Yhteistyössä: Kulman Keittiö

30 min

Nappaa talteen!
Juhlava palapaisti on erinomainen vaihtoehto pääruoaksi. Valmistus vie aikaa, mutta on varmasti vaivan arvoinen. Tarjoile palapaisti uunissa paahdettujen juuresten kera. Kulman Keittiön valmiin palapaistin saat myös Prisman tai S-marketin palvelutorilta.
| 1 kg | naudan sisäpaistia |
| oksa tuoretta rosmariinia (0.5 rkl kuivattua) | |
| 50 g | voita |
| rasia tuoreita herkkusieniä | |
| 350 g | salottisipulia |
| 1 rkl | suolaa |
| 3 tl | mustapippurirouhetta |
| 1 prk tomaattipyreetä | |
| 1/2 dl | dijon-sinappia |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 3 dl | punaviiniä |
| 8 dl | lihalientä |
| 1 dl | tuoretta persiljaa |
| Uunipaahdetut juurekset | |
|---|---|
| 800 g | porkkanaa |
| 800 g | palsternakkaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 1/2 dl | hunajaa |
| 1 tl | mustapippurirouhetta |
| 1 rkl | sormisuolaa |
| 4 kpl | tuoreen rosmariinin oksaa riivittynä |
| puolikkaan sitruunan mehu | |
Leikkaa paisti n. 3 x 3 cm kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista kuutiot rosmariinin kanssa voissa, paista myös herkkusienet ja kuoritut kokonaiset shalottisipulit. Puolita sipulit tarvittaessa jos ne ovat suuria.
Mausta liha suolalla ja mustapippurilla. Laita paistetut lihakuutiot, herkkusienet ja sipulit kattilaan, lisää tomaattipyree, dijon-sinappi sekä vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää nesteet ja persilja, sekoita ja anna hautua hiljalleen n. 3 tuntia välillä sekoitellen. Tarkista maku.
Pese, kuori ja paloittele juurekset sopiviksi, suurehkoiksi suupaloiksi. Lisää kaikki muut aineet palojen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Laita lohkot uunipellille ja paahda kuumassa uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia ja sen jälkeen 120 asteessa toiset 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat pureskeltavan kypsiä ja kauniin värisiä. Tarkasta maku.
Varaa lisäkettä noin 100-150 g ruokailijaa kohden. Voit halutessasi käyttää muitakin juureksia, esimerkiksi raitajuurta, punajuurta, keltajuurta ja perunaa. Muista paloitellessa leikata palakoot sellaisiksi, että kaikki juurekset kypsyvät samaan aikaan. Esimerkiksi punajuuri tarvitsee hiukan enemmän aikaa kypsyäkseen kuin esimerkiksi peruna.
Tarjoile juhlava palapaisti uunipaahdettujen juuresten ja puolukkahillon kera.


