Mehevä palsternakkapokekakku
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Jos pidät porkkanakakusta, rakastut tähän palsternakan mehevöittämään pokekakkuun. Pokekakkua ei leikata poikittain täytettäväksi, vaan siihen tökitään reikiä, joihin täytettä valutetaan.
| 225 g | voita tai margariinia |
| 500 g | palsternakkaa |
| 4 kpl | munaa |
| 4 dl | fariinisokeria |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | leivinjauhetta |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 1 1/2 rkl | kanelia |
| Voiteluun | |
|---|---|
| 1 rkl | voita |
| 2 rkl | korppujauhoja |
| Kuorrutus | |
| 50 g | voita |
| 200 g | maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 1/2 dl | tomusokeria |
| Koristeluun | |
| 1 1/2 dl | pähkinöitä |
- 1.
Sulata voi ja anna jäähtyä. Kuori palsternakat ja raasta hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Nostele muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta, palsternakkaraastetta ja voisulaa. Kääntele tasaiseksi taikinaksi.
- 2.
Voitele ja korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24 cm). Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun. Anna jäähtyä ennen kumoamista.
- 3.
Kuorrutetta varten vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi. Paahda pähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Varo polttamasta pähkinöitä. Anna pähkinöiden jäähtyä. Rouhi pähkinät veitsellä pienemmiksi.
- 4.
Töki kakkuun reikiä esim. pyöreähköllä keittiötyövälineellä tai puhtaalla tikulla, jonka halkaisija on noin 1 cm. Lusikoi kuorrutusta ensin reikiin, ja levitä loppu kuorrutus kakun päälle. Viimeistele pähkinöillä.
Mehevä palsternakkapokekakku
Jos pidät porkkanakakusta, rakastut tähän palsternakan mehevöittämään pokekakkuun. Pokekakkua ei leikata poikittain täytettäväksi, vaan siihen tökitään reikiä, joihin täytettä valutetaan.
Ainekset (16 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 225 g | voita tai margariinia |
| 500 g | palsternakkaa |
| 4 kpl | munaa |
| 4 dl | fariinisokeria |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | leivinjauhetta |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 1 1/2 rkl | kanelia |
Voiteluun | |
| 1 rkl | voita |
| 2 rkl | korppujauhoja |
Kuorrutus | |
| 50 g | voita |
| 200 g | maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 1/2 dl | tomusokeria |
Koristeluun | |
| 1 1/2 dl | pähkinöitä |
Valmistus
- 1
Sulata voi ja anna jäähtyä. Kuori palsternakat ja raasta hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Nostele muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta, palsternakkaraastetta ja voisulaa. Kääntele tasaiseksi taikinaksi.
Määrä Ainesosa 225 g voita tai margariinia 500 g palsternakkaa 4 kpl munaa 4 dl fariinisokeria 4 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 2 tl vaniljasokeria 1 1/2 rkl kanelia - 2
Voitele ja korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24 cm). Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun. Anna jäähtyä ennen kumoamista.
Määrä Ainesosa 1 rkl voita 2 rkl korppujauhoja - 3
Kuorrutetta varten vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi. Paahda pähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Varo polttamasta pähkinöitä. Anna pähkinöiden jäähtyä. Rouhi pähkinät veitsellä pienemmiksi.
Määrä Ainesosa 50 g voita 200 g maustamatonta tuorejuustoa 1 1/2 dl tomusokeria 1 1/2 dl pähkinöitä - 4
Töki kakkuun reikiä esim. pyöreähköllä keittiötyövälineellä tai puhtaalla tikulla, jonka halkaisija on noin 1 cm. Lusikoi kuorrutusta ensin reikiin, ja levitä loppu kuorrutus kakun päälle. Viimeistele pähkinöillä.
Määrä Ainesosa 1 1/2 dl pähkinöitä
Voit leipoa kakun kuorrutusta vaille valmiiksi jo useita päiviä ennen tarjoamista. Kääri jäähtynyt kakku tuorekelmuun ja säilytä viileässä. Kakun maku paranee muutaman päivän tekeytymisen aikana.
Ravintosisältö
418
Energiaa kcal
1750
Energiaa kj
23,0 g
Rasvaa
11,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
43,9 g
Hiilihydraatteja
29,5 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
7,4 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
418
Energiaa kcal
1750
Energiaa kj
23,0 g
Rasvaa
11,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
43,9 g
Hiilihydraatteja
29,5 g
Sokereita
3,1 g
Kuituja
7,4 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl Leivinjauhetta, 2 tl Vaniljasokeria, 1,5 rkl Kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























