Tillirisotto
40 min

Nappaa talteen!
Tarjoa kermaisen pehmeä tillirisotto alkuruokana tai pääruokana. Risotto viimeistellään ihanalla tillistä ja parmesaanista valmistetulla tahnalla.
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota (gluteenitonta) |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | voita |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 125 g | (1/2 prk) mascarponejuustoa |
| 1/2 kpl | sitruuna |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| ripaus suolaa | |
| Tilli-parmesaanitahna | |
|---|---|
| 100 g | parmesaanijuustoa |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 3 tl | oliiviöljyä |
- 1.
Hienonna risottoon tuleva tilli. Pese sitruuna ja raasta sen kuori ja purista mehu. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kiehauta vesi. Liuota liemikuutiot veteen. Pidä liemi kuumana.
- 2.
Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota 1 minuutti sekoitellen. Lisää riisi ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada viini kattilaan ja kuumenna, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
- 3.
Lisää kuumaa kasvislientä 1–2 kauhallista kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin. Toista, kunnes kaikki neste on käytetty. Sekoittele risottoa hiljalleen kypsymisen aikana. Risotto on kypsää noin 20 minuutissa.
- 4.
Lisää mascarpone, sitruunamehu ja -kuoriraaste. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Kuumenna risotto ja kääntele lopuksi joukkoon tilli. Nosta kattila pois levyltä, peitä kannella ja anna makujen tekeytyä hetki.
- 5.
Valmista tilli-parmesaanitahna. Paloittele parmesaani. Pane parmesaani, tillisilppu ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja pyöräytä tahnaksi. Lusikoi tahnaa risottoannosten pinnalle.
Tillirisotto
arvosana5/5
40 min
Tarjoa kermaisen pehmeä tillirisotto alkuruokana tai pääruokana. Risotto viimeistellään ihanalla tillistä ja parmesaanista valmistetulla tahnalla.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | valkosipulinkynttä |
| 8 dl | vettä |
| 2 kpl | kasvisliemikuutiota (gluteenitonta) |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | voita |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 125 g | (1/2 prk) mascarponejuustoa |
| 1/2 kpl | sitruuna |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| ripaus suolaa | |
Tilli-parmesaanitahna | |
| 100 g | parmesaanijuustoa |
| 1 kpl | ruukku tilliä |
| 3 tl | oliiviöljyä |
Valmistus
- 1
Hienonna risottoon tuleva tilli. Pese sitruuna ja raasta sen kuori ja purista mehu. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kiehauta vesi. Liuota liemikuutiot veteen. Pidä liemi kuumana.
Määrä Ainesosa 1 kpl ruukku tilliä 1/2 kpl sitruuna 1 kpl sipuli 3 kpl valkosipulinkynttä 8 dl vettä 2 kpl kasvisliemikuutiota (gluteenitonta) - 2
Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota 1 minuutti sekoitellen. Lisää riisi ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Kaada viini kattilaan ja kuumenna, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
Määrä Ainesosa 1 rkl voita 1 rkl oliiviöljyä 3 dl risottoriisiä 2 dl valkoviiniä - 3
Lisää kuumaa kasvislientä 1–2 kauhallista kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin. Toista, kunnes kaikki neste on käytetty. Sekoittele risottoa hiljalleen kypsymisen aikana. Risotto on kypsää noin 20 minuutissa.
- 4
Lisää mascarpone, sitruunamehu ja -kuoriraaste. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Kuumenna risotto ja kääntele lopuksi joukkoon tilli. Nosta kattila pois levyltä, peitä kannella ja anna makujen tekeytyä hetki.
Määrä Ainesosa 125 g (1/2 prk) mascarponejuustoa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna ripaus suolaa - 5
Valmista tilli-parmesaanitahna. Paloittele parmesaani. Pane parmesaani, tillisilppu ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja pyöräytä tahnaksi. Lusikoi tahnaa risottoannosten pinnalle.
Määrä Ainesosa 3 tl oliiviöljyä 100 g parmesaanijuustoa 1 kpl ruukku tilliä
Tarjoa tillirisoton kanssa paistettua kalaa tai katkarapuja.
Ravintosisältö
588
Energiaa kcal
2463
Energiaa kj
31,8 g
Rasvaa
17,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
53,3 g
Hiilihydraatteja
1,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
13,5 g
Proteiinia
3,0 g
Suolaa
588
Energiaa kcal
2463
Energiaa kj
31,8 g
Rasvaa
17,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
53,3 g
Hiilihydraatteja
1,8 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
13,5 g
Proteiinia
3,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli
Katso myös nämä
- 1.Jäätkö kaipaamaan? Nämä kolme ruokaa ovat väistymässä joulupöydästä
- 2.Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhintä? Nyt et arvaa vastausta!
- 3.Joulun upeimmat juustokakut – katso herkulliset ideat!
- 4.Arja Elina hankki airfryerin – Sen jälkeen mikään ei ollut kuin ennen
- 5.Kaisa viihtyi Prismassa niin pitkään, että sai sakot – ”En ole maksanut itselleni vuoteen palkkaa”
- 6.Neulotut lapaset – kolme perusohjetta












