Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vesimeloni-omenajuoma

Olisiko tässä karkkipäivän uusi hitti? Vesimelonilla voi herkutella monella tavalla

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Makeaa, mehevää ja rapeaa. Sellaista on vesimeloni. Keveytensä takia siitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla sekä makeissa herkuissa että ruoissa.

Jalkapallon kokoisten, usein noin 5 kilon painoisten vesimelonien kuoren väri vaihtelee tummasta vaaleaan vihreään ja vihreänraitaiseen. Hyvän vesimelonin tuntomerkkinä pidetään keltaista laikkua kuoressa, joka syntyy hedelmän kelliessä kasvupaikalla.

Vesimelonista on jalostettu myös siemenettömiä tai hedelmälihaltaan keltaisia lajikkeita. Kotimaiset vesimelonit ilmestyvät kauppoihin syksyisin.

Kevyt janonsammuttaja

Vesimeloni on kurkun kaltainen vesi-ihme – kauniin punainen hedelmäliha sisältää vettä jopa yli 90 prosenttia. Ilmankos energiapitoisuus on ilahduttavan kevyt, vain 37 kcal/100 g.

Hedelmäliha sisältää vettä jopa yli 90 prosenttia.

Meloniin mahtuu lisäksi hieman hiilihydraatteja, 7 g/100 g, C-vitamiinia ja muita ravintoaineita, mutta pääasiassa vesimelonia syödään sen maun ja raikkauden vuoksi.

Makeaa ja suolaista

Vesimelonin voi tuoda tarjolle monella tavalla. Halkaistusta puolikkaasta on helppo leikata erikokoisia ja -muotoisia viipaleita, joita on kätevä syödä käsin kuoresta kiinni pitäen. Pienillä piparkakkumuoteilla saat otettua hedelmälihasta hauskan muotoisia paloja. Vartaisiin pujotettuina ne ovat houkuttelevaa tarjottavaa lastenjuhlissa.

Hauskanmuotoiset vesimelonipalat ovat houkuttelevaa tarjottavaa lastenjuhlissa.

Voit paloitella vesimelonia niin ruokaisaan kuin makeaan salaattiin. Se maistuu mainiolta salaattipetillä fetajuuston tai halloumin ja kevätsipulin kanssa.

Kun leikkaat ison vesimelonikiekon kolmioiksi, voit päällystää palat pizzamaiseen tapaan vaikkapa fetamuruilla, ilmakuivatuilla kinkkuviipaleilla ja ohuilla sipulirenkailla. Makeat ”piiraspalat” saat, kun ripottelet päälle marjoja, hedelmäpaloja ja kermavaahtoa tai kinuskikastiketta.

Jäähdytä vasta ennen tarjoilua

Kokonainen vesimeloni säilyy huoneenlämmössä, jolloin se myös jatkaa kypsymistään. Siirrä se jääkaappiin jäähtymään ennen tarjoilua. Myös paloitellut vesimelonit kannattaa nostaa tuorekelmuun käärittyinä viileään ja käyttää muutaman päivän kuluessa.

Mitä teen lopulle?

Leikkaa vesimelonista hedelmäpuikkoja, jotka maistuvat sellaisenaan tai pakastettuina makoisilta kuin mehujää. Voit myös pakastaa melonipaloja ja lisätä niitä jäisinä tuomaan makua vesikannuun tai juomasekoituksiin. Hieman kohmeisena ne antavat raikkautta hedelmäsalaattiin tai smoothieen.

Jäiset vesimelonipalat tuovat makua vesikannuun tai juomasekoituksiin.

Hävikintorjuja käyttää hyväkseen myös siemenet ja kuoret. Tummat, syötävät siemenet voit paahtaa kuivalla pannulla rapeiksi, maustaa ja ripotella salaattiin tai sosekeiton päälle.

Kun koverrat kuoren puolikkaasta hedelmälihat syötäväksi, saat kuoresta näyttävän salaattikulhon. Lopuksi pestyn kuoren voi pilkkoa kuutioiksi ja valmistaa säilykkeeksi etikkakurkkujen tapaan, kuten kiinalaisilla on tapana.

Joko olet kokeillut näitä vesimelonireseptejä?

Lue lisää meloneista