Munat Benedictin tapaan
15 min

Nappaa talteen!
Benedictin munat, Eggs Benedict, on oiva tapa aloittaa aamu tai herkutella brunssilla. Tarjoa uppomunista ja hollandaisekastikkeesta syntyvän herkun lisäksi sämpylöitä, kinkkua ja hienonnettua ruohosipulia.
| Hollandaisekastike | |
|---|---|
| 150 g | voita |
| 3 kpl | keltuaista |
| 1 1/2 rkl | valkoviinietikkaa |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| suolaa | |
| Uppomunat | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 l | vettä |
| 3 rkl | valkoviinietikkaa |
| Lisäksi | |
| 4 kpl | ilmakuivattua kinkkuviipaletta |
| 2 kpl | sämpylää |
| hienonnettua ruohosipulia | |
- 1.
Sulata voi. Sekoita keltuaiset ja valkoviinietikka kevyesti teräs- tai lasikulhossa. Nosta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja vatkaa noin 5 minuuttia tai kunnes seos paksunee ja on vaalean keltaista. Ota kulho pois vesihauteesta. Lisää joukkoon voisulaa vähän kerrallaan samalla koko ajan vatkaten, jotta voi sekoittuu vaahtoon. Mausta kastike sitruunamehulla ja suolalla. Pidä kastike lämpimänä vesihauteen päällä uppomunien valmistumisen ajan.
- 2.
Kiehauta vesi laakeassa kattilassa, lisää etikka ja vähennä lämpöä. Riko muna kerrallaan kahvikuppiin, pyöräytä vesi liikkeelle ja laske munat varovasti veteen. Anna munien hautua noin 4 minuuttia hiljalleen kiehuvassa vedessä. Nosta munat lämpimään veteen odottamaan tarjoilua.
- 3.
Paahda kinkkuviipaleet pannulla rapeiksi. Halkaise leivät ja paahda samalla pannulla kuin kinkut. Nosta sämpylät lautasille ja aseta päälle kinkkuviipaleet. Nosta päälle uppomunat ja valuta pinnalle kastiketta. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.
Munat Benedictin tapaan
Benedictin munat, Eggs Benedict, on oiva tapa aloittaa aamu tai herkutella brunssilla. Tarjoa uppomunista ja hollandaisekastikkeesta syntyvän herkun lisäksi sämpylöitä, kinkkua ja hienonnettua ruohosipulia.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Hollandaisekastike | |
| 150 g | voita |
| 3 kpl | keltuaista |
| 1 1/2 rkl | valkoviinietikkaa |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| suolaa | |
Uppomunat | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 l | vettä |
| 3 rkl | valkoviinietikkaa |
Lisäksi | |
| 4 kpl | ilmakuivattua kinkkuviipaletta |
| 2 kpl | sämpylää |
| hienonnettua ruohosipulia | |
Valmistus
- 1
Sulata voi. Sekoita keltuaiset ja valkoviinietikka kevyesti teräs- tai lasikulhossa. Nosta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja vatkaa noin 5 minuuttia tai kunnes seos paksunee ja on vaalean keltaista. Ota kulho pois vesihauteesta. Lisää joukkoon voisulaa vähän kerrallaan samalla koko ajan vatkaten, jotta voi sekoittuu vaahtoon. Mausta kastike sitruunamehulla ja suolalla. Pidä kastike lämpimänä vesihauteen päällä uppomunien valmistumisen ajan.
Määrä Ainesosa 150 g voita 3 kpl keltuaista 1 1/2 rkl valkoviinietikkaa 1 rkl sitruunamehua suolaa - 2
Kiehauta vesi laakeassa kattilassa, lisää etikka ja vähennä lämpöä. Riko muna kerrallaan kahvikuppiin, pyöräytä vesi liikkeelle ja laske munat varovasti veteen. Anna munien hautua noin 4 minuuttia hiljalleen kiehuvassa vedessä. Nosta munat lämpimään veteen odottamaan tarjoilua.
Määrä Ainesosa 1 1/2 l vettä 3 rkl valkoviinietikkaa 4 kpl kananmunaa - 3
Paahda kinkkuviipaleet pannulla rapeiksi. Halkaise leivät ja paahda samalla pannulla kuin kinkut. Nosta sämpylät lautasille ja aseta päälle kinkkuviipaleet. Nosta päälle uppomunat ja valuta pinnalle kastiketta. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.
Määrä Ainesosa 4 kpl ilmakuivattua kinkkuviipaletta 2 kpl sämpylää hienonnettua ruohosipulia
Katso videolta vinkit uppomunan valmistamiseen:
Ravintosisältö
485
Energiaa kcal
2030
Energiaa kj
45,3 g
Rasvaa
23,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,8 g
Hiilihydraatteja
0,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
14,0 g
Proteiinia
1,0 g
Suolaa
485
Energiaa kcal
2030
Energiaa kj
45,3 g
Rasvaa
23,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,8 g
Hiilihydraatteja
0,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
14,0 g
Proteiinia
1,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Suolaa, 1,5 l Vettä, Hienonnettua ruohosipulia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























