Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Iso ohrarieska on halkaisijaltaan noin 30 cm. Siitä riittää herkullisia leipiä.

Ohrarieska on litteä ja laakea pohjoisen herkku

Teksti:
Tuija Heikkilä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 25.1.2021
|
Muokattu: 11.1.2021
Pohjois-Pohjanmaalla ohrarieska kuuluu juhlapöytään, mutta kyllä se arkenakin maistuu. Oululaisen kolmannen polven perheleipomo Pulla-Pirtin ohrarieska on hyvin tunnettu ja leipomon vanhimpia tuotteita.

Ohra oli 1800-luvulle asti Suomen tärkein ruokavilja. Kun ruis päihitti ohran, syntyi sanonta "jo otti ohraleipä" tarkoittamaan huonoja aikoja. Katovuosina kun oli sentään ohraa. Tuhansia vuosia viljeltyä ohraa ei sovi vähätellä, sillä sen kuidut tekevät hyvää aineenvaihdunnalle ja pitävät verensokerin tasaisena. Onneksi maamme pohjoisosien perinneleipä, ohrarieska, on säilyttänyt suosionsa.

Kuka tekee?

Oululaisen kolmannen polven perheleipomo Pulla-Pirtin ohrarieska on hyvin tunnettu ja leipomon vanhimpia tuotteita. Ohrarieska on suosittu Pohjois-Pohjanmaan ohella Lapissa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla. Perinteinen iso ohrarieska on jatkuvasti leipomon myydyimpien tuotteiden joukossa.

Miltä maistuu?

Rieska on yleensä ohut, nostattamaton leipä. Pulla-Pirtin ohrarieskassa on ohraa, vettä ja suolaa sekä hiukan perunaa ja sen verran vehnäjauhoja, että leipä pysyy kasassa. Perinteisellä reseptillä leivotun rieskan maku on tuhdin ohrainen, olemus sitkeä ja tiivis.

Minkä kanssa?

Ohrarieskan päälle riittää pelkkä voi. Pohjois-Pohjanmaalla ohrarieska kuuluu kaikkien juhlien ruokapöytään. Rieskasta tehdään juhlapöytään voileipiä, joiden päälle laitetaan graavilohta. Jos oikein hienoa tarjotaan, viimeistellään leivät vielä tillillä. Lapissa pitoleivät kruunataan lohella tai poronlihalla.

Mistä sitä saa?

Pulla-Pirtin perinteistä isoa ohrarieskaa saa päivittäin S-ryhmän osuuskauppojen Arinan, Koillismaan, KPO:n ja Maakunnan myymälöistä.

Juttusarjassa esitellään eri puolilla Suomea myytäviä leipiä. Tämä on sarjan ensimmäinen osa.

Katso rieskareseptejä