Vadelma-sitruunakakku

arvosana4/5

(38)arviota
12 Palaa

Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Suloinen vadelmakakku saa hempeän sävynsä tuoreista vadelmista. Kesäisessä kakussa yhdistyvät mehevä sitruunakakkupohja, pehmeä mascarponekerma, lemon curd ja vadelmat. Koristeina ihastuttavat syötävät kukat ja macaron-leivokset.

Ainekset

MääräAinesosa

Sitruunainen kakkupohja

50 gvoita tai leivontamargariinia
1 kplsitruuna (luomu)
4 kplkananmunaa
1 3/4 dlsokeria
2 dlvehnäjauhoja
1/2 tlleivinjauhetta

Kostutus

3/4 dlvettä
1/2 sitruunan mehu
1 rklsokeria

Vadelma-mascarponetäyte

90 g(noin 1/2 rasiaa) vadelmia
4 dl(2 prk) vispikermaa
250 g(1 rs) mascarponejuustoa
1 dltomusokeria

Lisäksi

1 dlsitruunatahnaa (lemon curd)
175 g(1 rs) vadelmia

Koristeluun

90 g(1/2 rs) vadelmia
macaron-leivoksia (esim. satumaista)
syötäviä kukkia (esim. mimis sarviorvokki)

Valmistus (Uuni 175°C)

  1. 1

    Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 18–20 cm) pohjalle ja peitä reunat leivinpaperisuikaleilla. Sulata rasva ja jätä jäähtymään. Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta sitruunankuoren keltainen osa ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja puolikkaan sitruunan mehu rasvan joukkoon.

    MääräAinesosa
    50 gvoita tai leivontamargariinia
    1 kplsitruuna (luomu)
  2. 2

    Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon vuorotellen voiseoksen kanssa ja sekoita varoen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakku on kypsä, kun taikina ei enää tartu tikkuun. Kumoa kakkupohja jäähtyneenä ja leikkaa kolmeen osaan.

    MääräAinesosa
    4 kplkananmunaa
    1 3/4 dlsokeria
    2 dlvehnäjauhoja
    1/2 tlleivinjauhetta
  3. 3

    Yhdistä kostutuksen vesi, puolikkaan sitruunan mehu ja sokeri. Sekoita kunnes sokeri on liuennut.

    MääräAinesosa
    3/4 dlvettä
    1/2 sitruunan mehu
    1 rklsokeria
  4. 4

    Tee vadelmatäyte. Soseuta vadelmat haarukalla kulhossa. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja tomusokeri vaahtoon. Vatkaa kunnes vaahto on kuohkean jämäkkää. Lisää vadelmasose ja sekoita tasaiseksi.

    MääräAinesosa
    90 g(noin 1/2 rasiaa) vadelmia
    4 dl(2 prk) vispikermaa
    250 g(1 rs) mascarponejuustoa
    1 dltomusokeria
  5. 5

    Kokoa kakku. Aseta kakkupohjan päällimmäinen kerros tarjoiluvadille leikkuupinta ylöspäin ja kostuta sitruunavedellä. Levitä pohjalle ohut kerros sitruunatahnaa. Levitä päälle noin 1/3 vadelmatäytteestä ja painele täytteeseen kokonaisia vadelmia. Aseta keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle ja toista kuten edellä. Aseta päällimmäiseksi kakkupohjan alin kerros leikkuupinta alaspäin ja kostuta pinta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kuorruta kakku lopulla täytteellä.

    MääräAinesosa
    1 dlsitruunatahnaa (lemon curd)
    175 g(1 rs) vadelmia
  6. 6

    Koristele tuoreilla vadelmilla, macaron-leivoksilla ja syötävillä kukilla.

    MääräAinesosa
    90 g(1/2 rs) vadelmia
    macaron-leivoksia (esim. satumaista)
    syötäviä kukkia (esim. mimis sarviorvokki)

Vinkki: Sipaise soseutettua vadelmaa kakun reunoille koristeeksi.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: sitruunan mehu, macaron-leivoksia (esim. Satumaista), syötäviä kukkia (esim. Mimis sarviorvokki).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Oona, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
30.4.2021
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä