Vegaaninen ruokavalio
Vegaaninen ruokavalio tarkoittaa, ettei kokkaamisessa käytetä eläinperäisiä raaka-aineita, kuten lihaa, kalaa, maitotuotteita tai kananmunia. Sen sijaan vegaanin ostoslistalta löytyy kasviproteiineja, kuten tofua tai linssejä. Vaihtelevat proteiininlähteet ja hyvät rasvat ovatkin ruokavaliossa tärkeitä. Tutuista kotiruoista voi tehdä helposti vegaanisia versioita: aloita vaikka viikon ruokalistasta, joka koostuu seitsemästä suosikkiruoasta.
Vegaaninen leivonta
Vegaaniset leivonnaiset maistuvat kaikille herkkusuille. Vegaanisen mansikkakakun voi leipoa käyttämällä kaurajuomaa ja vaahtoutuvaa kauravispiä, cookiet taas valmistuvat vegaanisesta margariinista ja suklaasta. Jos leivot vegaanisia pullia, vaihda maito kaurajuomaan, voi vegaaniseen margariiniin ja jätä kananmuna pois. Mangojuustokakku onnistuu vegaanisesti agar agar -hyytelöimisjauheen avulla, ja pavlovan sekä britakakun vegaaninen marenki syntyy säilykekikherneiden liemestä eli aquafabasta.
Jos haluat leipoa juhliin suolaisia herkkuja vegaanisesti, kokeile kylmäsavulohijuustokakkua, jonka täytteessä on savustettua porkkanasäilykettä, tai vegaanista voileipäkakkua, joka täytetään waldorfinsalaatilla ja hernehummuksella. Myös karjalanpiirakat ja lihapiirakat onnistuvat vegaanisina. Monet leivät ja sämpylät ovat vegaanisia, sillä hiivalla kohotettaviin leipätaikinoihin ei yleensä lisätä kananmunaa ja nesteenä käytetään usein vettä.













































