Puolukka-marenkipiiras
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Klassisen sitruuna-marenkitortun tapaan leivottu puolukkapiiras hurmaa herkkusuut. Hapokas puolukkakiisseli ja makea marenki sopivat täydellisesti toisilleen.
| Pohja | |
|---|---|
| 100 g | voita tai margariinia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | sokeria |
| 1 rkl | kylmää vettä |
| Täyte | |
| 200 g | puolukoita |
| 3 dl | vettä |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 dl | sokeria |
| 4 rkl | maissitärkkelystä |
| Marenki | |
| 3 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 dl | sokeria |
- 1.
Valmista ensin täyte. Sulata puolukat tarvittaessa. Survo puolukat ja lisää vesi. Painele seos siivilän läpi kattilaan. Lisää keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Säästä kananmunien valkuaiset marenkiin. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kiehua muutama minuutti. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna kiisselin jäähtyä.
- 2.
Valmista taikina. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nypi pehmeä rasva, jauhot ja sokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esikypsennä pohjaa uunissa noin 8 minuuttia.
- 3.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkauksen loppuvaiheessa lisää sokeri pienissä erissä samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää.
- 4.
Levitä puolukkakiisseli esipaistetulle pohjalle ja valkuaisvaahto kiisselin päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes marenki on saanut kauniin värin. Piirakka on parhaimmillaan samana päivänä.
Puolukka-marenkipiiras
arvosana4/5
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Klassisen sitruuna-marenkitortun tapaan leivottu puolukkapiiras hurmaa herkkusuut. Hapokas puolukkakiisseli ja makea marenki sopivat täydellisesti toisilleen.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 100 g | voita tai margariinia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | sokeria |
| 1 rkl | kylmää vettä |
Täyte | |
| 200 g | puolukoita |
| 3 dl | vettä |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 1 dl | sokeria |
| 4 rkl | maissitärkkelystä |
Marenki | |
| 3 kpl | kananmunan valkuaista |
| 1 dl | sokeria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Valmista ensin täyte. Sulata puolukat tarvittaessa. Survo puolukat ja lisää vesi. Painele seos siivilän läpi kattilaan. Lisää keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Säästä kananmunien valkuaiset marenkiin. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kiehua muutama minuutti. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna kiisselin jäähtyä.
Määrä Ainesosa 3 dl vettä 4 rkl maissitärkkelystä 200 g puolukoita 1 dl sokeria 3 kpl kananmunan keltuaista - 2
Valmista taikina. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nypi pehmeä rasva, jauhot ja sokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esikypsennä pohjaa uunissa noin 8 minuuttia.
Määrä Ainesosa 100 g voita tai margariinia 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 1 rkl kylmää vettä - 3
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkauksen loppuvaiheessa lisää sokeri pienissä erissä samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää.
Määrä Ainesosa 1 dl sokeria 3 kpl kananmunan valkuaista - 4
Levitä puolukkakiisseli esipaistetulle pohjalle ja valkuaisvaahto kiisselin päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes marenki on saanut kauniin värin. Piirakka on parhaimmillaan samana päivänä.
Ravintosisältö
250
Energiaa kcal
1044
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
5,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
34,8 g
Hiilihydraatteja
22,8 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,3 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
250
Energiaa kcal
1044
Energiaa kj
10,0 g
Rasvaa
5,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
34,8 g
Hiilihydraatteja
22,8 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,3 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