Yhteistyössä: Kulman Keittiö

Juhlava palapaisti on erinomainen vaihtoehto pääruoaksi. Valmistus vie aikaa, mutta on varmasti vaivan arvoinen. Tarjoile palapaisti uunissa paahdettujen juuresten kera. Kulman Keittiön valmiin palapaistin saat myös Prisman tai S-marketin palvelutorilta.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | naudan sisäpaistia |
| oksa tuoretta rosmariinia (0.5 rkl kuivattua) | |
| 50 g | voita |
| rasia tuoreita herkkusieniä | |
| 350 g | salottisipulia |
| 1 rkl | suolaa |
| 3 tl | mustapippurirouhetta |
| 1 prk tomaattipyreetä | |
| 1/2 dl | dijon-sinappia |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 3 dl | punaviiniä |
| 8 dl | lihalientä |
| 1 dl | tuoretta persiljaa |
Uunipaahdetut juurekset | |
| 800 g | porkkanaa |
| 800 g | palsternakkaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 1/2 dl | hunajaa |
| 1 tl | mustapippurirouhetta |
| 1 rkl | sormisuolaa |
| 4 kpl | tuoreen rosmariinin oksaa riivittynä |
| puolikkaan sitruunan mehu | |
Leikkaa paisti n. 3 x 3 cm kokoisiksi kuutioiksi. Ruskista kuutiot rosmariinin kanssa voissa, paista myös herkkusienet ja kuoritut kokonaiset shalottisipulit. Puolita sipulit tarvittaessa jos ne ovat suuria.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | naudan sisäpaistia |
| oksa tuoretta rosmariinia (0.5 rkl kuivattua) | |
| 50 g | voita |
| rasia tuoreita herkkusieniä | |
| 350 g | salottisipulia |
Mausta liha suolalla ja mustapippurilla. Laita paistetut lihakuutiot, herkkusienet ja sipulit kattilaan, lisää tomaattipyree, dijon-sinappi sekä vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää nesteet ja persilja, sekoita ja anna hautua hiljalleen n. 3 tuntia välillä sekoitellen. Tarkista maku.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 rkl | suolaa |
| 3 tl | mustapippurirouhetta |
| 1 prk tomaattipyreetä | |
| 1/2 dl | dijon-sinappia |
| 1 dl | vehnäjauhoja |
| 8 dl | lihalientä |
| 3 dl | punaviiniä |
| 1 dl | tuoretta persiljaa |
Pese, kuori ja paloittele juurekset sopiviksi, suurehkoiksi suupaloiksi. Lisää kaikki muut aineet palojen joukkoon ja sekoita huolellisesti. Laita lohkot uunipellille ja paahda kuumassa uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia ja sen jälkeen 120 asteessa toiset 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat pureskeltavan kypsiä ja kauniin värisiä. Tarkasta maku.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | palsternakkaa |
| 800 g | porkkanaa |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| 1/2 dl | hunajaa |
| puolikkaan sitruunan mehu | |
| 1 tl | mustapippurirouhetta |
| 4 kpl | tuoreen rosmariinin oksaa riivittynä |
| 1 rkl | sormisuolaa |
Varaa lisäkettä noin 100-150 g ruokailijaa kohden. Voit halutessasi käyttää muitakin juureksia, esimerkiksi raitajuurta, punajuurta, keltajuurta ja perunaa. Muista paloitellessa leikata palakoot sellaisiksi, että kaikki juurekset kypsyvät samaan aikaan. Esimerkiksi punajuuri tarvitsee hiukan enemmän aikaa kypsyäkseen kuin esimerkiksi peruna.
Tarjoile juhlava palapaisti uunipaahdettujen juuresten ja puolukkahillon kera.
Vinkki! Jos haluat padan gluteenittomana niin korvaa vehnäjauho maissijauholla. Saostus maissijauholla tehdään viimeiseksi: kun pata on kypsä, sekoita maissijauhot tilkkaan vettä ja kaada ohuena nauhana sekoittaen padan joukkoon.
Maistuvimmat reseptit Turusta löytyvät kulman keittiöstä. Katso kaikki!
604
Energiaa kcal
2528
Energiaa kj
21,7 g
Rasvaa
7,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,7 g
Hiilihydraatteja
26,3 g
Sokereita
11,8 g
Kuituja
39,8 g
Proteiinia
5,4 g
Suolaa
604
Energiaa kcal
2528
Energiaa kj
21,7 g
Rasvaa
7,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
46,7 g
Hiilihydraatteja
26,3 g
Sokereita
11,8 g
Kuituja
39,8 g
Proteiinia
5,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Oksa tuoretta rosmariinia (0.5 rkl kuivattua), Rasia tuoreita herkkusieniä, 350 g salottisipulia, 1 prk tomaattipyreetä, 1 dl tuoretta persiljaa, 4 kpl tuoreen rosmariinin oksaa riivittynä, Puolikkaan sitruunan mehu.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli