Peltileipä
Useita tunteja (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo litran taikinasta kaurahiutaleilla ja pellavansiemenillä rikastettu iso peltileipä. Viimeistele runsaskuituinen herkkuleipä vielä auringonkukansiemenillä ja kauraleseillä.
| 1 l | maitoa |
| 75 g | tuorehiivaa |
| 1 dl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 3 dl | kaurahiutaleita |
| 1 dl | pellavansiemeniä |
| 22 - 24 dl | (noin 1 ½ kg) hiivaleipäjauhoja |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1/2 dl | kauraleseitä |
- 1.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen.
- 2.
Lisää öljy, suola, sokeri, kaurahiutaleet, pellavansiemenet ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa yleiskoneella keskinopeudella noin 5 minuuttia. Voit alustaa taikinan myös käsin. Alusta taikinaan vielä sen verran jauhoja, että se on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta.
- 3.
Siirrä taikina yleiskoneesta tilavaan kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.
- 4.
Kumoa taikina leivinpaperille uunipellille ja taputtele jauhotetuin käsin pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 40 minuuttia.
- 5.
Voitele leivän pinta kevyesti vedellä ja ripottele auringonkukansiemeniä ja kauraleseitä pinnalle. Leikkaa leipä veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana.
- 6.
Paista peltileipää 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen palojen irrottamista toisistaan.
Leivo litran taikinasta kaurahiutaleilla ja pellavansiemenillä rikastettu iso peltileipä. Viimeistele runsaskuituinen herkkuleipä vielä auringonkukansiemenillä ja kauraleseillä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 l | maitoa |
| 75 g | tuorehiivaa |
| 1 dl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 3 dl | kaurahiutaleita |
| 1 dl | pellavansiemeniä |
| 22 - 24 dl | (noin 1 ½ kg) hiivaleipäjauhoja |
Lisäksi | |
| 1 dl | auringonkukansiemeniä |
| 1/2 dl | kauraleseitä |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen.
Määrä Ainesosa 1 l maitoa 75 g tuorehiivaa - 2
Lisää öljy, suola, sokeri, kaurahiutaleet, pellavansiemenet ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa yleiskoneella keskinopeudella noin 5 minuuttia. Voit alustaa taikinan myös käsin. Alusta taikinaan vielä sen verran jauhoja, että se on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta.
Määrä Ainesosa 1 dl rypsiöljyä 1 rkl suolaa 1 rkl sokeria 3 dl kaurahiutaleita 1 dl pellavansiemeniä 22 - 24 dl (noin 1 ½ kg) hiivaleipäjauhoja - 3
Siirrä taikina yleiskoneesta tilavaan kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.
- 4
Kumoa taikina leivinpaperille uunipellille ja taputtele jauhotetuin käsin pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 40 minuuttia.
- 5
Voitele leivän pinta kevyesti vedellä ja ripottele auringonkukansiemeniä ja kauraleseitä pinnalle. Leikkaa leipä veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana.
Määrä Ainesosa 1 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl kauraleseitä - 6
Paista peltileipää 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen palojen irrottamista toisistaan.
Vinkki: Voit käyttää taikinan nesteenä maidon tilalla vettä.
Ravintosisältö
245
Energiaa kcal
1025
Energiaa kj
6,6 g
Rasvaa
0,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,3 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
3,9 g
Kuituja
8,8 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
245
Energiaa kcal
1025
Energiaa kj
6,6 g
Rasvaa
0,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,3 g
Hiilihydraatteja
3,0 g
Sokereita
3,9 g
Kuituja
8,8 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























