Tillirisotto

Nappaa talteen!
Tarjoa kermaisen pehmeä tillirisotto sellaisenaan alkuruokana tai pääruokana paistetun kalan tai katkarapujen kanssa. Tätäkin risottoa koskee tuttu sääntö: risotto ei odota ruokailijaa, vaan ruokailija odottaa risottoa.
| 1 dl | tillisilppua (1 nippu tilliä) |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvis- tai kanaliemikuutiota (gluteenitonta) |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | voita |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1/2 kpl | (à 250 g) mascarponejuustoa |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1 tl | raastettua sitruunankuorta |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus suolaa | |
| Tilliripote | |
|---|---|
| 100 g | parmesaanijuustoa |
| 1 dl | tillisilppua (1 nippu tilliä) |
| 2 tl | oliiviöljyä |
- 1.
Silppua tilli sekä risottoon että ripotteeseen. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kiehauta vesi. Liuota liemikuutiot veteen. Pidä liemi kuumana.
- 2.
Kuumenna voi ja öljy kattilassa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota 1 minuutti sekoitellen. Lisää riisi ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada viini kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
- 3.
Lisää kuumaa lientä 1–2 kauhallista kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin. Toista, kunnes kaikki neste on käytetty. Sekoittele risottoa hiljalleen kypsymisen aikana. Risotto on kypsää noin 20 minuutissa.
- 4.
Lisää mascarpone, sitruunamehu ja -kuoriraaste. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Kuumenna risotto ja kääntele lopuksi joukkoon tillisilppu. Nosta kattila pois levyltä, peitä kannella ja anna makujen tekeytyä sillä välin, kun valmistat tilli-parmesaaniripotteen.
- 5.
Paloittele parmesaani. Pane parmesaani, tillisilppu ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja pyöräytä rouheeksi. Lusikoi ripotetta risottoannosten pinnalle.
Tarjoa kermaisen pehmeä tillirisotto sellaisenaan alkuruokana tai pääruokana paistetun kalan tai katkarapujen kanssa. Tätäkin risottoa koskee tuttu sääntö: risotto ei odota ruokailijaa, vaan ruokailija odottaa risottoa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 dl | tillisilppua (1 nippu tilliä) |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvis- tai kanaliemikuutiota (gluteenitonta) |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | voita |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 1/2 kpl | (à 250 g) mascarponejuustoa |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1 tl | raastettua sitruunankuorta |
| 1/2 tl | rouhittua mustapippuria |
| ripaus suolaa | |
Tilliripote | |
| 100 g | parmesaanijuustoa |
| 1 dl | tillisilppua (1 nippu tilliä) |
| 2 tl | oliiviöljyä |
Valmistus
- 1
Silppua tilli sekä risottoon että ripotteeseen. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kiehauta vesi. Liuota liemikuutiot veteen. Pidä liemi kuumana.
Määrä Ainesosa 1 dl tillisilppua (1 nippu tilliä) 3 kpl valkosipulinkynttä 8 dl vettä 2 kpl kasvis- tai kanaliemikuutiota (gluteenitonta) 1 dl tillisilppua (1 nippu tilliä) 1 kpl sipuli - 2
Kuumenna voi ja öljy kattilassa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota 1 minuutti sekoitellen. Lisää riisi ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada viini kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
Määrä Ainesosa 1 rkl voita 1 rkl oliiviöljyä 1 kpl sipuli 3 kpl valkosipulinkynttä 3 dl risottoriisiä 2 dl valkoviiniä - 3
Lisää kuumaa lientä 1–2 kauhallista kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin. Toista, kunnes kaikki neste on käytetty. Sekoittele risottoa hiljalleen kypsymisen aikana. Risotto on kypsää noin 20 minuutissa.
Määrä Ainesosa 3 dl risottoriisiä - 4
Lisää mascarpone, sitruunamehu ja -kuoriraaste. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Kuumenna risotto ja kääntele lopuksi joukkoon tillisilppu. Nosta kattila pois levyltä, peitä kannella ja anna makujen tekeytyä sillä välin, kun valmistat tilli-parmesaaniripotteen.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl (à 250 g) mascarponejuustoa 2 rkl sitruunamehua 1 tl raastettua sitruunankuorta 1/2 tl rouhittua mustapippuria ripaus suolaa 1 dl tillisilppua (1 nippu tilliä) - 5
Paloittele parmesaani. Pane parmesaani, tillisilppu ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja pyöräytä rouheeksi. Lusikoi ripotetta risottoannosten pinnalle.
Määrä Ainesosa 2 tl oliiviöljyä 100 g parmesaanijuustoa 1 dl tillisilppua (1 nippu tilliä)
Ravintosisältö
473
Energiaa kcal
1981
Energiaa kj
19,3 g
Rasvaa
9,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
52,8 g
Hiilihydraatteja
1,3 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
12,3 g
Proteiinia
3,0 g
Suolaa
473
Energiaa kcal
1981
Energiaa kj
19,3 g
Rasvaa
9,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
52,8 g
Hiilihydraatteja
1,3 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
12,3 g
Proteiinia
3,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl Tillisilppua (1 nippu tilliä), 1 tl Raastettua sitruunankuorta, Ripaus suolaa, 1 dl Tillisilppua (1 nippu tilliä).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























