Kaffe har blivit dyrt - så här minskar du svinnet
Världsmarknadspriset på kaffe har legat på en rekordhög nivå. En expert delar med sig av sina bästa tips för att minska svinnet.


Kaffesorterna som säljs under S-gruppens egna varumärken är hållbarhetscertifierade.
Den främsta orsaken till att priset på kaffe har gått upp är att skördarna har varit dåliga flera år i följd. Det beror på extrema väderfenomen, till exempel kyla och kraftiga regn, som har inträffat vid tidpunkter som är kritiska för tillväxten. Extrema väderfenomen väntas bli ännu vanligare på grund av klimatförändringarna.
”I Finland är arabica-kaffe från Brasilien mest populärt, och skördarna av det har drabbats. Samtidigt har kaffesorten robusta som odlas i Vietnam också gett dåliga skördar”, säger Iida Lehtimäki, hållbarhetsexpert inom SOK.
Detta har ökat det globala pristrycket då båda de viktigaste kaffesorterna har drabbats samtidigt.
Genom det stigande kaffepriset påverkar klimatförändringarna också finländarnas vardag.
Ibland tänker man att klimatförändringarna kommer att gynna jordbruket, genom att vissa arter kan odlas längre norrut. De extrema väderfenomen som är förknippade med klimatförändringarna och spridningen av skadedjur och växtsjukdomar längre norrut kommer dock att medföra andra problem.
Till exempel kan kraftiga regn förstöra skörden vid en kritisk tidpunkt, vilket gör det svårare att odla. Detta ökar variationen mellan skördesäsongerna och kan göra priset på kaffe mer oförutsägbart. Extrema väderfenomen kan förstärka prisfluktuationerna.
Extrema väderfenomen kan förstärka prisfluktuationerna.
”Vi ser redan detta fenomen i fråga kaffe, vilket är särskilt viktigt för oss finländare, eftersom kaffe är en extremt viktig produkt för oss.”
Så här minskar du kaffesvinnet
Det höga priset på kaffe betyder dock inte att kaffeälskarna behöver avstå från sin favoritdryck. Det går att spara pengar genom att se till att inget kaffe går till spillo.
Enligt en undersökning gjord av Naturresursinstitutet och Paulig häller finländarna i genomsnitt 2,5 liter färdig kaffedryck i vasken varje år. Vi brygger med andra ord mycket mer kaffe än vad som konsumeras.
Hållbarhetsexperten Lehtimäki löste problemet med kaffesvinn genom att köpa en kaffebryggare med termoskanna. I den håller kaffet sig fräscht längre och drycken går inte till spillo.
Lehtimäki rekommenderar också att man är uppmärksam på bryggningssättet. Faktum är att många felaktigt tror att ju mer kaffepulver du använder, desto starkare kaffe får du.
”Men det är inte riktigt så enkelt. För mycket pulver kan i själva verket göra kaffet bittert, inte starkare. Viktigare är att välja rätt typ av kaffe och fokusera på bryggtekniken.”
Det finns också kreativa användningsområden för överblivet kaffe. De som gillar iskaffe kan hälla överblivet kaffe i isformar och göra kaffeisbitar.
”De är perfekta i sommardrycker. Kaffe passar också bra i bakverk och kan användas till exempel i mockarutor.”
Det bästa sättet att minska svinnet är dock enkelt. Brygg inte mer kaffe än du tänker dricka.





