Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mikä on keittobanaani?

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 16.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Keittobanaani muistuttaa ulkoisesti banaania, mutta on isompi ja kulmikkaampi. Kuoren sisältä löytyy hieman makea, jauhoinen hedelmäliha, joka valmistetaan ruoaksi kypsentämällä.

Keitto- eli jauho- eli ruokabanaani eli plantaani on yleinen ruokakasvi trooppisilla seuduilla: Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla sekä joissakin Afrikan maissa ja Aasiassa. Keittobanaania käytetään tavallisesta banaanista poiketen vain ruoanlaittoon. Kypsentämättömänä keittobanaani on kitkerä ja jauhoinen. Sitä käytetään raaka-aineena erilaisissa keitoissa, curryissa ja muhennoksissa lähinnä perunan tavoin.

Ravintosisältö/ 100 g kuorittua banaania:

  • Hiilihydraattia: noin 18,3 grammaa, sisältää myös hyödyllistä, ruoansulatusta parantavaa tärkkelystä (kuitua).
  • Rasvaa: 0,4 grammaa
  • Proteiinia: 1,1 grammaa
  • Lisäksi keittobanaani on hyvä C-vitamiinin, kaliumin, mangaanin ja B6-vitamiinin lähde.

Käyttö kypsyysasteen mukaan

Kuten tutussa banaanissakin, väri kertoo kypsyysasteesta: vihreä on raaka ja musta kypsä. Keittobanaanin kypsyysaste ratkaisee, mitä siitä kannattaa valmistaa. Kaupasta saattaa löytyä keittobanaaneja eri kypsyysasteissa, mutta ne kypsyvät huoneenlämmössä.

Vihreä keittobanaani: Keitä, paista tai friteeraa

Vihreä keittobanaani on jauhoinen, hieman makea. Se maistuu lähinnä perunalta ja sitä voikin käyttää eri ruokiin perunan tavoin. Kiinteänä vihreä keittobanaani sopii mainiosti erilaisiin patoihin ja curryihin. Jos teet sipsejä, tee niitä vihreästä keittobanaanista.

Keltainen keittobanaani: Grillaa

Keltaisena keittobanaani on vähän makeampi ja vähemmän jauhoinen kuin raaka. Maku ei kuitenkaan ole yhtä makea kuin tavallisen banaanin. Keltainen keittobanaani sopii grillattuna niin kalan, kanan kuin punaisen lihankin kaveriksi.

Musta keittobanaani: Kypsennä uunissa

Mustaksi kypsyneenä keittobanaani on lähes yhtä makea kuin banaani ja rakenteeltaan se on pehmeä. Tee kypsistä keittobanaaneista vaikka uunibanaaneja ja syö jälkiruokana.

Keittobanaanin käsittely

Raa´an keittobanaanin kuoret voivat olla todella tiukassa. Silloin hedelmän kuorimiseen kannattaa käyttää apuna veistä. Halkaise keittobanaani, jaa se paloiksi ja irrota kuori hedelmälihasta veitsen avulla. Kypsän keittobanaanin kuoret irtoavat helpommin ja hedelmälihan saa irti kuoresta käsin.

Katso keittobanaanireseptit

Lisää aiheesta