Raikas kinuskikakku
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Klassisen kinuskikakun kermapursotusten alta löytyy raikas marjatäyte ja pinnalta pehmeä ja täyteläinen kinuskikuorrute.
| Kakkupohja | |
|---|---|
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| Täyte | |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 2 1/2 dl | (1 prk) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 200 g | (1 pkt) maustamatonta tuorejuustoa |
| 250 g | marjasekoitusta (pakaste) |
| 1/2 dl | sokeria |
| Kinuski | |
| 2 dl | fariinisokeria |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| Reunoille | |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 1/2 dl | sokeria |
| Kostutukseen | |
| 1 dl | maitoa |
- 1.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota reunat.
- 2.
Valmista kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 30–35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen vuoan irrottamista.
- 3.
Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita rahka tuorejuustoon. Soseuta sulaneet marjat sauvasekoittimella. Lisää marjasose, sokeri ja vaniljavaahto rahka-tuorejuustoseokseen.
- 4.
Kiehauta kattilassa 1 rkl vettä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Ota kattila levyltä ja laita liivatteet kiehuvan kuumaan veteen. Heiluttele kattilaa, jotta liivatteet liukenevat tasaisesti. Kaada liivateliuos ohuena nauhana täytteeseen samalla koko ajan sekoittaen. Laita täyte jääkaappiin kakkupohjan valmistelun ajaksi.
- 5.
Pese kakkuvuoka ja pingota vuoan pohjalle uusi leivinpaperi. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin kakkulevy vuokaan ja kostuta maidolla. Levitä päälle puolet täytteestä. Tasoita ja aseta toinen kakkulevy päälle. Kostuta maidolla ja levitä päälle loppu täyte. Tasoita ja aseta päälle viimeinen kakkulevy. Kostuta päällimmäinen levy lopulla maidolla. Pingota kakun päälle tuorekelmu ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.
- 6.
Valmista kinuski. Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan ja keitä hiljaa poreillen ja koko ajan sekoittaen, kunnes kinuski sakenee. Tähän menee noin 15 minuuttia riippuen kattilasta ja lämpötilasta. Testaa kinuskin paksuutta kuulatestillä: Tiputa pisara kinuskia kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy heti eikä leviä veteen, kinuski on valmista. Anna valmiin kinuskin jäähtyä noin 5 minuuttia.
- 7.
Puolita leivinpaperi ja aseta puolikkaat tarjoiluastian päälle siten, että papereiden reunat menevät hiukan limittäin. Ota kakku pois vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle leivinpaperien päälle. Kaada kinuski kakun päälle ja levitä nuolijalla varovasti kohti reunoja. Kinuski saa valua hiukan reunojen yli. Anna kinuskin jähmettyä hetki ennen kerman pursotusta reunoille.
- 8.
Kumoa maitorahka kulhoon. Vatkaa toisessa kulhossa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kermavaahto rahkaan. Lusikoi 1/3 vaahdosta tähtityllalla varustettuun pursotuspussiin ja levitä loppu kakun reunoille. Pursota lopuksi tähtikoristeet kakun yläreunaan. Vedä lopuksi leivinpaperisuikaleet kakun alta, jotta tarjoiluastia siistiytyy kermavaahdosta.
Raikas kinuskikakku
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Klassisen kinuskikakun kermapursotusten alta löytyy raikas marjatäyte ja pinnalta pehmeä ja täyteläinen kinuskikuorrute.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Kakkupohja | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | perunajauhoja |
| 1 tl | leivinjauhetta |
Täyte | |
| 4 kpl | liivatelehteä |
| 2 1/2 dl | (1 prk) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 200 g | (1 pkt) maustamatonta tuorejuustoa |
| 250 g | marjasekoitusta (pakaste) |
| 1/2 dl | sokeria |
Kinuski | |
| 2 dl | fariinisokeria |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
Reunoille | |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 1/2 dl | sokeria |
Kostutukseen | |
| 1 dl | maitoa |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota reunat.
- 2
Valmista kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 30–35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen vuoan irrottamista.
Määrä Ainesosa 1 1/2 dl sokeria 4 kpl kananmunaa 1 tl leivinjauhetta 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl perunajauhoja - 3
Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita rahka tuorejuustoon. Soseuta sulaneet marjat sauvasekoittimella. Lisää marjasose, sokeri ja vaniljavaahto rahka-tuorejuustoseokseen.
Määrä Ainesosa 4 kpl liivatelehteä 2 1/2 dl (1 prk) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 250 g (1 prk) maitorahkaa 200 g (1 pkt) maustamatonta tuorejuustoa 250 g marjasekoitusta (pakaste) 1/2 dl sokeria - 4
Kiehauta kattilassa 1 rkl vettä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Ota kattila levyltä ja laita liivatteet kiehuvan kuumaan veteen. Heiluttele kattilaa, jotta liivatteet liukenevat tasaisesti. Kaada liivateliuos ohuena nauhana täytteeseen samalla koko ajan sekoittaen. Laita täyte jääkaappiin kakkupohjan valmistelun ajaksi.
- 5
Pese kakkuvuoka ja pingota vuoan pohjalle uusi leivinpaperi. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin kakkulevy vuokaan ja kostuta maidolla. Levitä päälle puolet täytteestä. Tasoita ja aseta toinen kakkulevy päälle. Kostuta maidolla ja levitä päälle loppu täyte. Tasoita ja aseta päälle viimeinen kakkulevy. Kostuta päällimmäinen levy lopulla maidolla. Pingota kakun päälle tuorekelmu ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.
Määrä Ainesosa 1 dl maitoa - 6
Valmista kinuski. Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan ja keitä hiljaa poreillen ja koko ajan sekoittaen, kunnes kinuski sakenee. Tähän menee noin 15 minuuttia riippuen kattilasta ja lämpötilasta. Testaa kinuskin paksuutta kuulatestillä: Tiputa pisara kinuskia kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy heti eikä leviä veteen, kinuski on valmista. Anna valmiin kinuskin jäähtyä noin 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) kuohukermaa 2 dl fariinisokeria - 7
Puolita leivinpaperi ja aseta puolikkaat tarjoiluastian päälle siten, että papereiden reunat menevät hiukan limittäin. Ota kakku pois vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle leivinpaperien päälle. Kaada kinuski kakun päälle ja levitä nuolijalla varovasti kohti reunoja. Kinuski saa valua hiukan reunojen yli. Anna kinuskin jähmettyä hetki ennen kerman pursotusta reunoille.
- 8
Kumoa maitorahka kulhoon. Vatkaa toisessa kulhossa kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kermavaahto rahkaan. Lusikoi 1/3 vaahdosta tähtityllalla varustettuun pursotuspussiin ja levitä loppu kakun reunoille. Pursota lopuksi tähtikoristeet kakun yläreunaan. Vedä lopuksi leivinpaperisuikaleet kakun alta, jotta tarjoiluastia siistiytyy kermavaahdosta.
Määrä Ainesosa 250 g (1 prk) maitorahkaa 1/2 dl sokeria 2 dl (1 prk) vispikermaa
Vinkki: Voit käyttää täytteessä marjaseoksen tilalla myös puolukoita, karpaloita tai viinimarjoja.
Ravintosisältö
329
Energiaa kcal
1376
Energiaa kj
16,9 g
Rasvaa
10,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,0 g
Hiilihydraatteja
28,9 g
Sokereita
0,6 g
Kuituja
8,5 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
329
Energiaa kcal
1376
Energiaa kj
16,9 g
Rasvaa
10,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,0 g
Hiilihydraatteja
28,9 g
Sokereita
0,6 g
Kuituja
8,5 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























