"Yleensä ruoanlaitossa jää eniten roippeita kasviksista ja niiden kuorista. Itse käytän esimerkiksi kurkun, porkkanan ja paprikan jäänteet sekä yrttien pätkät vihannesjuomien tekoon. Niiden lisäksi tehosekoittimeen tarvitsee laittaa vain tomaattimurskaa ja mausteita. Jos käytössä on mehulinko, ei edes tomaattimurskaa tarvita", kertoo ravintola Kappelin keittiömestari Tapio Kyllönen.
Kyllösten kaksilapsisessa perheessä lähes kaikki ruoka syödään.
"Yleensä isä syö edellispäivältä jääneet ruoat ja lapsille tehdään tuoretta", Kyllönen toteaa naurahtaen ja ryhtyy listamaan omia ylijääneen ruoan käyttövinkkejä:
"Edellispäivän riisit ja pastat voi hyvin paistaa pannulla esimerkiksi lihan tai kalan kanssa. Lihasta, keitetyistä perunoista ja kapriksista tulee maukas puutarhurin salaatin. Aamupuuro hukkuu klassisesti sämpylätaikinaan, ja kalanpäistä ja muista jäänteistä hautuu maukas kalaliemi, jonka voi myös pakastaa. Sinappipurkin lopuista saa hyvän marinadin, kun sen sekoittaa öljyn ja yrttien kanssa tehosekoittimessa, ja kikherneistä tulee hyvää margariinin korviketta sekoittamalla ylijääneet herneet öljyn, tomaattimurskan ja suolan kanssa."
Olennaista ruokahävikin välttämisessä on myös, ettei ruokaa hamstraa ja valmista yli oman tarpeen.
"Varsinkin pienissä kotitalouksissa kannattaa miettiä etukäteen, paljonko ruokaa todellisuudessa syö, jotta kaikki tulee käytettyä. Tällöin on hyvä seurata reseptejä tarkasti ja käyttää ohjeen mukaan esimerkiksi yhden hengen keittoon vain 50 grammaa porkkanaa 200 gramman sijaan. Grammavaaka on aina hyvä apuväline."