Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pippuria, pippuria

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.2.2015
|
Muokattu: 1.4.2022
Mustapippuri, valkopippuri ja viherpippuri ovat kaikki alkujaan Intiasta kotoisin olevan Piper nigrum -kasvin luumarjoista valmistettuja mausteita. Rosee- ja maustepippuri eivät kuulu pippurikasveihin.

Mustapippuri on pippureista suosituin. Miltei musta ja pinnaltaan kurttuinen pippuri valmistetaan luumarjoista, jotka kerätään puolikypsinä ja käytetään sekä kuivataan auringossa. Näin mustapippuriin syntyy sen tyylikäs, lempeän tulinen aromi. Mustapippuri sopii liha-, kala- ja kasvisruokien maustamiseen. Pari pyöräytystä mustapippuria antaa potkua myös monille jälkiruoille. Kokeile mustapippuria esimerkiksi mansikoiden tai paistetun ananaksen mausteena.

Valkopippuria varten luumarjat poimitaan täysin kypsinä niiden ollessa oranssinpunaisia. Marjojen kuori ja hedelmäliha irrotetaan liottamalla vedessä ja siemen kuivataan auringossa. Näin se saa vaalean värinsä. Valkopippuri on aromiltaan täyteläinen, mutta kipakampi kuin mustapippuri. Sillä maustetaan perinteisesti kalaruokia, vaaleita kastikkeita ja haudutettavia liharuokia. Valkopippuri on säilöntäaikaan etikkaliemien tärkeä mauste.

Viherpippuri on kypsymättömänä korjattu luumarja, joka voidaan säilöä sekä pakaste- että ilmakuivaamalla tai pakata etikka- tai suolaliemeen. Erityisesti ranskalaiset ovat mieltyneet viherpippurin yrttiseen ja hapokkaaseen makuun. Viherpippuri on mainio vaaleiden kala- ja liharuokien mauste. Sitä voi myös lisätä musta- ja valkopippurin kaveriksi pippuripihveihin.

Roseepippuri ei kuulu pippurikasveihin, vaan on riippuvaoksaisen trooppisen, villinäkin kasvavan roseepippuripuun vaaleanpunainen marja. Marjat säilötään joko pakaste- tai ilmakuivaamalla ja myös sellaisenaan etikkaliemeen. Roseepippurin maku on hieman makea. Se on loistava kasvis- ja äyriäisruokien mauste ja käy myös monien jälkiruokien somisteeksi. Roseepippuri saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita.

Maustepippuri on myrttikasveihin kuuluvan ison puun kuivattu hedelmä. Se oli isoäidin keittiössä mausteiden ykkönen, niin kala- ja lihakeitossa kuin lihapullissakin. Myös englantilaiset ovat aina pitäneet maustepippurin monipuolisesta, neilikkaisesta mausta. Maustepippuria käytetään myös moniin silleihin, ketsuppeihin, etikkasäilykkeisiin ja myös likööreihin. Nykyisin maustepippuria käytetään kotikeittiöissä entistä vähemmän, mutta edelleen se on ylittämätön lihasoppa- ja säilöntämauste. Maustepippuria kannattaa myös kokeilla marinadeihin, maustekakkuihin ja omenapiirakan mausteeksi.

Lisää aiheesta