Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja spelttijauhot.
Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneessa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Anna kohota liinan alla kulhossa 30 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä molemmista taikinapaloista pallot ja jätä ne lepäämään liinan alle pöydälle noin 10 minuutiksi.
Muotoile pallot patongiksi kääntämällä ne ylösalaisin ja taputtelemalla kevyesti suorakaiteen mallisiksi levyiksi. Tämän jälkeen rullaa taikinalevyt yläreunasta aloittaen napakaksi pötköksi. Rullaa taikinapötköä vielä pöydällä, jotta saat patonkiin pituutta.
Nosta patongit leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaisiksi, noin tunnin verran.
Säädä uuni 225 asteeseen. Laita uunin pohjalle 3 dl kuumaa vettä uuninkestävässä astiassa.
Viillä kohonneiden patonkien pintaan pystysuuntaiset viillot. Paista patonkeja uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen syömistä.
Vinkki: Mausta patonki rullausvaiheessa esimerkiksi juustolla tai pestolla. Laita haluamasi täyte suorakaiteen malliseksi taputellun taikinan päälle ja rullaa patongiksi.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
584
2444
4,0 g
0,5 g
108,5 g
1,0 g
12,0 g
22,0 g
0,0 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli