Kaalipiirakka - Yhteishyvä

Kaalipiirakka

???
Kappaleita
10
Jaa Somessa

Ainekset

1/2 l
Kaalin keitinvettä
1 1/2 tl
Suolaa
2 rkl
Sokeria
35 g
Hiivaa (reilu puoli palaa)
6 dl
Vehnäjauhoja
4 dl
Sämpyläjauhoja
100 g
Leivontamargariinia

TÄYTE:

1 kpl
Pieni valkokaali
Vettä
Suolaa
50 g
Voita
2 - 3 rkl
Siirappia
1 rkl
Väkiviinaetikkaa

VOITELUUN:

Munaa

PINNALLE:

Auringonkukansiemeniä

Näin teet

1

Valmista ensin täyte. Paloittele kaali kattilaan ja lisää siihen vettä ja suolaa sen verran, että saat kaalin keitetyksi pehmeäksi. Kaada sitten keitinvesi taikinakulhoon jäähtymään ja lisää vettä sen verran, että lientä on puoli litraa. Lisää kaalikattilaan voi ja siirappi. Hauduta kaali sekoittaen pehmeäksi ja mausta lopuksi etikalla. Jäähdytä.Sekoita nesteeseen kädenlämpöisenä suola, sokeri ja murennettu hiiva. Sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää vähitellen jauhot, ensin sekoittaen, sitten alustaen. Lisää alustamisen lopussa taikinaan huoneenlämmössä pehmennyt rasva. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi.Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja peitä levyn toinen puoli noin 1,5 cm vahvalla kaalikerroksella. Käännä toinen puoli taikinalevystä päälle. Tasoita piirakan reunat, ummista ne ja muovaa ylijäämätaikinasta ristikko piiraan pintaan. Kohota piirakkaa vielä vähän aikaa peitettynä.Voitele piirakka munalla ja koristele siemenillä. Pistä pintaan haarukalla tai piikillä muutama reikä höyrynpoistoaukoiksi. Kypsennä piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoa se sellaisenaan tai pöytämargariinin tai voin kanssa.

Resepti
Pirjo Muurinen
Kuvat
Pekka Haraste, Studio Fotoni Oy
Julkaistu: 17.1.2005
Muokattu: 31.1.2019
Jaa Somessa