Kirjainkakku
60 min

Nappaa talteen!
Juhlista sankaria näyttävällä kirjainkakulla. Kahden rapean keksipohjan välissä on kuohkeaa vanilja-sitruunatäytettä ja koristeena mustikoita ja lakua. Tee samalla reseptillä mikä vain kirjain- tai numerokakku ja viimeistele lempikoristeillasi!
| 400 g | (1 pkt) murotaikinaa |
| 63 g | (1 ps) vaniljakastikejauhetta |
| 2 dl | maitoa |
| 100 g | (½ pkt) maustamatonta tuorejuustoa |
| 3 rkl | lemoncurd -sitruunatahnaa |
| 1 dl | vispikermaa |
| 2 rkl | sokeria |
| Koristelu | |
|---|---|
| 75 g | (1 dl) lakuja |
| 50 g | (1 dl) pensasmustikoita |
| 1/4 kpl | ruukkua minttua |
- 1.
Sulata murotaikina huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Piirrä haluamasi kirjain tai numero noin 18 x 26 cm:n kokoisena A4-paperille tai leivinpaperille ja leikkaa se irti.
- 2.
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kauli taikina leivinpaperin päällä noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja laita kirjainsabluuna taikinan päälle. Leikkaa taikinasta kirjain sabluunan reunojen mukaisesti terävällä veitsellä ja poista ylimääräinen taikina kirjaimen ympäriltä. Yhdistä ylijäänyt taikina palloksi ja kauli sekin leivinpaperin päällä ½ cm:n levyksi. Tee taikinasta toinen kirjain ja ota lopusta taikinasta piparkakkumuotilla pieniä keksejä ja laita ne erilliselle pellille.
- 3.
Paista kirjaimia uunissa 12–15 minuuttia ja pikkuleipiä 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Käsittele kypsiä taikinakirjaimia erityisen varovasti, jotta ne eivät mene rikki.
- 4.
Yhdistä kulhossa vaniljakastikejauhe ja kylmä maito. Vatkaa muutama minuutti, kunnes seos paksuuntuu. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja sitruunatahna. Vispaa kerma toisessa kulhossa paksuksi vaahdoksi ja mausta sokerilla.
- 5.
Sekoita kolmannes kermavaahdosta vaniljakastike-tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi kevyesti nuolijalla nostellen. Sekoita joukkoon loppu kermavaahto. Lusikoi seos pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla.
- 6.
Kokoa kakku. Laita toinen keksipohja tarjoilualustalle. Pursota pieniä, samankokoisia palloja koko pohja täyteen. Aseta toinen pohja varovasti täytteen päälle ja pursota täytettä palloiksi vieri viereen myös pinnalle. Koristele lakupaloilla, mustikoilla ja mintulla ja paina pinnalle vielä muutama murotaikinakeksi.
- 7.
Leikkaa murea kakku sahalaitaisella veitsellä ja syö haarukalla.
Kirjainkakku
arvosana5/5
60 min
Juhlista sankaria näyttävällä kirjainkakulla. Kahden rapean keksipohjan välissä on kuohkeaa vanilja-sitruunatäytettä ja koristeena mustikoita ja lakua. Tee samalla reseptillä mikä vain kirjain- tai numerokakku ja viimeistele lempikoristeillasi!
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 400 g | (1 pkt) murotaikinaa |
| 63 g | (1 ps) vaniljakastikejauhetta |
| 2 dl | maitoa |
| 100 g | (½ pkt) maustamatonta tuorejuustoa |
| 3 rkl | lemoncurd -sitruunatahnaa |
| 1 dl | vispikermaa |
| 2 rkl | sokeria |
Koristelu | |
| 75 g | (1 dl) lakuja |
| 50 g | (1 dl) pensasmustikoita |
| 1/4 kpl | ruukkua minttua |
Valmistus (Uuni 180°C)
- 1
Sulata murotaikina huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Piirrä haluamasi kirjain tai numero noin 18 x 26 cm:n kokoisena A4-paperille tai leivinpaperille ja leikkaa se irti.
Määrä Ainesosa 400 g (1 pkt) murotaikinaa - 2
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kauli taikina leivinpaperin päällä noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja laita kirjainsabluuna taikinan päälle. Leikkaa taikinasta kirjain sabluunan reunojen mukaisesti terävällä veitsellä ja poista ylimääräinen taikina kirjaimen ympäriltä. Yhdistä ylijäänyt taikina palloksi ja kauli sekin leivinpaperin päällä ½ cm:n levyksi. Tee taikinasta toinen kirjain ja ota lopusta taikinasta piparkakkumuotilla pieniä keksejä ja laita ne erilliselle pellille.
- 3
Paista kirjaimia uunissa 12–15 minuuttia ja pikkuleipiä 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä. Käsittele kypsiä taikinakirjaimia erityisen varovasti, jotta ne eivät mene rikki.
- 4
Yhdistä kulhossa vaniljakastikejauhe ja kylmä maito. Vatkaa muutama minuutti, kunnes seos paksuuntuu. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja sitruunatahna. Vispaa kerma toisessa kulhossa paksuksi vaahdoksi ja mausta sokerilla.
Määrä Ainesosa 63 g (1 ps) vaniljakastikejauhetta 2 dl maitoa 100 g (½ pkt) maustamatonta tuorejuustoa 3 rkl lemoncurd -sitruunatahnaa 1 dl vispikermaa 2 rkl sokeria - 5
Sekoita kolmannes kermavaahdosta vaniljakastike-tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi kevyesti nuolijalla nostellen. Sekoita joukkoon loppu kermavaahto. Lusikoi seos pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla.
- 6
Kokoa kakku. Laita toinen keksipohja tarjoilualustalle. Pursota pieniä, samankokoisia palloja koko pohja täyteen. Aseta toinen pohja varovasti täytteen päälle ja pursota täytettä palloiksi vieri viereen myös pinnalle. Koristele lakupaloilla, mustikoilla ja mintulla ja paina pinnalle vielä muutama murotaikinakeksi.
Määrä Ainesosa 75 g (1 dl) lakuja 50 g (1 dl) pensasmustikoita 1/4 kpl ruukkua minttua - 7
Leikkaa murea kakku sahalaitaisella veitsellä ja syö haarukalla.
Vinkki: Sulata keksien koristelua varten 50 g valkosuklaata. Dippaa keksit puolittain suklaassa ja ripottele pinnalle nonparelleja. Anna kovettua ja tee täytekeksejä pursottamalla vanilja-sitruunatäytettä kahden pikkuleivän väliin.
Ravintosisältö
129
Energiaa kcal
542
Energiaa kj
7,1 g
Rasvaa
3,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,3 g
Hiilihydraatteja
11,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
2,6 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
129
Energiaa kcal
542
Energiaa kj
7,1 g
Rasvaa
3,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,3 g
Hiilihydraatteja
11,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
2,6 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 400 g (1 pkt) murotaikinaa, 63 g (1 ps) vaniljakastikejauhetta, 0.25 kpl ruukkua minttua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























