Sulata ja jäähdytä voi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, suola, kardemumma ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta vähitellen kaikki paitsi 2 dl jauhoja taikinaan. Lisää voisula ja vaivaa hetki, lisää lopuksi 2 dl jauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kohoaminen kestää noin 1 tunnin.
Tee taikinan kohotessa kinuskikastike. Sulata sokeri paksupohjaisessa kattilassa. Anna sokerin paahtua ruskeaksi, mutta varo polttamasta sitä. Lisää voi ja sekoita. Kaada joukkoon kerma ja anna kastikkeen kiehua noin minuutin ajan. Lisää suola ja anna kastikkeen jäähtyä.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla kahdeksi 60 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä levyille aprikoosimarmeladia. Lisää pinnalle silputtuja aprikooseja. Kaada päälle 1/4 kinuskikastikkeesta. Kääri levyt rullalle aloittaen pitkiltä sivuilta. Jätä sauma alas.
Leikkaa rullista terävällä veitsellä kolmikulmaisia paloja. Nosta palat pystyyn niin, että kapea kohta on ylöspäin. Paina sormella kapea kohta pöytää kohti. Kohota pullia liinan alla 20 minuuttia.
Voitele pullat vatkatulla kananmunalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna puustien jäähtyä ja valuta niiden päälle kinuskikastiketta. Koristele pilkotuilla kermakaramelleilla ja hienonnetuilla suolapähkinöillä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
580
2429
17,9 g
10,7 g
91,4 g
44,1 g
3,4 g
10,4 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
50 g Hiivaa,
2 tl Suolaa,
0,5 rkl Kardemummaa,
1 tl Suolaa,
Kermakaramelleja (esim, omar),
Kuivattuja aprikooseja,
Suolapähkinöitä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli