Täyteläistä kukkakaalia ja kepeää chardonnayta – näin syntyy elokuun paras makupari

Herkullinen makuyhdistelmä toimii.

Lautanen, jossa paahdettua, parmesaanilla maustettua kukkakaalia sekä lasillinen valkoviiniä.
Lautanen, jossa paahdettua, parmesaanilla maustettua kukkakaalia sekä lasillinen valkoviiniä.
Teksti: Anne Ponkkonen
Kuvat: Reetta Pasanen
31.7.2025 | Päivitetty 31.7.2025

Kun satokausi on parhaimmillaan, arkisistakin raaka-aineista saa todellisia herkkuja. Paahdettu kukkakaali on tästä loistava esimerkki – se on yksinkertainen valmistaa, mutta täynnä makua ja rakennetta. Kun sen seuraksi valitaan tasapainoinen ja aromaattinen valkoviini, syntyy yhdistelmä, joka hurmaa niin arki-illallisella kuin kesän viimeisissä juhlissakin.

Finca Las Moras Chardonnay 8 % on argentiinalaisten ja australialaisten viinintekijöiden yhteistyönä valmistama kuiva ja raikkaan hapokas viini. Sen aromeissa korostuvat trooppiset hedelmät ja sitruksinen vivahde. Hedelmäinen maku tekee viinistä helposti lähestyttävän mutta samalla ryhdikkään valinnan. Tavallista viiniä matalampi alkoholipitoisuus tekee juomasta kevyen ja mutkattoman vaihtoehdon monenlaisiin tilanteisiin. Se sopii hyvin erilaisten kasvisruokien, salaattien ja noutopöydän tarjottavien kanssa – ja toimii mainiosti myös seurustelujuomana.

Finca Las Moras Chardonnay on erinomainen pari uunissa tai grillissä paahdetulle kukkakaalille. Tässä vegeannoksessa kukkakaali saa makuparikseen täyteläisen parmesaanivoin, jossa maistuu muun muassa valkosipuli ja persilja. Kun kukkakaali paahtuu uunissa tai grillissä kullanruskeaksi, se viimeistellään umamisella maustevoilla, jonka valkosipuli tuo annokseen syvää makua ja houkuttelevaa tuoksua. Chili antaa kokonaisuuteen juuri sopivasti potkua.

"Tässä vegeannoksessa kukkakaali saa makuparikseen täyteläisen parmesaanivoin, jossa maistuu muun muassa valkosipuli ja persilja."

Hapokas viini toimii ryhdikkäänä ja herkullisena vastaparina annoksen täyteläisyydelle. Viinin hedelmäinen raikkaus keventää annosta ja nostaa esiin kukkakaalin makeita, paahteisia sävyjä. Tämä parivaljakko todistaa, että kasvisruoka voi olla juhlavaa, kun sen yhdistää oikein valittuun viiniin.

Katso myös