Sipuli on herkullista, mutta veitsen upottaminen siihen saa useimpien silmät kostumaan. Syynä on monivaiheinen kemiallinen reaktio, joka käynnistyy, kun sipulia leikataan.
Sipulikasvi sisältää runsaasti yhdistettä, jota kutsutaan kyyneltekijän esiasteeksi. Kun veitsi murjoo sipulin solukkoa, yhdiste pääsee tekemisiin sipulin entsyymien kanssa. Reaktiossa syntyy helposti haihtuvia rikkiyhdisteitä, jotka ärsyttävät silmiä. Silmiin kihoavat kyyneleet eivät helpota tilannetta, sillä yhdessä kyynelnesteen kanssa kaasu muuntuu rikkihapoksi ja lisää ärsytystä entisestään.
Kyynelehtimistä voi estää parilla helpolla kikalla. Kylmässä sekä haihtuminen että sipulin entsyymien toiminta hidastuu. Niinpä sipulin leikkaaminen jääkaappikylmänä vähentää ärsyttävien rikkiyhdisteiden muodostumista. Toinen hyvä keino on pitää veitsi terävänä. Tylsä veitsi murskaa sipulin solukkoa enemmän kuin hyvin teroitettu, jolloin myös reaktiotuotteita syntyy enemmän.