Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suurin kala karkasi ja isäntä kysyi sen tärkeän kysymyksen – lukijat paljastavat parhaat kalajuttunsa

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Getty/Johnér
Julkaistu: 31.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Yhteishyvän Facebook-sivuilla kerrottiin kevään aikana melkoisia kalajuttuja. Tässä muutama verraton tarina.

”Naapurimökin laiturin alla asui suuri hauki, jota naapurin mummo ruokki pullalla. Eräänä kesänä kalantulo oli heikkoa, ja pullahauki alkoi kiinnostaa. Pitihän se lopulta käydä kokeilemassa. Koukutin kanelikierrepullan ja viskasin kellumaan laiturin viereen. Pullahauki hyökkäsi heti! Puoli tuntia meni väsytellessä, ennen kuin kala nousi veneeseen. Saatiin särvintä pöytään. Hieman kyllä omatuntoa kolkutteli aina sen jälkeen, kun näin mummon viskomassa pullaa laiturilta.”

”Ikimuistoisinta oli, kun oltiin Kilpisjärvellä isännän kanssa pilkkireissulla, ja tulin kosituksi erämaajärvellä: ’Laitettaisko se sukunimiasia kuntoon?’”

”Olin pieni, kun isäni yritti opettaa minua mökillä kalastamaan. Lopputulemana isä sai virvelinkoukun päähänsä ja joutui lähtemään päivystykseen. Kalaa ei tullut.”

”Lapseni sanoi pienenä pilkkireikään katsoessaan: ’Kurkistan kalakomeroon’.”

”Vuosia sitten olin mökillä virvelöimässä tutussa kaislikossa. Jo muutaman heiton jälkeen nappasi. Ihmettelin, kun painaa kumman paljon, eikä pahemmin kuitenkaan potki. Kun sain kelattua saaliin veneen viereen, näin, että kilon painava hauki oli napannut vieheeseen, ja siihen kilon haukeen oli napannut noin viiden kilon hauki, joka piti sitä poikittain suussaan. Kun haavia siinä rytäkässä yritin kaivaa, iso hauki päästi irti – ja sain saaliiksi puolikkaan siitä pienestä hauesta.”

”Kesällä järjestämme hauskoja kalastuskilpailuja. Venekunnassa on kaksi tai kolme jäsentä, kalastusaikaa pari tuntia. Sitten palataan mökille laskemaan saalis. Palkintona on jotain hyvää, esimerkiksi karkkilaatikko tai kasa lettuja.”

”80-luvun puolivälissä juksattiin neljään pekkaan 80 turskaa Velkuan vesiltä. Lisääkin olisi tullut, mutta oli pakko lopettaa. Kaikki otettiin ruoaksi, tietysti. Iso osa savustettiin samana iltana. Loput kotiin pakkaseen. Hyvää oli! Pilkkeinä olivat 200–500 gramman pystypilkit paksulla lippusiimalla. Sittemmin ei juuri turskaa ole näkynytkään sisäsaaristossa.”

”Kalat eivät koskaan karkaa tästä haavista! Siihen jäävät kiinni niin lohet kuin muikutkin, aina siitä saa nostettua just sitä kalaa, kun mieli tekee! Se haavi on tuo meidän läheisen S-marketin kalatiski.”

”Parhaat muistot ovat yhteiset onkiretket jo edesmenneen ukkini kanssa Rautavaaralla kesäisin. Ja kun ukki sitten aina valmisti halstrattua kalaa! Aamulla lähdettiin reissuun, ja eväät pakattiin mukaan.”

”Olin mieheni kanssa tuulastamassa. Minä soudin, mieheni kyttäsi kaloja atraimen kanssa. Ajatelkaa: hauki hyppäsi järvestä veneeseen! Oli pimeää ja minä kiljuin, kun en tiennyt, mikä se oli.”

”Juhannuksena olimme mieheni kanssa uistelemassa ja saimme kymmenen haukea. Tarjosimme niitä mökkinaapureille juhlapäivän kunniaksi. Hyvin kelpasivat!”

Kala & kalaruoka

Lisää aiheesta