Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uusien perunoiden keittäminen: kylmään vai kiehuvaan veteen?

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 13.6.2017
|
Muokattu: 31.5.2021
Ensimmäiset kotimaisen sadon uudet perunat ovat kesän odotetuimpia herkkuja. Mutta lisätäänkö uudet perunat kylmään vai kuumaan keitinveteen? Valmista varhaisperunat näillä vinkeillä, niin saat niiden hienosta mausta eniten irti.

Muista tämä, kun keität perunoita: talvella kylmään, kesällä kiehuvaan veteen

Vanhat perunat neuvotaan lisäämään kylmään veteen, mutta uudet perunat keitetään kevyesti kiehuvassa vedessä. Miksi näin? Syy löytyy perunoiden erilaisesta rakenteesta. Kovemmat ja suurikokoisemmat talviperunat kypsyvät tasaisesti, kun ne keitetään hiljalleen lämpenevässä vedessä. Nopeasti kypsyvät uudet perunat kannattaa sen sijaan lisätä kiehuvaan veteen, jotta koko peruna pysyy pehmeän kiinteänä.

Näin keität uudet perunat oikein | Katso vinkit videolta!

  1. Valitse mahdollisimman tasakokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Uudet perunat ovat parhaimmillaan tuoreina, joten keitä ne mahdollisimman pian ostamisen jälkeen.
  2. Pese perunat kylmällä vedellä. Harjaa multa pois, mutta jätä kuori, sillä se sisältää hyviä ravintoaineita.
  3. Laita perunat kiehautettuun veteen, joka on maustettu suolalla ja tillin varsilla. Vettä tulee olla vain sen verran, että se peittää perunat. Kaada tarvittaessa liika vesi pois.
  4. Keitä perunat kannen alla kevyesti poreilevassa vedessä. Liian voimakkaasti kiehuva vesi rikkoo uuden perunan herkän pinnan.
  5. Kypsennä potut vain juuri ja juuri kypsiksi, sillä kypsyminen jatkuu vielä hetken keittämisen jälkeenkin. Kokeile kypsyyttä mieluiten terävällä veitsellä tai hammastikulla, sillä haarukan piikit rikkovat pienen perunan rakenteen. Lajikkeesta riippuen varhaisperunat kypsyvät 10–15 minuutissa.
  6. Kaada vesi ja tillit pois ja nosta kattila takaisin liedelle. Kuumenna hetki ilman kantta, kunnes loppu vesi haihtuu höyrynä pois. Voit myös laittaa kattilaan kannen alle puhtaan keittiöpyyhkeen tai palan talouspaperia, joka imee lopun höyryn itseensä.
  7. Nauti voin, tuoreen tillin ja sillin kanssa. Hyvää ruokahalua!

Parasta uusista perunoista: