Juhannusjuusto
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Juhannusjuusto on Pohjois-Pohjanmaan perinteinen kesäherkku, joka keitetään homogenoimattomasta maidosta. Heraliemi ja juustomassa makeutuvat ja karamellisoituvat hurmaavan maukkaiksi pitkän keittoajan ansiosta.
| 3 l | homogenoimatonta täysmaitoa (luomu) |
| 1 tl | juustonjuoksutinta (åström) |
| 1/4 tl | suolaa |
| LISÄKSI | |
|---|---|
| sokeria | |
- 1.
Lämmitä maito isossa kattilassa kädenlämpöiseksi (37 astetta). Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Anna juustomassan erottua herasta huoneenlämmössä sekoittamatta. Maidon juoksettuminen kestää noin 1 tunnin.
- 2.
Tee puulastalla tai -haarukalla maitoon pohjaa myöten kaksi ristikkäistä viiltoa. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan hiljalleen sekoittaen.
- 3.
Keitä juustomassaa miedolla lämmöllä 4–6 tuntia välillä sekoittaen. Juhannusjuusto on valmista, kun heran ja juustomassan väri on muuttunut punertavaksi ja juustomassa on saostunut suupaloiksi. Keittoa tulee noin 1,5 litraa. Peitä kattila väljästi kannella noin 3 tunnin keittämisen jälkeen, jos hera haihtuu liian voimakkaasti, jolloin suuri osa juustopaloista nousee pinnalle näkyviin. Juustokeittoa ei saa keittää kokonaan kannen alla, ettei siihen tule vetinen maku.
- 4.
Mausta valmis keitto suolalla. Tarjoa juhannusjuusto haaleana tai viileänä jälkiruokana sellaisenaan tai sokerin kanssa. Juustokeitto säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Juhannusjuusto
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Juhannusjuusto on Pohjois-Pohjanmaan perinteinen kesäherkku, joka keitetään homogenoimattomasta maidosta. Heraliemi ja juustomassa makeutuvat ja karamellisoituvat hurmaavan maukkaiksi pitkän keittoajan ansiosta.
Ainekset (10 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 l | homogenoimatonta täysmaitoa (luomu) |
| 1 tl | juustonjuoksutinta (åström) |
| 1/4 tl | suolaa |
LISÄKSI | |
| sokeria | |
Valmistus
- 1
Lämmitä maito isossa kattilassa kädenlämpöiseksi (37 astetta). Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Anna juustomassan erottua herasta huoneenlämmössä sekoittamatta. Maidon juoksettuminen kestää noin 1 tunnin.
Määrä Ainesosa 1 tl juustonjuoksutinta (åström) 3 l homogenoimatonta täysmaitoa (luomu) - 2
Tee puulastalla tai -haarukalla maitoon pohjaa myöten kaksi ristikkäistä viiltoa. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan hiljalleen sekoittaen.
- 3
Keitä juustomassaa miedolla lämmöllä 4–6 tuntia välillä sekoittaen. Juhannusjuusto on valmista, kun heran ja juustomassan väri on muuttunut punertavaksi ja juustomassa on saostunut suupaloiksi. Keittoa tulee noin 1,5 litraa. Peitä kattila väljästi kannella noin 3 tunnin keittämisen jälkeen, jos hera haihtuu liian voimakkaasti, jolloin suuri osa juustopaloista nousee pinnalle näkyviin. Juustokeittoa ei saa keittää kokonaan kannen alla, ettei siihen tule vetinen maku.
- 4
Mausta valmis keitto suolalla. Tarjoa juhannusjuusto haaleana tai viileänä jälkiruokana sellaisenaan tai sokerin kanssa. Juustokeitto säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Määrä Ainesosa 1/4 tl suolaa sokeria
Vinkki: Kokeile juhannusjuuston kanssa marjoja, vaikka perinteisesti jälkiruoka tarjotaan ilman lisukkeita. Juustonjuoksutinta löydät suuremmista kaupoista.
Juustolla on monta nimeä ja se tunnetaan myös juustokeittona, punaisena herana sekä makiana juustona.
Ravintosisältö
212
Energiaa kcal
889
Energiaa kj
13,2 g
Rasvaa
8,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,1 g
Hiilihydraatteja
14,1 g
Sokereita
—
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
212
Energiaa kcal
889
Energiaa kj
13,2 g
Rasvaa
8,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,1 g
Hiilihydraatteja
14,1 g
Sokereita
—
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: sokeria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























