Pyyhi lohifilee kauttaaltaan talouspaperilla. Nypi fileestä ruodot ja leikkaa ylimääräinen vatsarasva veitsellä pois. Aseta filee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle.
Yhdistä suola ja sokeri. Ripottele seos tasaisesti lohen pintaan. Pilko suurin osa tillistä varsineen. Säästä muutama varsi koristelua varten. Asettele pilkottu tilli lohen pintaan.
Paketoi kala tiiviisti leivinpaperiin ja sitten folioon. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Aseta päälle kevyt paino, esimerkiksi lautanen. Anna kalan maustua ainakin vuorokausi.
Pyyhi suola ja mausteet kalan pinnasta. Leikkaa lohi vinosti ohuiksi viipaleiksi terävällä, ohutteräisellä fileointi- tai kokkiveitsellä pitäen veistä noin 30 asteen kulmassa pöytätasoon nähden. Asettele kala tarjolle ilmavasti viipaleina tai pyöräytä ruusukkeiksi. Viimeistele tillillä.
Vinkki: Ruokitko ison joukon? Graavaa kaksi fileetä kerralla. Suhteuta suolan ja sokerin määrä fileiden painoon: kiloa kohti tarvitset 2 ½ rkl suolaa ja 2 ½ tl sokeria. Aseta maustetut fileet lihapuolet vastakkain. Kääri tiiviisti leivinpaperiin ja folioon. Anna maustua kaksi vuorokautta kevyen painon alla. Käännä pakettia välillä, jotta fileet maustuvat tasaisesti.
Vinkki: Kokeile uusia tapoja maustaa graavilohi:
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
177
742
12,0 g
2,3 g
0,9 g
0,9 g
—
16,7 g
4,4 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli