Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elina Hirvonen on tuomarina WSOY:n ja Prisman Tarinan viemää -kirjoituskilpailussa, jossa haetaan viihteellisiä lukuromaaneja.

Kirjailija Elina Hirvonen ruoanlaitosta: "Lasten kanssa pitää hakea kompromisseja"

Teksti:
Leena Raivio
Kuvat:
Heli Blåfield
Julkaistu: 29.11.2018
|
Muokattu: 3.3.2023
Sambiasta uusia makuja löytäneen Elina Hirvosen mielestä kokkaamiseen liittyy paljon rakkautta.

Muistatko syödä, kun kirjoitat?

Aina! Syön jotain helppoa ja nopeaa, ettei ruokailu katkaise pahasti töitä. Kotona lämmitän usein edellisen päivän ruokaa. Ja ilman kahvia en saa mitään tehtyä. Jauhan itse pavut. Usein teen espanjalaistyyppisen café con lechen, johon käytän kauramaitoa.

Millainen kokki olet?

Haluaisin aina kokeilla uusia juttuja, mutta lasten kanssa pitää hakea kompromisseja. Uunijuurekset markkinoin heille ranskalaisina, ja he innostuivat niistä. Paahdoin bataattia, palsternakkaa ja porkkanaa rapsakaksi ja lisäsin suolaa. Kokkaan paljon juureksista, ja rakastan lehtikaalia ja kikherneitä.

Mitä ruoka sinulle merkitsee?

Siihen liittyy tosi paljon rakkautta – tehdään ruokaa muille ja syödään yhdessä. Lempiruokani on mieheni valmistama thaimaalainen nuudeliruoka pad thai. Olen nautiskelija. Lapsena sain Imatralla jossain ravintolassa niin hyvää korvasienikeittoa, että pyysin isää muuttamaan matkasuunnitelmaa, jotta pääsen syömään sitä uudestaan. Olimme hitaalla moottoriveneellä liikenteessä, mutta isä suostui.

Mistä olet saanut vaikutteita kokkaamiseen?

Sambiassa asuessamme tutustuin paikalliseen perinneruokaan nshimaan. Maissipuurosta pyöritettiin palloja, joita kastettiin erilaisiin sooseihin. Lempisoosini olivat maapähkinä-tomaatti-rapsikastike ja papu-tomaattikastike. Maapähkinä oli siellä tärkeä proteiinin lähde. En ollut aiemmin sitä käyttänyt, mutta maapähkinävoi jäi pysyvästi ruokavaliooni.

Pidätkö päivällisiä?

Silloin tällöin, mutta paineettomalla asenteella. Kodin ei tarvitse olla tiptop. Voin kutsua vieraat tyyliin: ”Tulkaa meille, tilataan pizzaa.” Kaveripiirilläni on rento asenne tällaisiin kutsuihin. Tykkään simppelistä touhusta, se on parempi kuin odottaa sopivaa hetkeä, jota ei koskaan tule.

Osallistu WSOY:n kilpailuun: Kirjoita viihderomaani ja voita 10 000 euroa

  • WSOY:n ja Prisman Tarinan viemää -kirjoituskilpailun voittaja saa 10000 euron rahapalkinnon ja kustannussopimuksen.

  • Tekstit voi lähettää maaliskuun loppuun mennessä osoitteeseen tarinanviemaa@wsoy.fi. Tulokset julkistetaan 6.6.2019.

  • Kilpailu järjestetään WSOY:n 140-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lue lisää kilpailusta

Lue myös