Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Oletko aina halunnut oppia tekemään täydellisen risoton? Näillä ohjeilla onnistut

Teksti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 26.1.2022
|
Muokattu: 26.1.2022
Näillä ohjeilla valmistat risoton, jossa on täyteläinen maku ja juuri oikea rakenne. Mutta ennen kuin aloitat, varmista että syöjät tulevat varmasti pöytään ennen kuin risotto valmistuu. Risotto pitää nimittäin syödä heti, kun kokki lopettaa sekoittamisen.

1. Esivalmistele eli mittaa ainekset ja kuumenna liemi valmiiksi

Risotto vaatii kokin huomiota koko kokkauksen ajan, joten pilko ja mittaa kaikki ainekset valmiiksi, ettei sinun tarvitse jättää risottoa ilman valvontaa. Tee risotolle laimea kasvis-, kana- tai lihaliemi ja pidä se kuumana kattilassa koko risoton valmistuksen ajan. Voit käyttää risottoon myös kasvisten keittämisestä tai sienten liottamisesta ylijääneen liemen. Jos lorautat risottoon viiniä, valitse kuiva valkoviini tai, jos nautit aterialla kuohuviiniä, voit lisätä sitä risottoon. Punaviinikin käy, mutta silloin risotostakin tulee punertavaa. Käytä risotossa risottoriisiä, esimerkiksi Arborio-lajiketta. Se tuo risottoon oikean rakenteen, koska pulleajyväinen risottoriisi imee hyvin nestettä, mutta ei puuroudu.

2. Kuullota riisi ja lisää lientä vain kauhallinen kerrallaan

Valmista risotto paksupohjaisessa kattilassa, padassa tai pannulla ja säädä liesi keskilämmölle. Aloita kuullottamalla sipulit rypsiöljyssä. Myös riisiä kannattaa kuullottaa, jotta se pysyy irtonaisena. Kuullotuksen jälkeen voit kaataa kattilaan hieman viiniä. Kiehauttaminen poistaa siitä alkoholin, mutta jättää ruokaan hienostuneen maun. Kun viini on lähes haihtunut, lisää risottoon kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan. Sekoittele risottoa koko valmistuksen ajan ja kaada seuraava kauhallinen lientä vasta kun edellinen erä on lähes kokonaan imeytynyt. Jätä riisit napakoiksi mutta risotto löysäksi, sillä se tiivistyy jäähtyessään. Risoton kypsymiseen menee noin 16–20 minuuttia. Tarkan ajan voit katsoa risottoriisin pakkauksesta, ellet mieluummin maistele riisejä ja löydä siten itsellesi mieleisintä kypsyysastetta.

3. Lisää valmiiseen risottoon täyteläisiä makuja – ja yrttejä!

Sekoita kypsään risottoon voita ja parmesaanijuustoa. Niistä risotto saa lisää rakennetta ja täyteläistä makua. Myös vuohen- tai sinihomejuusto sekä mascarpone ja ranskankerma sopivat risottoon. Mausta valmis risotto esimerkiksi sitrusmehulla ja -kuorella. Veriappelsiinistakin syntyy tyylikäs risotto. Risotto kannattaa annostella valmiiksi lautasille. Voit lisätä mukaan lehtipersiljaa, timjamia, basilikaa tai vaikka ruohosipulia. Rouhi pinnalle mustapippuria, koristele juustolastuilla ja kiidätä annokset pöytään. Risotto ei odota, joten se on lupa haarukoida suuhun saman tien.

4. Tarjoa risotto pääruokana tai lisukkeena

Voit herkutella risoton sellaisenaan pääruokana tai tehdä siitä aterian osan. Lisää risottoon paistettua broileria, kalaa tai katkarapuja ja muita äyriäisiä. Myös ilmakuivattu kinkku sellaisenaan tai paahdettuna sekä paistetut sienet sulostuttavat risoton makua. Kun kevät koittaa, pätki mukaan parsaa. Voit lisätä risottoon myös raikkaita kotimaisia pakasteherneitä tai omia suosikkikasviksiasi. Jos haluat risottoon väriä, mausta risotto kurkumalla, punajuurella tai vaikka punaisella currytahnalla.

Mikä näistä on sinun lempirisottosi?

Näitä toisenlaisiakin risottoja kannattaa kokeilla: