Turkulainen Marjut Ollila on varsinainen sormiruokaguru: hän on julkaissut sormiruokakirjan ja ylläpitää suosittua blogia sekä keskusteluryhmää Facebookissa.
”Hurahdin sormiruokailuun ja tein siitä itselleni ammatin”, Ollila kertoo Lumikerolle ja Kokanderille.
Ollila kertoo sormiruokailun olevan sitä, kun lapselle ei syötetä soseita vaan hän syö itse. Alkuun sormiruoka voi olla isoja ja pehmeitä paloja, jotka on helpompi pienenkin saada osumaan suuhun.
”Voiko olla vaarallista?” Kokander kysyy.
”Jokainen pelkää samaa, mutta ei se ole sen vaarallisempaa kuin soseiden syöttäminen”, Ollila vastaa.
”Sormiruokailussa täytyy vain varautua sotkuun ja hävikkiin”, hän muistuttaa.
Tervetuloa sormiruokabileisiin!
Kokander ja Lumikero pääsevät Ollilan luokse sormiruokabileisiin: tarjolla on lohitortilloja ja tuoreita marjoja. Aikuiset ja lapset syövät lähes samaa ruokaa, mutta lapsille esimerkiksi kurkut on pilkottu isommiksi, käteen sopiviksi paloiksi.
Bileisiin osallistuvat vanhemmat puhuvat sormiruokailun puolesta. Varsinkin, jos lapsi ei suostu syömään soseita, sormiruokaa kannattaa kokeilla, he vinkkaavat.
”Helpottaa, että voi syödä itse samaan aikaan”, yksi äiti kertoo.
Miska-pojan äiti kertoo sormiruoan sopivan lapsensa uteliaalle luonteelle.
”Lapsi voi itse tutustua, kokeilla ja tunnustella ruokaa”, Miskan äiti kertoo.
Miska syö aamuisin puuroa ja hedelmiä, päivällä pastaa ja kasviksia ja illalla aterialla on myös jotain lihaproteiinia.
”Miska oli täysimetyksellä kuusi kuukautiseksi ja sen jälkeen siirryimme suoraan sormiruokaan”, hän kertoo.
Hän epäilee sormiruokailutrendin levinneen ja uskoo sen parantavan lapsen motoristen taitojen kehittymistä.
Oletko sinä jo hurahtanut sormiruokailuun? Makumuistoja-sarjan uudet jaksot MTV:llä keskiviikkoisin klo 20.