Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko erilaiset melonit? Mehukkaat hedelmät ovat kesällä parhaimmillaan

Teksti:
Taina Salovaara ja Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 28.5.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Tutustu melonien värikkääseen sukuun: vesimeloniin, hunajameloniin, cantaloupemeloniin sekä uusiin lajikkeisiin. Nauti mehukkaista meloneista jälkiruoissa, juomissa, salaateissa ja grilliruokien lisukkeena.

Melonilajikkeita on monia, ja ne jaetaan kahteen ryhmään: vesimeloneihin ja sokerimeloneihin, joita ovat esimerkiksi hunaja- ja cantaloupemelonit. Sokerimelonin tunnistaa siitä, että sen siemenet ovat keskellä hedelmää, josta ne on helppo poistaa. Vesimelonien siemenet jakautuvat eri puolille hedelmälihaa. Vesimeloneja on jalostettu myös siemenettömiksi lajikkeiksi.

Melonit sisältävät runsaasti kuitua, foolihappoa, kaliumia sekä A- ja C-vitamiineja. Melonit sisältävät keskimäärin noin 25 kcal/100 g.

Virkistävä vesimeloni

Nimensä mukaisesti vesimelonin painosta yli 90 prosenttia on vettä. Kylmä vesimeloni onkin mainio janonsammuttaja tai vähäenerginen välipala. Ripaus sormisuolaa tai sokeria korostaa vesimelonin aromia.

Vesimelonikuutiot ovat rapsakoita sattumia salaateissa, ja jäädytetyt melonipalat kaunistavat kesäboolin. Tökkää vesimeloniviipaleeseen tikku ja pakasta. Tarjoa jäätelön tapaan.

Hehkeä hunajameloni

Muodoltaan soikea, kuoreltaan keltainen hunajameloni tunnetaan kaikkialla maailmassa. Sen vaalea tai vihertävä hedelmäliha on makea ja melko mieto.

Hunajameloni onkin mainio maustettava. Makua sopii piristää sitruunalla, terävöittää chilillä ja raikastaa inkiväärillä. Hunajameloni on ihana lisä kesäsalaatteihin, mutta kokeile meloniviipaleita myös grillattuna. Siitä syntyy myös perinteinen alkupala ilmakuivatun kinkkuun kääräistynä.

Kukkea cantaloupe

Pyöreän, pinnaltaan uurteisen cantaloupemelonin sisältä paljastuu hehkeän oranssi hedelmäliha. Koska vastakohdat täydentävät toisiaan, makeaa cantaloupea yhdistetään kinkun ja suolaisten juustojen kanssa. Sen kukkea aromi sopii drinkkeihin ja hedelmäsalaatteihin. Raikasta sellaisenaan tarjottavan cantaloupen makua tilkalla lime- tai sitruunamehua.

Monikäyttöinen galia

Galiamelonin verkkomainen, kellanvihreä kuori muuttuu selkeästi keltaisemmaksi melonin kypsyessä. Aromikas, vaalea hedelmäliha sopii sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Tee galiamelonista raikas lisuke mummon kurkkujen tapaan tai sekoita kuutioidusta melonista, mansikoista ja chilistä mehukas salsa grilliaterialle.

Aromikas jimbee

Jimbee on meloniperheen aatelinen. Sen oranssi hedelmäliha on erityisen makea ja aromikas. Kokeile jimbeetä sellaisenaan tai juustojen kanssa.

Makea sweetiemeloni

Sweetiemeloni on uusi tuttavuus meloninystäville. Vihertävän vaaleankeltainen hedelmäliha on erityisen makea ja sopii vaikka sellaisenaan kesäjälkkäriksi.

Keltainen vesimeloni

Keltainen vesimeloni näyttää ulkoapäin samalta kuin punainen toverinsa, mutta sen maku on punaista hunajaisempi. Rapsakat, keltaiset vesimelonikuutiot säväyttävät kesäisessä salaatissa.

Orange candy -hunajameloni

Orange candy on hunajameloneihin kuuluva uusi melonilajike. Kypsän melonin pinta on kanarialinnun keltainen ja sisältä paljastuu mehukas ja makea oranssi hedelmäliha. Orange candy -melonia on helppo leikata. Halkaise hedelmä, poista siemenet keskeltä lusikalla, viipaloi ja nauti sellaisenaan välipalana tai jälkiruokana.

Lue lisää meloneista