Juhlava palapaisti ja uunipaahdetut juurekset
Juhlava palapaisti ja uunipaahdetut juurekset
Yhteistyössä

Juhlava palapaisti ja uunipaahdetut juurekset

Arvostele resepti
6 Annosta

30 min

Yhteistyössä: Kulman Keittiö

Juhlava palapaisti on erinomainen vaihtoehto pääruoaksi. Valmistus vie aikaa, mutta on varmasti vaivan arvoinen. Tarjoile palapaisti uunissa paahdettujen juuresten kera. Kulman Keittiön valmiin palapaistin saat myös Prisman tai S-marketin palvelutorilta.

Ainekset (6 annosta)

MääräAinesosa
1 kgnaudan sisäpaistia
oksa tuoretta rosmariinia (0.5 rkl kuivattua)
50 gvoita
rasia tuoreita herkkusieniä
350 gsalottisipulia
1 rklsuolaa
3 tlmustapippurirouhetta
1 prk tomaattipyreetä
1/2 dldijon-sinappia
1 dlvehnäjauhoja
3 dlpunaviiniä
8 dllihalientä
1 dltuoretta persiljaa

Uunipaahdetut juurekset

800 gporkkanaa
800 gpalsternakkaa
1/2 dlrypsiöljyä
1/2 dlhunajaa
1 tlmustapippurirouhetta
1 rklsormisuolaa
4 kpltuoreen rosmariinin oksaa riivittynä
puolikkaan sitruunan mehu

Valmistus

  1. 1

    Leikkaa paisti n. 3 x 3 cm kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista kuutiot rosmariinin kanssa voissa, paista myös herkkusienet ja kuoritut kokonaiset shalottisipulit. Puolita sipulit tarvittaessa jos ne ovat suuria.

    MääräAinesosa
    1 kgnaudan sisäpaistia
    oksa tuoretta rosmariinia (0.5 rkl kuivattua)
    50 gvoita
    rasia tuoreita herkkusieniä
    350 gsalottisipulia
  2. 2

    Mausta liha suolalla ja mustapippurilla. Laita paistetut lihakuutiot, herkkusienet ja sipulit kattilaan, lisää tomaattipyree, dijon-sinappi sekä vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää nesteet ja persilja, sekoita ja anna hautua hiljalleen n. 3 tuntia välillä sekoitellen. Tarkista maku.

    MääräAinesosa
    1 rklsuolaa
    3 tlmustapippurirouhetta
    1 prk tomaattipyreetä
    1/2 dldijon-sinappia
    1 dlvehnäjauhoja
    8 dllihalientä
    3 dlpunaviiniä
    1 dltuoretta persiljaa
  3. 3

    Pese, kuori ja paloittele juurekset sopiviksi, suurehkoiksi suupaloiksi. Lisää kaikki muut aineet palojen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Laita lohkot uunipellille ja paahda kuumassa uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia ja sen jälkeen 120 asteessa toiset 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat pureskeltavan kypsiä ja kauniin värisiä. Tarkasta maku.

    MääräAinesosa
    800 gpalsternakkaa
    800 gporkkanaa
    1/2 dlrypsiöljyä
    1/2 dlhunajaa
    puolikkaan sitruunan mehu
    1 tlmustapippurirouhetta
    4 kpltuoreen rosmariinin oksaa riivittynä
    1 rklsormisuolaa
  4. 4

    Varaa lisäkettä noin 100-150 g ruokailijaa kohden. Voit halutessasi käyttää muitakin juureksia, esimerkiksi raitajuurta, punajuurta, keltajuurta ja perunaa. Muista paloitellessa leikata palakoot sellaisiksi, että kaikki juurekset kypsyvät samaan aikaan. Esimerkiksi punajuuri tarvitsee hiukan enemmän aikaa kypsyäkseen kuin esimerkiksi peruna.

  5. 5

    Tarjoile juhlava palapaisti uunipaahdettujen juuresten ja puolukkahillon kera.

Vinkki! Jos haluat padan gluteenittomana niin korvaa vehnäjauho maissijauholla. Saostus maissijauholla tehdään viimeiseksi: kun pata on kypsä, sekoita maissijauhot tilkkaan vettä ja kaada ohuena nauhana sekoittaen padan joukkoon.

Maistuvimmat reseptit Turusta löytyvät kulman keittiöstä. Katso kaikki!

Ravintosisältö

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Oksa tuoretta rosmariinia (0.5 rkl kuivattua), Rasia tuoreita herkkusieniä, 350 g salottisipulia, 1 prk tomaattipyreetä, 1 dl tuoretta persiljaa, 4 kpl tuoreen rosmariinin oksaa riivittynä, Puolikkaan sitruunan mehu.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Kuvat:
TOK
18.1.2019
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä