Kokeile juhannusjuuston kanssa marjoja, vaikka perinteisesti jälkiruoka tarjotaan ilman lisukkeita. Juustonjuoksutinta löydät suuremmista kaupoista.

Juustolla on monta nimeä ja se tunnetaan myös juustokeittona, punaisena herana sekä makiana juustona.

Miltä maistui?
Resepti:
Hanne, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 22.5.2020
|
Muokattu: 24.8.2021

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

212

889

13,2 g

8,9 g

14,1 g

14,1 g

9,0 g

0,5 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

sokeria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli