Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Linssi-papukastike

Toiveresepti: Vaivattomasti vegaaniruokaa

Teksti:
Jenni Saarilahti
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Perheenäiti huomasi opettelevansa ruoanlaittoa uudelleen, kun perhe ryhtyi syömään vegaaniruokaa. Hän toivoi mutkatonta arkireseptiä kasvisruokavalioon.

Marianna Soini, 47, on helsinkiläinen puutarha-agronomi ja toimittaja. Hänen perheeseensä kuuluu puoliso ja kaksi teini-ikäistä lasta.

– Harrastan puutarhanhoitoa, kuinkas muuten, ja lukemista ja laulamista, Mariannna kertoo.

Hän toteaa olleensa aiemmin myös ruoanlaiton harrastaja, mutta nyttemmin kokee itsensä pikemminkin totuttelijaksi keittiössä. Perheen ruokailutottumukset ovat kokeneet suuren muutoksen.

Arkiruokaa ja erikoisherkkuja

Puhutaan ensin kuitenkin ruokamuistoista.

– Hyviä ruokamuistoja on monenlaisia: onnistuneista arkisapuskoista kiireessä ja siitä, mitä sattuu kaapista löytymään, pieteetillä valmistetuista kolmen tai neljän ruokalajin päivällisistä, teemajuhlien tarjoiluista, yksinkertaisista makuelämyksistä, kuten uudet perunat ja ahvenfileet Turun saaristossa tai pistaasijäätelö Roomassa, Marianna Soini muistelee.

Hän kertoo ruokatottumustensa laajentuneen vähitellen.

– Olen lähes kaikkiruokainen sekasyöjä. Lempiruokia on vaikka kuinka paljon, mutta inhokkeja en oikein edes keksi. Lapsuudenkodissani Tampereella oli tavallista arkiruokaa mustallamakkaralla vahvistettuna. Ruokamaailmani laajeni, kun tutustuin mieheni suvun herkkusuihin. Opin syömään esimerkiksi lampaanpaistia, graavilohta, rapuja ja etanoita.

Perheen ostoskoriin mahtuu monenlaista.

– Peruskärryllisessä on kasapäin kaikkia kasviksia, erilaisia leipiä, yksi piimä ja maito, pari kauramaitoa, pari litraa jogurttia, erilaisia kasvimaitotuotteita, mysliä, raejuustoa ja kypsytettyä juustoa, maidotonta margariinia, tofua ja härkäpapua, lohifilee, pastaa ja pastakastiketta, Marianna luettelee.

– Omassa ruoanlaitossani arvostan ja suosin kotimaisia raaka-aineita, myös työni ja taustani ansiosta. Kasviksia on aina käytetty runsaasti perheessämme. Hapanmaitotuotteet ovat myös kuuluneet ehkä jokaiseen elämäni päivään. Olen suuri juustojen ystävä, ja hapanmaitotuotteista ja juustoista luopuminen voisikin olla vaikeinta, jos ryhtyisin vegaaniksi.

Vegaanista ruokaa koko perheelle

Marianna Soini ei ole ryhtymässä vegaaniksi, mutta opettelee parhaillaan kasvis- ja vegaaniruokien tekoa.

– Kun esikoinen alkoi vegaaniksi ja kuopus lopetti lihansyönnin ja maidonjuonnin, päädyin yksinkertaisuuden vuoksi tekemään kotona vegaanista ruokaa koko perheelle. Ajoittain me muut tosin syömme kalaa, jolloin vegaani syö jotain muuta, hän kertoo.

– Kyseessä on suuri arjen muutos ja henkinen myllerrys, vaikka sinänsä vegaaniruokavalion noudattaminen on käytännön tasolla helppoa: tavallisesta ruokakaupasta saa lähes kaiken tarvittavan. Perheenjäsenen veganismi haastaa kuitenkin sekasyöjänkin arvioimaan ruokavaliotaan ja valintojaan sen takana. Olen myös huomannut, miten helposti teini-ikäisen mieli omaksuu uuden ruokavalion. Teini tuntee saavansa uutta, vanhempi luopuvansa entisestä.

Muutokset ovat saaneet miettimään myös ruoan alkuperää uudesta näkökulmasta.

– Minun on vaikeaa ostaa ulkomaista soijarouhetta tai papuja, vaikka vegaanilla on heti argumentit niiden puolesta. Kotimaisen kasviproteiinin nousu onkin ollut innostavaa seurattavaa!

Vaikka perheen ruokailu on muuttunut huomattavasti ja Soini kertoo hakevansa ruokaan uutta suhtautumista ja uusia ideoita, ainakin yksi asia on ennallaan.

– Perustilanne on pysynyt samana, arkena ruokaa pitää saada pöytään aika nopeasti.

Marianna toivoikin vegaanisen arkiruoan ohjetta: jotain helppoa, ravitsevaa ja tietenkin hyvää.

Potkua linsseistä ja pavuista

Säilykepavut ovat heti valmiita käyttöön, kuivatut pavut pitää liottaa ja keittää.

Keitä kastikkeen lisäkkeeksi kookosriisiä:

  • 2 dl riisiä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 2 dl vettä

Toivo omaa reseptiäsi

Katosiko tärkeä resepti tai etsitkö apua arjen tai juhlan ruokapulmaan? Haastattelemme lukijoita ja teemme toiveiden mukaisia reseptejä. Ota yhteyttä: hteishyva.toimitus@sok.fi