Pienet pähkinäsämpylät
60 min

Nappaa talteen!
Nämä sämpylät saavat makua hunajasta ja hasselpähkinästä. Halutessasi voit ripotella sämpylöiden päälle rosmariinia ja hiutalesuolaa. Tarjoa sämpylät tuoreina esimerkiksi herkkusienikeiton kanssa. Suussa sulava yhdistelmä maistuu kevyenä lounaana tai sunnuntain menun aluksi.
| 2 1/2 dl | vettä tai maitoa |
| 1/2 kpl | (5,5 g) kuivahiivaa |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 1 rkl | hunajaa tai siirappia |
| 3/4 dl | hasselpähkinärouhetta |
| 2 rkl | öljyä |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| Voiteluun | |
|---|---|
| 1 kpl | kananmuna |
| Pinnalle | |
| pähkinärouhetta tai rosmariinia | |
| hiutalesuolaa | |
- 1.
Lisää hiiva, suola, hunaja tai siirappi, pähkinärouhe ja öljy reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita hyvin. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä, kimmoisa taikina. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin. Leivo tangoksi ja jaa paloiksi. Pyöritä palat sukkulan muotoisiksi sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla kananmunalla. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta tai rosmariinia ja ripaus hiutalesuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
- 2.
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin. Leivo tangoksi ja jaa paloiksi. Pyöritä palat sukkulan muotoisiksi sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
- 3.
Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla kananmunalla. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta tai rosmariinia ja ripaus hiutalesuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Pienet pähkinäsämpylät
Nämä sämpylät saavat makua hunajasta ja hasselpähkinästä. Halutessasi voit ripotella sämpylöiden päälle rosmariinia ja hiutalesuolaa. Tarjoa sämpylät tuoreina esimerkiksi herkkusienikeiton kanssa. Suussa sulava yhdistelmä maistuu kevyenä lounaana tai sunnuntain menun aluksi.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | vettä tai maitoa |
| 1/2 kpl | (5,5 g) kuivahiivaa |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 1 rkl | hunajaa tai siirappia |
| 3/4 dl | hasselpähkinärouhetta |
| 2 rkl | öljyä |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
Pinnalle | |
| pähkinärouhetta tai rosmariinia | |
| hiutalesuolaa | |
Valmistus
- 1
Lisää hiiva, suola, hunaja tai siirappi, pähkinärouhe ja öljy reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita hyvin. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä, kimmoisa taikina. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin. Leivo tangoksi ja jaa paloiksi. Pyöritä palat sukkulan muotoisiksi sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla kananmunalla. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta tai rosmariinia ja ripaus hiutalesuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
- 2
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin. Leivo tangoksi ja jaa paloiksi. Pyöritä palat sukkulan muotoisiksi sämpylöiksi. Kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
- 3
Voitele sämpylät vesitilkalla ohennetulla kananmunalla. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta tai rosmariinia ja ripaus hiutalesuolaa. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna pähkinärouhetta tai rosmariinia hiutalesuolaa
Ravintosisältö
140
Energiaa kcal
585
Energiaa kj
4,4 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,9 g
Hiilihydraatteja
2,2 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
4,2 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
140
Energiaa kcal
585
Energiaa kj
4,4 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,9 g
Hiilihydraatteja
2,2 g
Sokereita
1,4 g
Kuituja
4,2 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0,5 pussia (5,5 g) kuivahiivaa, 1,5 tl Suolaa, Pähkinärouhetta tai rosmariinia, Hiutalesuolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli
Katso myös nämä
- 1.Jäätkö kaipaamaan? Nämä kolme ruokaa ovat väistymässä joulupöydästä
- 2.Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhintä? Nyt et arvaa vastausta!
- 3.Joulun upeimmat juustokakut – katso herkulliset ideat!
- 4.Arja Elina hankki airfryerin – Sen jälkeen mikään ei ollut kuin ennen
- 5.Kaisa viihtyi Prismassa niin pitkään, että sai sakot – ”En ole maksanut itselleni vuoteen palkkaa”
- 6.Neulotut lapaset – kolme perusohjetta












