Spelttipatonki
Useita tunteja (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Rikasta aromikas vehnäpatonki spelttijauhoilla. Tarjoa itse tehtyä patonkia esimerkiksi keiton kanssa tai täytä eväspatongiksi. Samasta taikinasta leivot myös herkulliset sämpylät.
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 2 dl | spelttijauhoja |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja spelttijauhot.
- 2.
Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneessa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Anna kohota liinan alla kulhossa 30 minuuttia.
- 3.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä molemmista taikinapaloista pallot ja jätä ne lepäämään liinan alle pöydälle noin 10 minuutiksi.
- 4.
Muotoile pallot patongiksi kääntämällä ne ylösalaisin ja taputtelemalla kevyesti suorakaiteen mallisiksi levyiksi. Tämän jälkeen rullaa taikinalevyt yläreunasta aloittaen napakaksi pötköksi. Rullaa taikinapötköä vielä pöydällä, jotta saat patonkiin pituutta.
- 5.
Nosta patongit leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaisiksi, noin tunnin verran.
- 6.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita uunin pohjalle 3 dl kuumaa vettä uuninkestävässä astiassa.
- 7.
Viillä kohonneiden patonkien pintaan pystysuuntaiset viillot. Paista patonkeja uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen syömistä.
Spelttipatonki
Rikasta aromikas vehnäpatonki spelttijauhoilla. Tarjoa itse tehtyä patonkia esimerkiksi keiton kanssa tai täytä eväspatongiksi. Samasta taikinasta leivot myös herkulliset sämpylät.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 1/2 dl | vettä |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 2 dl | spelttijauhoja |
| 4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja spelttijauhot.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl vettä 1 tl kuivahiivaa 1/2 tl suolaa 2 dl spelttijauhoja - 2
Lisää vehnäjauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneessa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikinan tulee olla kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää. Anna kohota liinan alla kulhossa 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 4 1/2 dl vehnäjauhoja - 3
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä molemmista taikinapaloista pallot ja jätä ne lepäämään liinan alle pöydälle noin 10 minuutiksi.
- 4
Muotoile pallot patongiksi kääntämällä ne ylösalaisin ja taputtelemalla kevyesti suorakaiteen mallisiksi levyiksi. Tämän jälkeen rullaa taikinalevyt yläreunasta aloittaen napakaksi pötköksi. Rullaa taikinapötköä vielä pöydällä, jotta saat patonkiin pituutta.
- 5
Nosta patongit leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaisiksi, noin tunnin verran.
- 6
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita uunin pohjalle 3 dl kuumaa vettä uuninkestävässä astiassa.
- 7
Viillä kohonneiden patonkien pintaan pystysuuntaiset viillot. Paista patonkeja uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen syömistä.
Vinkki: Mausta patonki rullausvaiheessa esimerkiksi juustolla tai pestolla. Laita haluamasi täyte suorakaiteen malliseksi taputellun taikinan päälle ja rullaa patongiksi.
Ravintosisältö
580
Energiaa kcal
2428
Energiaa kj
4,0 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
108,5 g
Hiilihydraatteja
1,0 g
Sokereita
11,5 g
Kuituja
21,5 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
580
Energiaa kcal
2428
Energiaa kj
4,0 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
108,5 g
Hiilihydraatteja
1,0 g
Sokereita
11,5 g
Kuituja
21,5 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl kuivahiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























