Vadelma-sitruunakakku
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Suloinen vadelmakakku saa hempeän sävynsä tuoreista vadelmista. Kesäisessä kakussa yhdistyvät mehevä sitruunakakkupohja, pehmeä mascarponekerma, lemon curd ja vadelmat. Koristeina ihastuttavat syötävät kukat ja macaron-leivokset.
| Sitruunainen kakkupohja | |
|---|---|
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 3/4 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
| Kostutus | |
| 3/4 dl | vettä |
| 1/2 | sitruunan mehu |
| 1 rkl | sokeria |
| Vadelma-mascarponetäyte | |
| 90 g | (noin 1/2 rasiaa) vadelmia |
| 4 dl | (2 prk) vispikermaa |
| 250 g | (1 rs) mascarponejuustoa |
| 1 dl | tomusokeria |
| Lisäksi | |
| 1 dl | sitruunatahnaa (lemon curd) |
| 175 g | (1 rs) vadelmia |
| Koristeluun | |
| 90 g | (1/2 rs) vadelmia |
| macaron-leivoksia (esim. satumaista) | |
| syötäviä kukkia (esim. mimis sarviorvokki) | |
- 1.
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 18–20 cm) pohjalle ja peitä reunat leivinpaperisuikaleilla. Sulata rasva ja jätä jäähtymään. Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta sitruunankuoren keltainen osa ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja puolikkaan sitruunan mehu rasvan joukkoon.
- 2.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon vuorotellen voiseoksen kanssa ja sekoita varoen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakku on kypsä, kun taikina ei enää tartu tikkuun. Kumoa kakkupohja jäähtyneenä ja leikkaa kolmeen osaan.
- 3.
Yhdistä kostutuksen vesi, puolikkaan sitruunan mehu ja sokeri. Sekoita kunnes sokeri on liuennut.
- 4.
Tee vadelmatäyte. Soseuta vadelmat haarukalla kulhossa. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja tomusokeri vaahtoon. Vatkaa kunnes vaahto on kuohkean jämäkkää. Lisää vadelmasose ja sekoita tasaiseksi.
- 5.
Kokoa kakku. Aseta kakkupohjan päällimmäinen kerros tarjoiluvadille leikkuupinta ylöspäin ja kostuta sitruunavedellä. Levitä pohjalle ohut kerros sitruunatahnaa. Levitä päälle noin 1/3 vadelmatäytteestä ja painele täytteeseen kokonaisia vadelmia. Aseta keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle ja toista kuten edellä. Aseta päällimmäiseksi kakkupohjan alin kerros leikkuupinta alaspäin ja kostuta pinta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kuorruta kakku lopulla täytteellä.
- 6.
Koristele tuoreilla vadelmilla, macaron-leivoksilla ja syötävillä kukilla.
Vadelma-sitruunakakku
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Suloinen vadelmakakku saa hempeän sävynsä tuoreista vadelmista. Kesäisessä kakussa yhdistyvät mehevä sitruunakakkupohja, pehmeä mascarponekerma, lemon curd ja vadelmat. Koristeina ihastuttavat syötävät kukat ja macaron-leivokset.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Sitruunainen kakkupohja | |
| 50 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 1 3/4 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
Kostutus | |
| 3/4 dl | vettä |
| 1/2 | sitruunan mehu |
| 1 rkl | sokeria |
Vadelma-mascarponetäyte | |
| 90 g | (noin 1/2 rasiaa) vadelmia |
| 4 dl | (2 prk) vispikermaa |
| 250 g | (1 rs) mascarponejuustoa |
| 1 dl | tomusokeria |
Lisäksi | |
| 1 dl | sitruunatahnaa (lemon curd) |
| 175 g | (1 rs) vadelmia |
Koristeluun | |
| 90 g | (1/2 rs) vadelmia |
| macaron-leivoksia (esim. satumaista) | |
| syötäviä kukkia (esim. mimis sarviorvokki) | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 18–20 cm) pohjalle ja peitä reunat leivinpaperisuikaleilla. Sulata rasva ja jätä jäähtymään. Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta sitruunankuoren keltainen osa ja purista mehu. Lisää kuoriraaste ja puolikkaan sitruunan mehu rasvan joukkoon.
Määrä Ainesosa 50 g voita tai leivontamargariinia 1 kpl sitruuna (luomu) - 2
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon vuorotellen voiseoksen kanssa ja sekoita varoen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakku on kypsä, kun taikina ei enää tartu tikkuun. Kumoa kakkupohja jäähtyneenä ja leikkaa kolmeen osaan.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 1 3/4 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl leivinjauhetta - 3
Yhdistä kostutuksen vesi, puolikkaan sitruunan mehu ja sokeri. Sekoita kunnes sokeri on liuennut.
Määrä Ainesosa 3/4 dl vettä 1/2 sitruunan mehu 1 rkl sokeria - 4
Tee vadelmatäyte. Soseuta vadelmat haarukalla kulhossa. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja tomusokeri vaahtoon. Vatkaa kunnes vaahto on kuohkean jämäkkää. Lisää vadelmasose ja sekoita tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 90 g (noin 1/2 rasiaa) vadelmia 4 dl (2 prk) vispikermaa 250 g (1 rs) mascarponejuustoa 1 dl tomusokeria - 5
Kokoa kakku. Aseta kakkupohjan päällimmäinen kerros tarjoiluvadille leikkuupinta ylöspäin ja kostuta sitruunavedellä. Levitä pohjalle ohut kerros sitruunatahnaa. Levitä päälle noin 1/3 vadelmatäytteestä ja painele täytteeseen kokonaisia vadelmia. Aseta keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle ja toista kuten edellä. Aseta päällimmäiseksi kakkupohjan alin kerros leikkuupinta alaspäin ja kostuta pinta. Nosta kakku jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kuorruta kakku lopulla täytteellä.
Määrä Ainesosa 1 dl sitruunatahnaa (lemon curd) 175 g (1 rs) vadelmia - 6
Koristele tuoreilla vadelmilla, macaron-leivoksilla ja syötävillä kukilla.
Määrä Ainesosa 90 g (1/2 rs) vadelmia macaron-leivoksia (esim. satumaista) syötäviä kukkia (esim. mimis sarviorvokki)
Vinkki: Sipaise soseutettua vadelmaa kakun reunoille koristeeksi.
Ravintosisältö
414
Energiaa kcal
1731
Energiaa kj
26,1 g
Rasvaa
16,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,1 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
5,8 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
414
Energiaa kcal
1731
Energiaa kj
26,1 g
Rasvaa
16,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,1 g
Hiilihydraatteja
29,0 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
5,8 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: sitruunan mehu, macaron-leivoksia (esim. Satumaista), syötäviä kukkia (esim. Mimis sarviorvokki).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























