Keitto- eli jauho- eli ruokabanaani eli plantaani on yleinen ruokakasvi trooppisilla seuduilla: Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla sekä joissakin Afrikan maissa ja Aasiassa. Keittobanaania käytetään tavallisesta banaanista poiketen vain ruoanlaittoon. Kypsentämättömänä keittobanaani on kitkerä ja jauhoinen. Sitä käytetään raaka-aineena erilaisissa keitoissa, curryissa ja muhennoksissa lähinnä perunan tavoin.
Ravintosisältö/ 100 g kuorittua banaania:
- Hiilihydraattia: noin 18,3 grammaa, sisältää myös hyödyllistä, ruoansulatusta parantavaa tärkkelystä (kuitua).
- Rasvaa: 0,4 grammaa
- Proteiinia: 1,1 grammaa
- Lisäksi keittobanaani on hyvä C-vitamiinin, kaliumin, mangaanin ja B6-vitamiinin lähde.