Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tiesitkö nämä 10 vinkkiä grillaamisesta?

Teksti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 10.6.2015
|
Muokattu: 13.2.2024
Tässä on grillaajalle kymmenen kätevää tärppiä, joilla grilliruoasta tulee pari astetta tavallista parempaa. Katso vinkit ja ota käyttöön!

1. Marinadi tekee grilliruoasta mureaa ja mehevää

Hyvän grilliruoan salaisuus on mehevyys, ja mehevyyttä se saa marinadista. Samalla marinadi maustaa ja mureuttaa. Grillattavat ruoat voi maustaa marinadissa ennen grillaamista tai sen jälkeen, jolloin puhutaan jälkimarinoinnista. Katso täältä marinadin helppo perusohje ja kivat maustamisvinkit:

2. Yhden lajin vartaat kypsyvät tasaisesti

Grillivartaat kootaan usein monista erilaisista herkkupaloista, jolloin jotkut ainekset voivat olla vielä raakoja, kun toiset ovat hiiltyneet jo kuiviksi koppuroiksi. Kun korvaat kirjavat kasvis- tai lihavartaat yhden lajin vartailla, kutakin raaka-ainetta on helppo grillata juuri sille sopiva aika.

3. Grillaamalla saat lisää makua salaattiin

Grillaa salaattiin kasviksia, kanaa tai kalaa, niin saat raikkaaseen salaattiin ruokaisaa makua. Lisää salaattiin myös vastagrillattua leipää tai grillissä pehmennyt fetajuusto.

Tiestikö, että myös itse salaattia voi grillata? Halkaise tiivis salaattikerä tai lohko pieni varhaiskaali ja grillaa pintaan nopeasti vähän väriä. Myös perunasalaatin voi tehdä keitetyistä, grillatuista uusista perunoista.

4. Smash burgerissa on paljon herkullista paistopintaa

Kun haluat hampurilaispihviin maksimaalisen määrän maukasta paistopintaa, ota malliksi smash burger. Kuumenna grilli ensin kunnolla kuumaksi ja pyöritä jauheliha isoiksi palloiksi. Litistä pallot pihviksi leveällä lastalla vasta kuumalla grilliparilalla. Näin pihvi saa tavallista enemmän rapeaa ruskistettua pintaa.

5. Maukas kastike tekee grilliruoasta parempaa

Viimeistele grillatut ruoat herkullisilla kastikkeilla. Perinteisen bbq-kastikkeen lisäksi kannattaa kokeilla tuoresalsoja, hummuksia, mausteisia chutneyta ja tulista chilihilloa sekä maailman parhaita yrttikastikkeita. Myös grillatuista kasviksista valmistat helposti herkullisen täyteläisiä kastikkeita grilliruoille.

6. Liotetut varrastikut eivät kärähdä

Liota puisia varrastikkuja kylmässä vedessä noin puoli tuntia ennen kuin tikutat ruoat vartaisiin. Näin puiset tikut eivät syty grillissä palamaan.

7. Vesi sammuttaa palavan ruoan tai varrastikun, kansi rasvapalon

Varaa grillin viereen vedellä täytetty suihkepullo. Vettä sumuttamalla voit sammuttaa ruoat ja puiset varrastikut, jos ne syttyvät palamaan. Jos grillissä palaa rasva, tukahduta palo sulkemalla grillin kansi. Rasvapaloon ei saa suihkuttaa vettä. Grillin lähellä on aina hyvä pitää myös sammutuspeitettä isompien palojen varalta.

8. Grillausalustat suojaavat sekä ruokaa että grilliä

Foliovuokien, -arkkien ja grillausalustojen käyttäminen grillatessa helpottaa mukavasti grillin puhdistamista. Samalla ne estävät pienten grillattavien putoamisen ritilöiden väliin ja suojaavat muutenkin ruokaa palamiselta, kun rasva ei valu liekkeihin.

9. Leivinpaperi pitää nesteen nyytissä

Kun teet nyyttiruokaa, asettele folioarkille pala leivinpaperia ja kääri ruoka ensin siihen ja sitten vasta folioon. Kala ja kasvikset pysyvät leivinpaperiin ja folioon käärittyinä grillissä mehukkaina.

10. Myös jälkiruoan voi valmistaa grillissä

Kun grilli on kuumana, myös jälkiruoka on kätevä valmistaa grillin lämmössä. Grillatut hedelmät jäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa on tosi helppo kesäjälkkäri.

Katso lisää vinkkejä grillaukseen: