Täytetty pullakranssi
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Näyttävä ja herkullisen mehevä täytekranssi kruunaa kahvipöydän. Täytä juhlava pullakranssi mantelimassalla, aprikoosimarmeladilla ja rouhituilla pekaanipähkinöillä.
| Pullataikina | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | voita tai margariinia |
| Täyte | |
| 150 g | aprikoosimarmeladia (paistonkestävää) |
| 50 g | (½ ps) pekaanipähkinöitä rouhittuna |
| 75 g | (1/2 pkt) mantelimassaa |
| Pinnalle | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 50 g | (1/2 ps) pekaanipähkinöitä |
| (tomusokeria) | |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
- 2.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 30 x 60 cm:n kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle marmeladi ja rouhitut pähkinät. Raasta mantelimassa pinnalle.
- 3.
Kääri levy pituussuunnassa tiukalle rullalle. Käännä saumapuoli alaspäin. Leikkaa rulla terävällä veitsellä pituussuunnassa kahtia, mutta jätä toisesta päästä muutaman sentin matkalta kiinni. Käännä leikkuupinnat ylöspäin. Pidä leikkuupinnat ylöspäin ja kieritä säikeitä toistensa ympäri palmikoksi. Muotoile palmikko kranssiksi leivinpaperin päällä pellillä. Nipistä liitoskohta kiinni. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
- 4.
Voitele kranssi munalla ja ripottele pinnalle loput pähkinät. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kranssi on kypsä. Viimeistele halutessasi tomusokerilla.
Näyttävä ja herkullisen mehevä täytekranssi kruunaa kahvipöydän. Täytä juhlava pullakranssi mantelimassalla, aprikoosimarmeladilla ja rouhituilla pekaanipähkinöillä.
Ainekset (16 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pullataikina | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | hiivaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | voita tai margariinia |
Täyte | |
| 150 g | aprikoosimarmeladia (paistonkestävää) |
| 50 g | (½ ps) pekaanipähkinöitä rouhittuna |
| 75 g | (1/2 pkt) mantelimassaa |
Pinnalle | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 50 g | (1/2 ps) pekaanipähkinöitä |
| (tomusokeria) | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa 30−40 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl maitoa 25 g hiivaa 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 1/2 rkl kardemummaa 1/2 tl suolaa 7 - 8 dl vehnäjauhoja 75 g voita tai margariinia - 2
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 30 x 60 cm:n kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle marmeladi ja rouhitut pähkinät. Raasta mantelimassa pinnalle.
Määrä Ainesosa 150 g aprikoosimarmeladia (paistonkestävää) 50 g (½ ps) pekaanipähkinöitä rouhittuna 75 g (1/2 pkt) mantelimassaa - 3
Kääri levy pituussuunnassa tiukalle rullalle. Käännä saumapuoli alaspäin. Leikkaa rulla terävällä veitsellä pituussuunnassa kahtia, mutta jätä toisesta päästä muutaman sentin matkalta kiinni. Käännä leikkuupinnat ylöspäin. Pidä leikkuupinnat ylöspäin ja kieritä säikeitä toistensa ympäri palmikoksi. Muotoile palmikko kranssiksi leivinpaperin päällä pellillä. Nipistä liitoskohta kiinni. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
- 4
Voitele kranssi munalla ja ripottele pinnalle loput pähkinät. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kranssi on kypsä. Viimeistele halutessasi tomusokerilla.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna 50 g (1/2 ps) pekaanipähkinöitä (tomusokeria)
Ravintosisältö
279
Energiaa kcal
1167
Energiaa kj
10,9 g
Rasvaa
3,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,1 g
Hiilihydraatteja
13,1 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
6,7 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
279
Energiaa kcal
1167
Energiaa kj
10,9 g
Rasvaa
3,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,1 g
Hiilihydraatteja
13,1 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
6,7 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl kardemummaa , (tomusokeria).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























