Peltileipä - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Peltileipä

Peltileipä
Paloja
32
Valmistusaika
Useita tunteja
Uunin lämpötila
200°C
Ruokavalio
Uunipellille tehtävä peltileipä on helppo valmistaa. Ripottele peltileivän pinnalle auringonkukansiemeniä tai kauraleseitä.
Jaa Somessa

Ainekset

1 l
Vettä tai maitoa
75 g
(1,5 pkt) tuorehiivaa
1 dl
Rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl
Suolaa
1 rkl
Sokeria
3 dl
Kaurahiutaleita
1 dl
Pellavansiemeniä
1 1/2 kg
Hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

PINNALLE

1 dl
Auringonkukansiemeniä tai kauraleseitä

Näin teet

1

Kuumenna vesi tai maito kädenlämpöiseksi kattilassa. Kaada neste tilavaan leivontakulhoon tai yleiskoneen kulhoon. Yleiskoneella ison taikinan leipominen on helpompaa. Murenna hiiva nesteeseen ja lisää öljy, suola ja sokeri. Lisää kaurahiutaleet, pellavansiemenet ja suurin osa jauhoista. Anna koneen käydä keskinopeudella noin 5 minuuttia. Alusta taikinaan vielä sen verran jauhoja, että taikina on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta. Kohota taikinaa peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.

2

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele leipä jauhotetuin käsin ohuemmaksi levyksi. Voitele leivän pinta kevyesti vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä tai kauraleseitä. Leikkaa veitsellä leipä ruudukoksi. Paina veitsi taikinan pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy kohottamisen aikana. Kohota peitettynä vielä 30–45 minuuttia.

3

Paista pannuleipä kypsäksi 200-asteisen uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Jäähdytä valmis leipä ritilällä. Leikkaa neliöiksi.

Resepti
Elina Jyväs
Kuvat
Timo Viljakainen ja Reeta Viljakainen
Julkaistu: 14.2.2011
Muokattu: 19.8.2019