Kuohkea béarnaisekastike
15 min

Nappaa talteen!
Béarnaisekastikkeen kirpakan maun salaisuus on mausteista ja etikasta keitetty maustekastike, joka toimii kastikkeen pohjana.
| 1/2 kpl | sipulia |
| 1/2 dl | valkoviinietikkaa |
| 1/2 dl | vettä |
| 1 tl | rakuunaa |
| 4 kpl | kokonaista mustapippuria |
| ripaus suolaa | |
| ripaus cayennenpippuria | |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 200 g | voita |
- 1.
Tarvitset pienen kattilan ja lämpöä kestävän lasi- tai metallikulhon, joka sopii tiiviisti kattilan päälle.
- 2.
Erottele keltuaiset juomalasiin tai pieneen kulhoon. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi.
- 3.
Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kattilassa sipuli, etikka, vesi, rakuuna ja pippurit. Keitä ilman kantta noin 5 minuuttia, kunnes neste on haihtunut puoleen. Siivilöi liemi lämmönkestävään kulhoon.
- 4.
Kiehauta kattilassa noin 2 dl vettä. Säädä lieden lämpö niin, että vesi kiehuu hiljaa kuplien. Laita liemikulho kattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu kiehuvaan veteen. Vispaa keltuaiset yksitellen lämpimään liemeen. Kuumenna ja vatkaa seos kulhossa vesihauteen päällä kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuutioitu voi pienissä erissä ja vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen voimakkaasti, kunnes voi sulaa ja sekoittuu kastikkeeseen.
- 5.
Mausta kastike suolalla ja cayennenpippurilla. Tarjoa heti lämpimänä.
Kuohkea béarnaisekastike
arvosana4/5
15 min
Béarnaisekastikkeen kirpakan maun salaisuus on mausteista ja etikasta keitetty maustekastike, joka toimii kastikkeen pohjana.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1/2 kpl | sipulia |
| 1/2 dl | valkoviinietikkaa |
| 1/2 dl | vettä |
| 1 tl | rakuunaa |
| 4 kpl | kokonaista mustapippuria |
| ripaus suolaa | |
| ripaus cayennenpippuria | |
Lisäksi | |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 200 g | voita |
Valmistus
- 1
Tarvitset pienen kattilan ja lämpöä kestävän lasi- tai metallikulhon, joka sopii tiiviisti kattilan päälle.
- 2
Erottele keltuaiset juomalasiin tai pieneen kulhoon. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi.
Määrä Ainesosa 200 g voita 3 kpl kananmunan keltuainen - 3
Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kattilassa sipuli, etikka, vesi, rakuuna ja pippurit. Keitä ilman kantta noin 5 minuuttia, kunnes neste on haihtunut puoleen. Siivilöi liemi lämmönkestävään kulhoon.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl sipulia 1/2 dl valkoviinietikkaa 1/2 dl vettä 1 tl rakuunaa ripaus cayennenpippuria 4 kpl kokonaista mustapippuria - 4
Kiehauta kattilassa noin 2 dl vettä. Säädä lieden lämpö niin, että vesi kiehuu hiljaa kuplien. Laita liemikulho kattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu kiehuvaan veteen. Vispaa keltuaiset yksitellen lämpimään liemeen. Kuumenna ja vatkaa seos kulhossa vesihauteen päällä kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuutioitu voi pienissä erissä ja vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen voimakkaasti, kunnes voi sulaa ja sekoittuu kastikkeeseen.
- 5
Mausta kastike suolalla ja cayennenpippurilla. Tarjoa heti lämpimänä.
Määrä Ainesosa ripaus suolaa ripaus cayennenpippuria
Ravintosisältö
469
Energiaa kcal
1962
Energiaa kj
49,5 g
Rasvaa
28,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,5 g
Hiilihydraatteja
0,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
469
Energiaa kcal
1962
Energiaa kj
49,5 g
Rasvaa
28,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,5 g
Hiilihydraatteja
0,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus suolaa, ripaus cayennenpippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























