Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kakku, joka kääntää katseet – vintagepursotukset ovat tämän hetken isoin trendi

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 14.6.2024
|
Muokattu: 19.6.2024
Vintage-kakut ovat tällä hetkellä trendien huipulla. Runsain ja näyttävin pursotuksin koristellut täytekakut tulevat vastaan niin somessa kuin leipomokonditorioissa.

Röyhelöitä, runsautta ja kiinnostavia yksityiskohtia. Mitä enemmän kakussa on erilaisten tyllien avulla tehtyjä kuvioita ja pursotuksia, sen parempi. Jos osan pursotusmassasta värjää elintarvikeväreillä, kakusta saa todella näyttävän. Yksivärisenä tai kokonaan valkoisenakin kakku kääntää katseet.

Näyttävät koristelut onnistuvat parhaiten korkeaan kakkuun, jolloin kakun reunoilla on enemmän tilaa pursotuksille. Nosta kakku tarjoilualustalle, ennen kuin alat koristelemaan.

Pelkkä kermavaahto ei riitä

Näyttäviin koristeluihin ei voi käyttää pelkkää kermavaahtoa. Siitä tehdyt pursotukset menettävät muotonsa nopeasti, jos kakku seisoo tarjolla lämpimässä. Kermavaahdon joukkoon vatkataan mascarponetuorejuustoa, jonka avulla vaahdosta tulee tarpeeksi jämäkkää ja kestävää. Monissa kakkuohjeissa kuorrutukseen käytetään voi- tai marenkikreemiä.

Kerma-mascarponevaahto

  • 6 dl kuohukermaa
  • 400 g mascarponea
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Tästä määrästä riittää 24 cm:n irtopohjavuokaan tehtävän kakun täytteeksi ja sen pursotuksiin.

Enemmän on enemmän

Näyttävää kakkua varten tarvitset ainakin kaksi tai kolme erilaista tyllaa sekä tietysti saman verran pursotuspusseja. Kerma-mascarponevaahtoa tarvitaan runsaasti, sillä sitä levitetään ensin kakun pinnalle tasainen kerros, jossa pursotukset pysyvät siististi. Laita kakku levityksen jälkeen hetkeksi jääkaappiin, jotta pinta jähmettyy.

Leikkaa pursotuspussien suut auki sopivasta kohtaa ja työnnä tyllat tiiviisti paikoilleen. Lusikoi vaahto pusseihin. Se onnistuu parhaiten, kun pursotuspussin laittaa korkeaan kannuun ja kääntää pussin suun reilusti auki.

Harjoittele tarvittaessa pursotusta ja kuvioita ensin esimerkiksi leikkuulaudan päälle, jotta saat tuntuman pursotusmassaan ja oikeaan pursotustekniikkaan.

Laita ylimääräiset pursotuspussit jääkaappiin ja aloita koristepursotukset kakun alareunasta, jotta vaahto ei kärsi lämpimässä odottelusta.

Pursota kakun alareunat paksulla kuviolla. Tee samalla tyllalla ruusukkeet kiertämään kakun yläreunaa. Vaihda eri tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja tee ruusukkeesta toiseen jatkuva ohut nauha. Lisää vielä pieniä koristepursotuksia sopiviin väleihin.

Vaihda taas eri tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja koristele kakun yläreuna. Tee vielä kakun pintaan ruusukkeita. Viimeistele koristelu esimerkiksi tuoreilla mansikoilla.

Onnistu pursotuksissa