Kaalipiirakka - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaalipiirakka

???
Paloja
10
Valmistusaika
Useita tunteja
Uunin lämpötila
200°C
Kaalipiirakka on syksyn satokauden klassikkoleivonnainen. Tällä ohjeella valmistat pellillisen kaalilla täytettyä, mehevää piirakkaa kotitekoisella taikinalla.
Jaa Somessa

Ainekset

1/2 l
Kaalin keitinvettä
1 1/2 tl
Suolaa
2 rkl
Sokeria
35 g
Hiivaa (reilu puoli palaa)
6 dl
Vehnäjauhoja
4 dl
Sämpyläjauhoja
100 g
Leivontamargariinia

TÄYTE:

1 kpl
Pieni valkokaali
Vettä
Suolaa
50 g
Voita
2 - 3 rkl
Siirappia
1 rkl
Väkiviinaetikkaa

VOITELUUN:

Munaa

PINNALLE:

Auringonkukansiemeniä

Näin teet

1

Valmista ensin täyte. Paloittele kaali kattilaan ja lisää vettä sen verran, että saat kaalin keitetyksi pehmeäksi. Mausta suolalla.

1 kpl
Pieni valkokaali
Vettä
Suolaa
2

Kaada keitinvesi taikinakulhoon jäähtymään (tarvitset keitinveden taikinaan). Lisää kaalikattikaan voi ja siirappi. Hauduta kaali sekoittaen pehmeäksi ja mausta lopuksi etikalla.

50 g
Voita
2 - 3 rkl
Siirappia
1 rkl
Väkiviinaetikkaa
3

Valmista taikina. Lisää kaalin keitinveteen sen verran vettä, että nestettä on puoli litraa. Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen suola, sokeri ja murennettu hiiva. Sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää vähitellen jauhot, ensin sekoittaen, sitten alustaen. Lisää alustamisen lopussa taikinaan huoneenlämmössä pehmennyt rasva. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi.

1/2 l
Kaalin keitinvettä
1 1/2 tl
Suolaa
2 rkl
Sokeria
35 g
Hiivaa (reilu puoli palaa)
100 g
Leivontamargariinia
6 dl
Vehnäjauhoja
4 dl
Sämpyläjauhoja
4

Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja peitä levyn toinen puoli noin 1,5 cm vahvuisella kaalikerroksella. Käännä toinen puoli taikinalevystä päälle. Tasoita piirakan reunat, ummista ne painelemalla ja muovaa ylijäämätaikinasta ristikko piiraan pintaan. Kohota piirakkaa vielä vähän aikaa peitettynä.

5

Voitele piirakka munalla ja koristele siemenillä. Pistä pintaan haarukalla tai piikillä muutama reikä höyrynpoistoaukoiksi. Kypsennä piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Auringonkukansiemeniä
Munaa
Resepti
Pirjo Muurinen
Kuvat
Pekka Haraste, Studio Fotoni Oy
Julkaistu: 17.1.2005
Muokattu: 1.8.2019