Vegelihikset
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Lihikset onnistuvat mainiosti vegaanisina! Vegelihikset täytetään mukavan mausteisella soijarouhetäytteellä ja paistetaan vaivattomasti uunissa ilman rasvankäryä. Tarjoa uunilihikset kurkkusalaatin, sinapin ja ketsupin kanssa. Sujauta halutessasi väliin vegenakki.
| 3 dl | kaurajuomaa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 50 g | margariinia (vegaanista) |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 dl | puuroriisiä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3 dl | tummaa soijarouhetta |
| 1 dl | vettä |
| 70 g | (1 tlk) tomaattipyreetä |
| 1/2 rkl | valkoviinietikkaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| Lisäksi | |
| 50 g | margariinia (vegaanista) |
- 1.
Liota hiiva kädenlämpöiseen kaurajuomaan. Lisää sokeri ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota peitettynä noin 45 minuuttia.
- 2.
Valmista täyte. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä (4 dl vettä ja ½ tl suolaa). Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää soijarouhe ja sekoittele muutama minuutti. Lisää vesi, pyree, etikka ja mausteet. Sekoita riisi soijarouheseokseen.
- 3.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina 12 osaan. Pyöritä ne kevyesti palloiksi ja litistä kädellä. Kauli pallot noin 12 x 18 cm:n kokoisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, sivele reuna vedellä ja käännä toinen puoli kanneksi. Painele reuna haarukalla kiinni. Nosta piirakat leivinpaperille pellille ja anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
- 4.
Voitele piirakat sulatetulla margariinilla ja tee niihin haarukalla muutama reikä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele piirakat margariinilla myös paiston jälkeen.
Vegelihikset
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Lihikset onnistuvat mainiosti vegaanisina! Vegelihikset täytetään mukavan mausteisella soijarouhetäytteellä ja paistetaan vaivattomasti uunissa ilman rasvankäryä. Tarjoa uunilihikset kurkkusalaatin, sinapin ja ketsupin kanssa. Sujauta halutessasi väliin vegenakki.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 dl | kaurajuomaa |
| 25 g | (½ pkt) hiivaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 tl | suolaa |
| 7 - 8 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 50 g | margariinia (vegaanista) |
Täyte | |
| 1 dl | puuroriisiä |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 3 dl | tummaa soijarouhetta |
| 1 dl | vettä |
| 70 g | (1 tlk) tomaattipyreetä |
| 1/2 rkl | valkoviinietikkaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | paprikajauhetta |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
Lisäksi | |
| 50 g | margariinia (vegaanista) |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Liota hiiva kädenlämpöiseen kaurajuomaan. Lisää sokeri ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota peitettynä noin 45 minuuttia.
Määrä Ainesosa 25 g (½ pkt) hiivaa 3 dl kaurajuomaa 1 rkl sokeria 1 tl suolaa 7 - 8 dl hiivaleipäjauhoja 50 g margariinia (vegaanista) - 2
Valmista täyte. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä (4 dl vettä ja ½ tl suolaa). Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää soijarouhe ja sekoittele muutama minuutti. Lisää vesi, pyree, etikka ja mausteet. Sekoita riisi soijarouheseokseen.
Määrä Ainesosa 1 dl puuroriisiä 1 kpl sipuli 1 kpl valkosipulinkynsi 1 rkl rypsiöljyä 3 dl tummaa soijarouhetta 1 dl vettä 70 g (1 tlk) tomaattipyreetä 1/2 rkl valkoviinietikkaa 1 tl suolaa 1 tl paprikajauhetta 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 3
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina 12 osaan. Pyöritä ne kevyesti palloiksi ja litistä kädellä. Kauli pallot noin 12 x 18 cm:n kokoisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, sivele reuna vedellä ja käännä toinen puoli kanneksi. Painele reuna haarukalla kiinni. Nosta piirakat leivinpaperille pellille ja anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
- 4
Voitele piirakat sulatetulla margariinilla ja tee niihin haarukalla muutama reikä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Voitele piirakat margariinilla myös paiston jälkeen.
Määrä Ainesosa 50 g margariinia (vegaanista)
Vinkki: Voit myös uppopaistaa vegelihikset perinteiseen tapaan. Kuumenna öljy kattilassa tai valurautapadassa 180 asteeseen. Nosta muutama piirakka kerrallaan kypsymään kuumaan öljyyn. Käännä kerran paistamisen aikana. Nosta kypsät piirakat valumaan talouspaperin päälle lautaselle.
Ravintosisältö
260
Energiaa kcal
1090
Energiaa kj
6,9 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,6 g
Hiilihydraatteja
3,9 g
Sokereita
4,1 g
Kuituja
10,4 g
Proteiinia
1,2 g
Suolaa
260
Energiaa kcal
1090
Energiaa kj
6,9 g
Rasvaa
1,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
36,6 g
Hiilihydraatteja
3,9 g
Sokereita
4,1 g
Kuituja
10,4 g
Proteiinia
1,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























