Puhutaan ensin kuitenkin ruokamuistoista.
– Hyviä ruokamuistoja on monenlaisia: onnistuneista arkisapuskoista kiireessä ja siitä, mitä sattuu kaapista löytymään, pieteetillä valmistetuista kolmen tai neljän ruokalajin päivällisistä, teemajuhlien tarjoiluista, yksinkertaisista makuelämyksistä, kuten uudet perunat ja ahvenfileet Turun saaristossa tai pistaasijäätelö Roomassa, Marianna Soini muistelee.
Hän kertoo ruokatottumustensa laajentuneen vähitellen.
– Olen lähes kaikkiruokainen sekasyöjä. Lempiruokia on vaikka kuinka paljon, mutta inhokkeja en oikein edes keksi. Lapsuudenkodissani Tampereella oli tavallista arkiruokaa mustallamakkaralla vahvistettuna. Ruokamaailmani laajeni, kun tutustuin mieheni suvun herkkusuihin. Opin syömään esimerkiksi lampaanpaistia, graavilohta, rapuja ja etanoita.
Perheen ostoskoriin mahtuu monenlaista.
– Peruskärryllisessä on kasapäin kaikkia kasviksia, erilaisia leipiä, yksi piimä ja maito, pari kauramaitoa, pari litraa jogurttia, erilaisia kasvimaitotuotteita, mysliä, raejuustoa ja kypsytettyä juustoa, maidotonta margariinia, tofua ja härkäpapua, lohifilee, pastaa ja pastakastiketta, Marianna luettelee.
– Omassa ruoanlaitossani arvostan ja suosin kotimaisia raaka-aineita, myös työni ja taustani ansiosta. Kasviksia on aina käytetty runsaasti perheessämme. Hapanmaitotuotteet ovat myös kuuluneet ehkä jokaiseen elämäni päivään. Olen suuri juustojen ystävä, ja hapanmaitotuotteista ja juustoista luopuminen voisikin olla vaikeinta, jos ryhtyisin vegaaniksi.