Idyllisen koulurakennuksen valmistuskeittiössä, Helsingin Metsälässä koneet surisevat korvia huumaavasti. Keltaiseen työtakkiin sonnustautunut Matilda Mela surruuttelee cashewpähkinöitä sileäksi massaksi.
Toinen keltatakkisista, Kaisa-Leena Pesonen, valmistelee alustoja, joille massa pursotetaan kiekoiksi. Massa on kauniin kiiltävää ja sileää, kun se painellaan kelmulla vuorattuihin metallimuotteihin, suolataan ja viedään jääkaappiin tekeytymään. Täällä syntyy cashewpähkinäpohjainen valkohomejuuston kaltainen valmiste, Hellempi Valkoinen.
”Tärkein työkalumme on hajuaisti.”
Massa saa tekeytyä jääkaapissa parikin viikkoa. Oikeanlaisen jääkaapin löytäminen vaati kärsivällisyyttä, sillä homeet tarvitsevat kasvaakseen hieman korkeamman lämpötilan kuin perinteisillä jääkaapeilla on tarjota. Hidas kypsytysaika tuo myös haasteita:
”Jos kakku lässähtää uunissa, epäonnistumisen näkee heti. Mutta hitaasti kypsyvän tuotteen kanssa lopullista tulosta saa odottaa parikin viikkoa”, vertaa Mela.
Tuotteen valmistusta seurataan tarkasti, ja kaikki työvaiheet kirjataan ylös. Tärkein työkalu on kuitenkin hajuaisti. ”Kun avaa jääkaapin, niin tietää jo, mitä juustoille kuuluu. Hyvä tuoksu on raikas ja hieman hapan”, Mela kuvailee.
”Kaikki menee, mitä ehdimme tehdä”
Hellempi Valkoisen tarina alkoi oikeastaan Facebookista. Toisilleen aiemmin tuntemattomat Mela ja Pesonen olivat kehitelleet tahoillaan vegaanisia pähkinävalmisteita kotikäyttöön, omaksi ilokseen.
Eräänä päivänä Pesonen näki vegaanisten ruokien Facebook-ryhmässä Melan julkaisun, jossa tämä esitteli tuotoksiaan ja pohti niiden kaupallistamista. Pesonen innostui ja lähetti Melalle viestin. Naiset tapasivat, juttelivat ja totesivat, että heidän ajatuksensa ovat hyvin samankaltaisia.
Syntyi Juustotytöt, ja kohta Hellempi Valkoinen. Tuotteen nimessä yhdistyvät helsinkiläisyys ja rakkaus, jolla tuotteita tehdään.
Nyt he pyörittävät toimintaa päivätöidensä ohella. Hellempi Valkoista tehdään yhtenä päivänä viikossa ja hoidellaan parina arki-iltana. Sunnuntai on lepopäivä.
Juttu jatkuu kuvien alla >
Pitkän tuotekehityksen tulos
Täydellisen vegaanisen, juustonkaltaisen tuotteen kehittäminen ja valmistaminen ei ole ollut vain jatkuvaa onnistumisen iloa.
Camembertia muistuttava cashewpähkinävalmiste on ”aikamoisen kehityksen tulos”. Reseptiä on hienosäädetty ja hiottu kuukausia. Kuten aina kokeiluvaiheessa, myös epäonnistumisia on koettu.
Juttu jatkuu kuvien alla >
Kohti kansainvälisiä markkinoita
Pitkän kehitystyön tuloksena oikea valmistustapa ja raaka-aineiden liitto on löytynyt, ja Hellempi Valkoinen on valmis. Niin maku, rakenne kuin homehtumisprosessi ovat kohdillaan.
Moni tunnustaa syöneensä pikkukiekon yhdeltä seisomalta.
Samaa mieltä tuntuvat olevan Hellempi Valkoisen koukuttamat käyttäjät, jotka hehkuttavat herkkua sosiaalisessa mediassa. Moni tunnustaa syöneensä pikkukiekon yhdeltä seisomalta.
Kenelle valmistajat itse suosittelisivat tuotettaan?
”Hellempi Valkoinen sopii paitsi vegaaneille, myös muille homejuuston ystäville – pähkinäallergikkoja lukuun ottamatta siis kaikille, jotka haluavat kokeilla jotain uutta”, Mela ja Pesonen lupaavat.
”Haluamme, että tuotteemme on varteenotettava vaihtoehto maitopohjaisille, vastaaville tuotteille – niin kuin Hellempi Valkoinen saamamme palautteen perusteella onkin.”
Juttu jatkuu kuvien alla >