Hyötymikrobeja eli hiivoja, homeita ja erilaisia bakteereja on käytetty elintarvikkeiden valmistuksessa yli sadan vuoden ajan. Väärässä paikassa villisti kasvaessaan hiivat, homeet ja bakteerit pilaavat elintarvikkeen. Puhtaina viljelminä ja hapatteina niiden avulla saadaan elintarvikkeista toinen toistaan aromikkaampia.
Hiiva
Hiiva koostuu elävästä solumassasta eli pienenpienistä sienistä. Sopivassa lämpötilassa ja ravinteikkaissa olosuhteissa hiiva alkaa käydä, minkä seurauksena syntyy kaasuja ja alkoholia. Leipä ja pulla ovat kuohkeita, koska sitko sitoo kaasukuplia. Leivonnaiseen muodostuva alkoholi haihtuu kypsentämisen aikana, mutta viinissä, oluessa ja simassa käymisen synnyttämä alkoholi jää jäljelle.
Leivonnassa käytetään Saccharomyces cerevisiae -hiivaa. Panimohiivaa on kahdenlaista: pintahiivaa ja pohjahiivaa. Pintahiiva on leivinhiivaa ja pohjahiiva on nimeltään Saccharomycenes Carlsbergensis.