Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin paistat mehevät vappumunkit

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 19.4.2022
|
Muokattu: 19.4.2022
Munkkien syöminen kuuluu osaksi monen vappujuhlintaa, ja erityisen makealta maistuvat itse tehdyt munkit. Munkkien uppopaistamistakaan ei suinkaan kannata pelätä, sillä se onnistuu kotona helposti, kun käytät oikeanlaisia välineitä ja muistat seurata paistorasvan lämpötilaa.

Munkinpaistajan tärkeimmät tarvikkeet

  • Paksupohjainen kattila, esimerkiksi valurautapata

  • Kattilan kansi

  • Lämpömittari

  • 1-2 litraa öljyä

  • Reikäkauha

  • Talouspaperilla päällystetty lautanen munkkien valuttamista varten

  • Sokerilla päällystetty lautanen tai sokerilla täytetty paperipussi sokerointia varten

Valitse välineet ja öljy oikein

Käytä uppopaistamiseen paksupohjaista kattilaa, johon mahtuu tarpeeksi öljyä ja munkeille tilaa paistua. Hyviä kattiloita munkinpaistoon ovat esimerkiksi teräskattilat ja valurautapadat. Uppopaistamiseen kannattaa varata 1-2 litraa öljyä, jotta munkit pääsevät paistumaan vapaasti. Öljyn tulisi täyttää noin kolmasosa kattilasta.

Varaa lieden lähelle kattilan kansi siltä varata, että öljy kuumenee liikaa. Kuumaan öljyyn ei saa roiskua vettä. Jos rasva kuumenee liikaa ja syttyy palamaan, ei rasvapaloa saa missään nimessä sammuttaa vedellä.

Hyviä rasvoja munkkien paistamiseen ovat rypsi- ja auringonkukkaöljy, jotka kuumennetaan kattilassa 180 asteeseen. Öljyn lämpötilan mittaamisessa on hyvä käyttää lämpömittaria, mutta jos sellaista ei ole, voit testata lämpötilaa leipäpalan avulla: tipauta kuumaan öljyyn pieni paahtoleipäpala. Kun se ruskistuu kauniisti minuutissa, voit aloittaa munkkien paistamisen.

Tarkkaile lämpötilaa ja paistopintaa

Tarkkaile öljyn lämpötilaa paiston ajan. Älä paista liian montaa munkkia kerralla, sillä öljyn lämpötila laskee, jos kattilassa on liikaa tungosta. Liian kylmässä öljyssä munkit imevät rasvan itseensä eivätkä paistu tasaisesti. Liian kuumassa öljyssä munkit ruskistuvat pinnalta liian nopeasti ja jäävät sisältä raaoiksi.

Kypsennä munkkeja noin kolme minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nosta munkit kattilasta reikäkauhalla tai kahdella lusikalla talouspaperin päälle valumaan. Jos päällystät munkit sokerilla, anna niiden jäähtyä hieman ja pyörittele ne sokerissa tuoreeltaan, jotta sokeri tarttuu kiinni munkin pintaan.

Mausta ja pakasta

Voit vaihdella munkkien makua täyttämällä ne uppopaistamisen jälkeen hillolla tai erilaisia kreemeillä tai pyörittelemällä ne maustetussa sokerissa.

Jos haluat pakastaa valmiit munkit, pakastus kannattaa tehdä ennen sokerointia. Voit pakastaa munkit myös ennen paistamista ja toista kohottamista.

Muista, että paistoöljyn voi käyttää uudelleen! Anna öljyn jäähtyä ja siirrä se sitten jääkaappiin odottelemaan uutta paistokertaa tai leivontaprojektia.

Lue lisää munkkitaikinan tekemisestä ja tutustu munkkiresepteihin ja vappuvinkkeihin!