Kirjainkakku

arvosana5/5

(1)arvio
8 Annosta

60 min

Juhlista sankaria näyttävällä kirjainkakulla. Kahden rapean keksipohjan välissä on kuohkeaa vanilja-sitruunatäytettä ja koristeena mustikoita ja lakua. Tee samalla reseptillä mikä vain kirjain- tai numerokakku ja viimeistele lempikoristeillasi!

Ainekset (8 annosta)

MääräAinesosa
400 g(1 pkt) murotaikinaa
63 g(1 ps) vaniljakastikejauhetta
2 dlmaitoa
100 g(½ pkt) maustamatonta tuorejuustoa
3 rkllemoncurd -sitruunatahnaa
1 dlvispikermaa
2 rklsokeria

Koristelu

75 g(1 dl) lakuja
50 g(1 dl) pensasmustikoita
1/4 kplruukkua minttua

Valmistus (Uuni 180°C)

  1. 1

    Sulata murotaikina huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Piirrä haluamasi kirjain tai numero noin 18 x 26 cm:n kokoisena A4-paperille tai leivinpaperille ja leikkaa se irti.

    MääräAinesosa
    400 g(1 pkt) murotaikinaa
  2. 2

    Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kauli taikina leivinpaperin päällä noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja laita kirjainsabluuna taikinan päälle. Leikkaa taikinasta kirjain sabluunan reunojen mukaisesti terävällä veitsellä ja poista ylimääräinen taikina kirjaimen ympäriltä. Yhdistä ylijäänyt taikina palloksi ja kauli sekin leivinpaperin päällä ½ cm:n levyksi. Tee taikinasta toinen kirjain ja ota lopusta taikinasta piparkakkumuotilla pieniä keksejä ja laita ne erilliselle pellille.

  3. 3

    Paista kirjaimia uunissa 12–15 minuuttia ja pikkuleipiä 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Käsittele kypsiä taikinakirjaimia erityisen varovasti, jotta ne eivät mene rikki.

  4. 4

    Yhdistä kulhossa vaniljakastikejauhe ja kylmä maito. Vatkaa muutama minuutti, kunnes seos paksuuntuu. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja sitruunatahna. Vispaa kerma toisessa kulhossa paksuksi vaahdoksi ja mausta sokerilla.

    MääräAinesosa
    63 g(1 ps) vaniljakastikejauhetta
    2 dlmaitoa
    100 g(½ pkt) maustamatonta tuorejuustoa
    3 rkllemoncurd -sitruunatahnaa
    1 dlvispikermaa
    2 rklsokeria
  5. 5

    Sekoita kolmannes kermavaahdosta vaniljakastike-tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi kevyesti nuolijalla nostellen. Sekoita joukkoon loppu kermavaahto. Lusikoi seos pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla.

  6. 6

    Kokoa kakku. Laita toinen keksipohja tarjoilualustalle. Pursota pieniä, samankokoisia palloja koko pohja täyteen. Aseta toinen pohja varovasti täytteen päälle ja pursota täytettä palloiksi vieri viereen myös pinnalle. Koristele lakupaloilla, mustikoilla ja mintulla ja paina pinnalle vielä muutama murotaikinakeksi.

    MääräAinesosa
    75 g(1 dl) lakuja
    50 g(1 dl) pensasmustikoita
    1/4 kplruukkua minttua
  7. 7

    Leikkaa murea kakku sahalaitaisella veitsellä ja syö haarukalla.

Vinkki: Sulata keksien koristelua varten 50 g valkosuklaata. Dippaa keksit puolittain suklaassa ja ripottele pinnalle nonparelleja. Anna kovettua ja tee täytekeksejä pursottamalla vanilja-sitruunatäytettä kahden pikkuleivän väliin.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 400 g (1 pkt) murotaikinaa, 63 g (1 ps) vaniljakastikejauhetta, 0.25 kpl ruukkua minttua.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anu Brask
Kuvat:
Piia Arnould
2.12.2018
|
Päivitetty: 2.10.2025

Samankaltaisia reseptejä