Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Edullinen ruoka

Säästövinkki: Helpota arkea ja säästä samalla rahaa – näin jatkat valmisruoka-annoksia viisaasti

Valmisruoat tuovat helpotusta arkeen, mutta paisuuko ruokalasku? Näillä vinkeillä pidät kustannukset kurissa.

Piirroskuvitus valmisruoka-annoksesta, joka muuttuu yhdestä kahdeksi.
Piirroskuvitus valmisruoka-annoksesta, joka muuttuu yhdestä kahdeksi.
Teksti: Laura Kaapro
Kuvat: Samuli Siirala
27.12.2024 | Päivitetty 27.12.2024

Valmisruokien syntilista lyhenee sitä mukaa kuin niiden suosio kasvaa. Maistuvat, laadukkaat ja turvalliset valmisateriat ovat arjen luottotuotteita sekä kotona että työpaikalla ruokana ja välipaloina.

Moni pohtii kuitenkin, alkaako valmisruokien suosiminen näkyä salakavalasti kauppareissun loppusummassa, ainakin verrattuna tuoreista aineksista itse valmistettuihin aterioihin.

Ruokakustannukset saa pidettyä kurissa yhdistämällä vanhat konstit uusiin. Yksi valmisateria-annos pidentyy helposti kahdeksi, kun ruokaa täydentää pienellä etukäteissuunnittelulla sekä edullisilla ja ravintoarvoja kohentavilla aineksilla.

Kasviksia ei valmisruokiin yleensä kuulu likimainkaan riittävästi. Monesti myös proteiinin osuus on toivottua pienempi esimerkiksi aktiivisen liikkujan tarpeisiin. Valmisruokien pidentämisessä tärkeintä on kasvisten määrän kasvattaminen. Etua tuo myös pieni proteiinilisä.

Paahdetut kasvikset ja juurekset ovat tarkan euron keittiössä taikatemppu, joka kannattaa toistaa viikoittain. Paahda kerralla iso satsi kasviksia ja juureksia, ja laita läpinäkyvään rasiaan jääkaappiin. Ripottele niitä arkipäivien mittaan valmismakaronilaatikon, -pastavuoan tai -kiusauksen kylkeen tai puolikkaan valmispizzan viereen tuoreen lisäkesalaatin joukkoon.

Paahdetut kasvikset ja juurekset ovat tarkan euron keittiössä taikatemppu.

Muista myös pakastealtaan kasvikset ja uunijuurekset: ravintoarvot ovat niissä kohdillaan, arki helpottuu entisestään eikä hinta ohenna lompakkoa liiaksi.

Paahdetut kasvikset ja juurekset sopivat ihanteellisesti myös papusalaatteihin. Tee edullinen, täyttävä ja kasviproteiinia pursuava lisäke säilykkeistä: esimerkiksi isoista valkopavuista, kidneypavuista tai mustapavuista.

Kokeile vaikkapa bataatti-papusalaattia, jossa yhdistellään paahdettuja ja tuoreita aineksia. Salaatti säilyy jääkaapissa rasiassa monta päivää ja maistuu hyvältä sekä kylmänä että lämmitettynä lisäkkeenä.

Samoin purkitetuista kikherneistä ja linsseistä saat lompakkoystävällisen terveyslisän valmisruoan kylkeen. Pyöräytä valutetut kikherneet tai linssit öljyssä ja mausteissa, ja paahda uunissa. Voit kypsentää samalla pellillä myös kasviksia ja sekoittaa ainekset vaikkapa keitetyn couscousin tai kvinoan kanssa ruokaisaksi salaatiksi. Lisää joukkoon vielä tuoretta tomaattia, kurkkua tai paprikaa.

Talven luottokasviksia ovat kaalit. Suikaloi valko- tai punakaalia ohuelti isoon kulhoon ja hiero suikaleita kevyesti, jotta kaali pehmenee. Mausta öljyllä, viinietikalla, suolalla ja pippurilla. Mehevä kaalisalaatti säilyy jääkaapissa hyvänä jopa viikon, ja pidentää mahtavasti vaikkapa pinaattilettu- tai lihapulla-ateriat.

Helposti käden ulottuvilla pidettävät proteiinit ovat valmisruoan jatkajan kavereita.

Helposti käden ulottuvilla pidettävät proteiinit ovat valmisruoan jatkajan kavereita. Lisää lautaselle puolikas annos valmisruokaa ja täydennä se parilla lusikallisella raejuustoa, keitetyllä kananmunalla tai pikkuannoksella kypsää broileria – runsaita kasvislisäkkeitä unohtamatta. Nälkä taintuu tuntikausiksi ja kukkaro kiittää.

Valmisruokia pidentämällä voit myös vähentää ruokahävikkiä. Annokset tulee käytettyä tarkemmin, biojätteen määrä vähenee ja ruokakustannuksetkin pysyvät helpommin kohtuullisina.

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.